Fırat'ın doğusuna operasyonla asıl hedeflenen ne?

Fırat'ın doğusuna operasyonla asıl hedeflenen ne?

Fırat'ın doğusuna yapılan operasyon hakkında değerlendirmelerde bulunan Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, bir imha operasyonu düzenlemesinin beklenmemesini, tehdidi parçalayarak süpürme amaçlı bir operasyon olduğunu söyledi.

Fatih ERBOZ/Ankara

Türkiye'nin, Suriye'de Fırat'ın doğusuna askerî operasyondaki kararlılığı; ABD'yi diplomatik girişimlere zorluyor. Genelkurmay eski İstihbarat Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna bir imha operasyonu düzenlemesinin beklenmemesini,  ancak, tehdidi parçalayarak süpürme amaçlı bir operasyon düzenlenmesinin de, Türkiye'nin çıkarlarına hizmet edeceğini belirtti. İsmail Hakkı Pekin, Türkiye'nin coğrafî konum olarak merkez bir ülke olduğunu, Kafkaslar'dan Orta Doğu'ya, bu bölgeden ise Hint Okyanusu'na kadar geniş bir coğrafyayı kontrol imkânı sağladığı için ABD'nin Türkiye'den vazgeçmesinin mümkün olmadığını söyledi. 
Türkiye'nin kuvvet kullanma tehdidinde bulunduğunu ifade eden İsmail Hakkı Pekin, şöyle devam etti, 
"Operasyon olabilir. Durum, Türkiye açısından, şöyle bir müsait duruma geldi, ABD Türkiye'nin Rusya'ya doğru kaydığını değerlendiriyor. S-400 füze sistemleri ve nükleer santral, Astana görüşmeleri olunca, ABD, (Türkiye'yi kaybediyor muyum?) diye bir değerlendirme içine girdi. ABD, operasyona belli oranda karışmayabilir. Gazeteci Kaşıkçı cinayeti, ABD ve Orta Doğu'yu şekillendirmekte olan Suudî Arabistan'ı zor duruma düşürdü. PYD-PKK'ya giden yardımın da parasını Suudîler veriyordu. Bu ortamda bir müsait durum oluştu. Bu noktada operasyon yapılacaksa, terör örgütünü ortadan kaldıracak imha operasyonu yapabilirsiniz. Ancak; buna, uluslararası kamuoyunun ve ABD'nin tepkisi olur. Bunu yapamıyorsanız o zaman, tehdidi bölmek. Doğu ile batıyı bölmek. Sincar'a operasyon düzenleyerek ikmal yollarını kesmek. Bir diğeri ise tehdidi parçalayarak küçültmek." 

TEHDİDİ ZAMAN İÇİNDE ORTADAN KALDIRACAK TEDBİRLER ALINMALI

Tehdidin bölünebileceğini anlatan İsmail Hakkı Pekin, "Hava operasyonları yaparsınız, farklı operasyonlar yapabilirsiniz. Kara kuvvetlerinin operasyon yapacağını sanmıyorum Sincar'a ve bölgesine. Bölgedeki Araplar'ın yoğun olduğu yerlerden Tel Abyad, Resulayn, Ayn-el Arap gibi bölgelerden küçük küçük başlanabilir. PKK-PYD, 30-40 kilometre itilerek sıkıştırılır. ABD'liler açısından sorun olmaz. Onlarla karşılıklı çatışma çıkmaz. Türkiye, ele geçirilen yerde tampon bölge ve üs kurup bölgeyi kontrol eder. Bu, tehdidi tamamen ortadan kaldırmaz. Zaman içinde tehdidi ortadan kaldıracak tedbirler alınmalı" diye konuştu. 

ABD TÜRKİYE'DEN VAZGEÇEMEZ

ABD'nin hedefinin Kürt bölgesi kurmak olduğunu dile getiren İsmail Hakkı Pekin, şunları kaydetti,  
"ABD'liler (Türkiye ile aynı şeyi istiyoruz, yani birleşik bir Suriye istiyoruz) diyor, ama, onların birleşik Suriye'den anladıkları farklı. Bu saatten sonra birleşik Suriye, üniter yapı olması çok zor. Irak'a benzeyen bir yapı ortaya çıkar. Türkiye böyle bir operasyon yapabilir. Hava sahasının kesilip kesilmemesine, operasyon icrâ edileceği zaman karar verilir. Hava sahasını kapatırlarsa, Türkiye'ye tamamen karşı olduğu anlaşılabilir. Türkiye üsleri kapatmıyor. Türkiye merkezde bir ülke. Karadeniz, Kafkaslar, Orta Doğu, Orta Asya, Uygur Türkleri'nin bulunduğu bölge Hint Okyanusu'nu kontrol eden, Çin'i durduracak olan Afganistan ve nihayetinde Doğu Akdeniz. Bütün buralarda operasyon yapabilmesi için Türkiye'ye ihtiyacı var. Türkiye'nin ordusu da güçlü. Dolayısıyla Türkiye'yi anlıyorlar." 
İsmail Hakkı Pekin, ABD Başkanı Donald Trump'ın IŞİD'le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk'un, Kuzey Irak'ta Barzani'yi ziyaretine de değindi. Barzani'nin, "Suriye'nin kuzeyindeki Kürtler için endişeliyim" şeklinde sözler söylediğini aktaran İsmail Hakkı Pekin, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu da, enteresan bir gelişme. (Türkiye şunu yapmasın) gibi bir söz de yok o ziyaretten sonra. Bu; Amerika ile PYD ilişkilerini nasıl etkiler bilemiyorum, ama, sahanın gerçekleri bunlar. Türkiye'nin operasyonu imha operasyonu gibi olmayacak. Rusya da, ABD'nin bölgeden çekilmesini istiyor bu arada. ABD giderse Rusya ile Türkiye baş başa kaldığında aslında o da başka bir sorun durumunda. Türkiye şu anda bütün bunları gözetmeli, dengeyi kurmalı. Görüşmeler oluyor, Rusya'nın özel temsilcisi geldi Türkiye'ye. Bu konuda görüşmeler sürüyor. Uygun olduğu zaman operasyon başlar. Türkiye, istediklerini elde edebilirse operasyondan vazgeçilir."