Falkland, Kıbrıs ve Ege Adaları
8 Ocak 2013 tarihli Milliyet gazetesindeki bir haberde kerning0İngiliz Başbakanı David Cameron’un Arjantin’in Falkland adaları üzerindeki egemenlik iddialarına ‘askeri operasyona hazır oldukları’cevabını verdiği haberi vardı. Falkland adaları Arjantin’den birkaç yüz kilometre İngiltere’den ise 12.000 kilometre uzaklığında bir adalar grubudur. Falkland, adayı İngilizlerden alan İspanyollar tarafından 1829’da Arjantin’e devredilmiş olmasına rağmen İngilizler 1833’de tekrar adaları işgal ettiler. O tarihten sonra Falkland ya da Malvina adaları Arjantin ile İngiltere arasında sürekli gerilime neden olmuştur. Arjantin İngiltere’nin adaları işgalini kabullenmemiştir.
1982’de Arjantin Falkland adalarına asker çıkararak ilhak etmiştir. Bunun üzerine Başbakan Theatcher İngiliz donanmasını adaların geri alınması için geri yollamıştır. Kanlı geçen çatışmalardan sonra İngiliz güçleri adaları geri almıştır. Bu zafer Bayan Theacher’a “demir leydi” ünvanını kazanmıştır.
Öte yandan Arjantin mağlubiyete rağmen Malvinas Argentinas yani “Falkland Arjantinindir” şarkısını ısrarla söylemeye devam etmiştir. Geçtiğimiz günlerde Arjantin Devlet Başkanı Cristina Kirchner adaların İngiliz egemenliğinde olmasını ‘19. yüzyıl sömürgeciliği’ olarak tanımlayıp Arajantin’e geri verilmesini talep etmiştir. İngiliz Başbakanı Cameron ise derhal İngiltere’nin savaşa hazır olduğunu açıklamıştır.
İngiltere, 19. yüzyılda bir katliam ile işgal ettiği, kendisinden 12.000 kilometre uzaklıktaki bir ada için 21. yüzyılın başında savaşmayı göze alırken, 10 yıldan bu yana akıl tutulması yaşanan Türkiye’de AB’ye girmek karşılığında KKTC’yi tasfiye etmek yani bir devleti yıkmayı göze alan AKP iktidarı ve yandaşları Kıbrıs’ın jeopolitik öneminin kalmadığı söyleyebilecek noktaya dahi geldiler. Şans yardım ettiği için Rumlar referandumda “hayır” dediler de KKTC yıkılmaktan kurtuldu. Şimdi Doğu Akdeniz’de doğalgaz bulunması üzerine AKP iktidarı KKTC’ye bir başka gözle bakar oldu.
KKTC’nin kaderinin konuşulduğu günlerde bir başka gelişme olduğu ortaya çıktı. 2004’de Eşek Adası ve Bulamaç Adası ile son yıllarda da Nergizcik Adası Yunanistan tarafından işgal edildi. Sultan Süleyman tarafından 1549’da feth edilen Menteşe Adaları bölgesindeki Büyükada’nın üç katı büyüklüğündeki Eşek adası ve Büyükada büyüklüğündeki Bulamaç Adasını 2004’de işgal etmiş ve Yunan bayrağı dikmiştir. Eşek Adası Türkiye’ye 9, Yunanistan’a 194 deniz mili, Bulamaç Adası, Türkiye’ye 5.9, Yunanistan’a 198 deniz mili uzaklıktadır.
2004’e kadar Türk vatandaşları günü birlik gittikleri adalara 2004’de Yunanistan tarafından önce sivil nüfus taşınmış, sonra askeri birlik yerleştirilmiştir. 31 Aralık 2008’de Yunanistan Genelkurmay Başkanı, 5 Ocak 2009’da Yunan Cumhurbaşkanı iki adayı ziyaret ederek, işgali adeta kutsamışlardır. Bunlar fetih ziyaretidir.
MHP Milletvekili Erkan Akçay’ın Dışişleri Bakanı A. Davutoğlu’na sorusuna “Bu sorunların tümü mevcut diyalog kanalları çerçevesinde bu ülkeyle ele alınmaktadır” cevabını vermişti. Yunan Dışişleri Bakanlığı, “Biz bu soruyu ve Türk Dışişleri Bakanlığı’nın verdiği cevabı gördük. Ege’de herhangi bir ada veya adacığın egemenlik statüsü hakkında hiçbir sorun yoktur. Türk tarafı ile herhangi bir şüphe veya anlaşmazlık yoktur. Yunan topraklarının herhangi bir parçası ile ilgili bir şüphe yoktur” açıklamasını yaptı.
Özetle, bölgesel güç, büyük devlet lafla olmuyor. Eğer 12.000 kilometre ötedeki adalar için savaşırsan büyük güç olursun, burnunun dibindeki adaları verirsen kimse seni büyük güç diye ciddiye almaz.