Ergin, üçgenin çapını mı hesapladı?..

Amerika’nın meşhur New York Times gazetesinde çıkan analiz-haberi görünce ancak ayıkabildim!..
Haberin başlığı; ‘CIA ve Türkiye koordine ediyor’...
Haber sitelerinde, haberin çarpıcı özeti ise şöyle aktarıldı;
Amerika’nın ünlü New York Times  gazetesi, ismini gizlediği Türk ve yabancı yetkililerle muhalif komutanlara dayandırdığı haberinde CIA-Türkiye-Suriye üçgenini masaya yatırdı. Ankara Esenboğa Havalimanı’ndaki Katar, Suudi Arabistan ve Ürdün askeri kargo uçaklarına dikkat çeken gazete CIA’in, silah trafiğini Türkiye ile organize ederek denetlediğini yazdı. Ayrıca NYT, CIA’in Hırvatistan üzerinden Arap ülkelerine silah sağladığını da haberinde belirtti.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nden Hugh Griffiths yaptığı açıklamada, 3500 ton kadar askeri teçhizatın Türkiye üzerinden Suriye’ye gönderildiğini belirtti. Griffiths, ‘yapılan uçuşların yoğunluğu, bunun iyi planlanmış ve koordine edilmiş bir operasyon olduğunu gösteriyor’ ifadelerini kullandı.”
Aklıma birden 9 Şubat Cumartesi günü yazdıklarım geldi. Yazımda, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in sır gibi Türkiye’den kaybolduğunu belirtip şunları iletmiştim;
“Sadullah Ergin, sır gibi sessiz sedasız Perşembe günü Hırvatistan’a gitti, bugün dönmesi bekleniyor.
Adalet Bakanı’nın bu sıcak süreçte Hırvatistan gezisi hakkında tek satırlık bir açıklama yapılmadı. Yalnızca Resmi Gazete’de yerine Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in vekalet edeceği yer aldı. Bu da olması gereken yasal süreç. Yoksa Bakanlar yurtdışına çıkamaz.
Sadullah Ergin’in, Hırvatistan’da ne yapacağı ve programı sır gibi saklanıyor. İnanırsan; özel kalemi “bizde program yok” diyor.
Bu, sizlere rutin bir işleyiş gibi gelebilir. O zaman birinci soru;
Ergin’in Hırvatistan gezisi sıradan bir programsa neden basın ve kamuoyu bilgilendirilmiyor...”
O günden bugüne Sadullah Ergin’in sır Hırvatistan gezisi hakkında tek satırlık bir bilgi kamuoyuna verilmedi.
New York Times’ın haberi ile Sadullah Ergin’in Hırvatistan gezisinin uzaktan yakından ilgisi olmayabilir.
Kısacık bir açıklama yapıverseler de bizler de inansak. Ne olur?..

 

Genelkurmay’ın gösterdiği elek

 

Suriye’den gelen  “sığınmacılar” , ilgili valilikler ve kısa adı AFAD olan Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı koordinasyonu ile ülkemizde barındırılıyorlar. Bu işin bilinen kısmı. Gözden kaçan fakat resmi kayıtlara yansıtılan ilginç bir gelişme de var. Şöyle ki; Genelkurmay Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde,  “Yasa Dışı Sınır Geçişleri”  başlığıyla bir bölüm var. Buradan, sınırlarımızda meydana gelen her türlü yasa dışı geçiş kamuoyuna ilan ediliyor. Ağırlık da Suriye sınırımızda olup-bitenlerle ilgili. Yalnızca 1 Mart’tan bu yana olanlara özetle bakalım;
“2 Mart; Suriye’den Türkiye’ye yasa dışı yollardan geçmeye çalışan 148 Suriye uyruklu şahıs ve 7 Türk vatandaşı olmak üzere toplam 155 şahıs yakalanmıştır.
4 Mart; Suriye’den Türkiye’ye yasa dışı yollardan geçen 324 Suriye ve 3 İspanya uyruklu olmak üzere toplam 327 şahıs yakalanmıştır.
5 Mart; Türkiye’den Suriye’ye yasa dışı yollardan geçmeye çalışan 3 Suriye, 1 Finlandiya, 1 Amerika Birleşik Devletleri uyruklu şahıs ve bu şahıslarla bağlantılı 1 Türk vatandaşı olmak üzere toplam 6 şahıs yakalanmıştır.
Suriye’den Türkiye’ye yasa dışı yollardan geçen 258 Suriye uyruklu şahıs ve bu şahıslarla bağlantılı 1 Türk vatandaşı olmak üzere toplam 259 şahıs yakalanmıştır.
7 Mart; Suriye’den Türkiye’ye yasa dışı yollardan geçen 200 Suriye uyruklu şahıs ve bu şahıslarla bağlantılı 2 Türk vatandaşı olmak üzere toplam 202 şahıs yakalanmıştır.
8 Mart; Suriye’den Türkiye’ye yasa dışı yollardan geçen 271 Suriye uyruklu şahıs ve bu şahıslarla bağlantılı 1 Türk vatandaşı olmak üzere toplam 272 şahıs yakalanmıştır.
9 Mart; Suriye’den Türkiye’ye yasa dışı yollardan geçen Suriye uyruklu 255 şahıs ve 4 Türk vatandaşı olmak üzere toplam 259 şahıs yakalanmıştır.
11 Mart; Suriye’den Türkiye’ye yasa dışı yollardan geçen Suriye uyruklu 202 şahıs ve 6 Türk vatandaşı olmak üzere toplam 208 şahıs yakalanmıştır.
13 Mart; Suriye’den Türkiye’ye yasa dışı yollardan geçen Suriye uyruklu 226 şahıs yakalanmıştır.
14 Mart; Suriye’den Türkiye’ye yasa dışı yollardan geçen Suriye uyruklu 292 şahıs yakalanmıştır.
18 Mart; Suriye’den Türkiye’ye yasa dışı yollardan geçen Suriye uyruklu 549 şahıs yakalanmıştır.
19 Mart; Suriye’den Türkiye’ye yasa dışı yollardan geçen Suriye uyruklu 177 şahıs ve bu şahıslarla bağlantılı 4 Türk vatandaşı olmak üzere toplam 181 şahıs yakalanmıştır.
20 Mart; Suriye’den Türkiye’ye yasa dışı yollardan geçen 253 Suriye, 2 Almanya uyruklu şahıs ve 3 Türk vatandaşı olmak üzere toplam 258 şahıs yakalanmıştır.
21 Mart; Suriye’den Türkiye’ye yasa dışı yollardan geçen 209 Suriye uyruklu şahıs ve bu şahıslarla bağlantılı 2 Türk vatandaşı olmak üzere toplam 211 şahıs yakalanmıştır.”
Hepsinin karşısına düşen bilgi notunda ise,  “yakalanan şahıslar hakkında yasal işlem başlatılmıştır” diye yazıyor. Girin siteye, “yasa dışı sınır geçişi yüzünden” yakalananların toplamını bulmakta hesap makinesiyle birlikte zorlanırsınız.
Peki!.. Bu kadar adama ve özellikle Suriyeliler dışında yakalanan yabancılara ne oldu?..

Yazarın Diğer Yazıları