Erdoğan'ın okul arkadaşına kıyak
Şeker fabrikalarının satışını hatırlıyorsunuz değil mi?
Hani satışı sırasında bir sürü eylem olmuştu.
Bugün tank palet fabrikasının Katarlılara satışı neyse o gün bu fabrikaların satışı da oydu. Özellikle köylü için önemi büyüktü.
O gün "satmayın" dememiz boşuna değildi.
Meğer kamu malı 113 dönümlük araziyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imam hatipten arkadaşı Aziz Torun'un sahibi olduğu Torunlar Gıda'ya fabrikaların yanında bedavaya vermişler.
Anlatayım.
2004 yılına gidelim.
Süreç, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.'nin, Kütahya Şeker Fabrikası A.Ş.'de bulunan (o dönemin parasıyla) 420 milyar TL değeri olan hissesinin, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun kararı ile bedelsiz olarak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na (ÖİB) devredilmesiyle başladı.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı yaptığı ihale sonucu Baha Esat Tekand Kütahya Şeker Fabrikası A.Ş.'deki yüzde 56 oranındaki kamu payını, en yüksek teklifi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imam hatipten arkadaşı Aziz Torun'un sahibi olduğu Torunlar Gıda'ya sattı.
Ne kadara sattı?
23 milyon 820 bin Dolara. İhale bedelinin tamamı peşin ödendiği için yüzde 10 da indirim sağlanarak 21 milyon 438 bin Dolar tahsil edildi.
Dedim ya köylüler karşı çıkmıştı diye. Tüm davalara rağmen yargı, satışı kesinleştirerek üzerinde hüküm verdi.
Torunlar Gıda, aldığı hisselerin yüzde 28'lik bölümünü ihaleye giren ama kazanamayan Atlas alışveriş hizmetleri ve Gıda A.Ş.ye devretti. Böylece özelleştirilen şirketin yüzde 28 hissesine Kiler mağazalarının sahibi olarak tanınan AKP Eski Milletvekili Vahit Kiler de ortak olmuş oldu.
Yani arka odada pazarlıklar zaten yapılmıştı.
Daha sonrasında ise 2007 yılında Torunlar A.Ş. ve Atlas A.Ş. Rekabet Kurulunun da onayı ile Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifinin yüzde 12.50 ila Adapazarı Şeker Fabrikasının yüzde 6,25 oranındaki hissesini de yarı yarıya aldılar.
Kütahya ihalesi sonrası ortaya çıktı ki Kütahya Şeker Fabrikası A.Ş. adına tapuda kayıtlı olan 112.9 dönüm arsa, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yüzde 56 hisse kapsamında değerlendirilerek ihale dokümanına dahil edilmiş.
Halbuki malik olarak Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. görülüyordu.
İhaleyi kazanan Torunlar AŞ, hisse devir işlemlerinin tamamlanmasından sonra; arsanın tapusunun Kütahya Şeker Fabrikası AŞ'ye ait olmadığını görmüş ve Kütahya Tapu Sicil Müdürlüğüne başvuruda bulunarak, arsayı da kendi adına tescil ettirmiş.
Yani resmen bedavaya arsayı kapmış.
Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından incelenmesi ve gerekirse soruşturulması önerilmiş. Olay, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu tarafından da incelenmiş.
İncelemeyi yapan Başmüfettiş "Ayni hakkı zedelenen Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ veya Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığına tapu sicilinin düzeltilmesinin dava edebilecekleri hususunda bildirimde bulunulması" sonucuna varmış.
Bunun üzerine Teftiş Kurulu Başkanı tarafından soruşturma raporu başmüfettişe iade edilerek görüşünün değiştirilmesi istenmiş. Başmüfettiş görüşünü değiştirmeyince rapora olur verilmiş.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, özet olarak yukarıda belirtilen gelişmeler sonucu verilen olura dayanarak, taşınmazın T. Şeker Fabrikaları AŞ adına tapuda kayıtlı olmasına ve tescil işleminin Medeni Kanun hükümlerine aykırı yapılmasına karşın; Sayıştay denetim raporunda yer alan öneriye, arsaları gerçek sahibinin Kütahya Şeker Fabrikası AŞ olduğu cevabını vermiş.
Kütahya MHP Milletvekili Alim Işık Kütahya Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı suç duyurusu yapmış ve Davalar açılmış.
Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulunun raporunda mahkeme kararına ve ÖİB'nin kendisine dayandırılmadan yapılan tescil işleminin iptali gerektiği açıkça belirtilmiş.
Gel zaman git zaman bugüne kadar dava süreci sonuçlanmamış.
113 dönümlük vatan toprağı şirkete kalmış.
Skandal satış TBMM KİT Komisyonu toplantısında gündeme gelmiş. CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Türkiye Şeker Fabrikaları'nın 2013-2014 yılı raporları görüşülürken Kütahya'daki skandalı hatırlatarak anlatmış.
Akar, "Ben dairemi satıyorum ama komşunun dairesini de benim gibi gösterip tapu müdürüyle işbirliği yapıp o daireyi de satış esnasında onun üzerine geçirmek gibi. Bu devletin malı, milletin malı. Kimsenin babasının özel malı değil. 113 bin metrekarelik bir araziyi, milletin arazisini, devletin arazisini… Her şey ispatlanmış ama bir türlü çözülmeyen bir durum var" diyerek olayı çok güzel özetlemiş.
CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, bölge idare mahkemesi kararına rağmen Türkiye Şeker Fabrikaları'nın harekete geçmemesini eleştirmiş. Tuncer, "Tapu iptal tescil davası yaklaşık 8-9 yıldır açılmıyor. Usul yönleri bizi ilgilendirmiyor, ceza davasının esasında kurum haklı bulunmuş ama kurum niyeyse bununla ilgili tapu iptal ve tescil davası açmamış. Bu maalesef akla çok değişik sorular getiriyor. Umarız böyle değildir" demiş.
Sonuç mu?
Türkiye Şeker Fabrikaları niyeyse yıllardır tapu iptal ve tescil davası açmamış!
Sonuç yok.
Olan şeker üreticisine, çiftçiye olmuş.
Sayıştay da apaçık bir kanunsuzluk olduğunu raporunda vurgulamış.
Ama siz 5 dönüm şeker pancarı tarlası almak isteseniz 40 dereden su getirenler, zenginlere 113 dönüm araziyi tek kalemlik hareketle vermiş.