Erdoğan yine ABD seyahatine hazırlanıyor...

İç ve dış siyasette iyice sıkışan, okyanus ötesinden gelen talimatları yüzüne gözüne bulaştıran AKP iktidarını fena halde telaş sarmış durumda. ABD’den üst üste gelen heyetlerden yenen fırçalar da canlarına tak etti.
Hastalık sonrası travma ve dağınıklığı atlatamayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisini kurduğu günden itibaren desteğini aldığı bir toplulukla da fena halde kapışmaya girip, koltuğunun da iyiden iyiye sallanmaya başladığını görünce çareyi yine ABD’ye gitmekte buldu.
Tayyip Erdoğan’ın bu topluluk tarafından iyice sıkıştırıldığı, hareket edemez hale getirildiği artık Ankara’da Çukurambar ve Balgat’taki AKP’lilerin nargile kahvelerinde bile açıktan konuşuluyor.
AKP kulislerinde bugünlerde konuşulan en bomba iddia ise; “eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un Tayyip Erdoğan’ın istememesine rağmen tutuklanması”.
“Tayyipçi”lerin görüşü o ki: “bunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ince bir planı var”.

***


Bu satırların kıymetli okuyucularına bomba haberi vermeden önce ayrıntılarda biraz daha gezindirerek merak ettirelim.
Önce, ABD Başkan Yardımcısı Biden ve Savunma Bakanı Panetta’dan sonra geçen pazartesi Ankara’ya gelen Dışişleri Bakan Yardımcısı Burns ne demişti ona bakalım:
“İran ve iki ülkeyi ilgilendiren her konuda birlikte çalışmak isteriz. Zaman zaman yöntemlerde farklılık gösterebiliriz, ancak aynı stratejik amacı paylaşıyoruz, önemli olan da bu.”
Peşinden ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Victoria Nuland’ın, “Türkiye ile İran’a karşı aynı stratejik amacı paylaşıyoruz” sözlerini hatırlayalım:
“Türkiye, yaptırımları uygulamaya devam etmek için neler yapabileceğini çok sıkı araştırıyor.”

***


Peş peşe gönderdiği heyetlerle Ankara’ya baskı uygulayan Amerikan Hariciyesi’nin ortak görüşü; başta İran ve Suriye olmak üzere Tayyip Erdoğan’ın kendisine verilen ödevleri artık eskisi gibi tam olarak yerine getiremediği yönünde. Amerikan Hariciyesi, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu bu açıdan “daha usta” görüyor. İkili görüşmelere bu hava açıktan yansıtılıyor.
Amerikalılar, Davutoğlu’na  “ödevlerinizi gelin burada biraz da bizim nezaretimizde çalışın. Bir hata yapmayın. Aman ha!..” dediler.
Ahmet Davutoğlu daveti hemen kabul etti. Tarihi kesin olmamakla birlikte Şubat ayı ortasında ABD’ye gidecek Dışişleri Bakanı.
Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüşecek. Diğer temaslar ve içerik için Dışişleri Bakanlığı’nın çalışmaları devam ediyor. Gündemi tahmin etmek zor değil ama Dışişleri, “İran, Irak, Suriye, Orta Doğu ve Kıbrıs” diyor.
Ahmet Davutoğlu’nun ABD’ye davet edilmesi Başbakan Tayyip Erdoğan’ı içten içe çok rahatsız etti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresinin 7 yılla sınırlandırılmasına rağmen Başbakan ve yakın çevresi çok tedirgin.
Önemli bir ayrıntı ile bir daha araya gireyim.
Geçen hafta, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Başbakan Tayyip Erdoğan’ı ziyaret etmişti. Destici, Suriye’nin Ankara Büyükelçilik Maslahatgüzarı Mounzer Mounzer’in “Tayyip Erdoğan’a iletilmesi ricasıyla” hazırladığı 11-12 sayfalık “Suriye raporu” nu da görüşmede Başbakan’a verdi. Raporda, Beşşar Esad’ın yaptığı reformlar varmış..
Mustafa Destici’ye, “Erdoğan raporu nasıl karşıladı” diye sordum.
BBP Genel Başkanı Destici, “Tayyip Bey, Suriyelileri samimi bulmuyor. ’Artık bu iş kapandı ‘diyor” dedi.

***


Erdoğan, siyasi geleceği için çok tedirgin demiştim. Devam edelim...
Başbakan ve birinci halkası, “rahat nefes almak için ne yaparız”ın üstünde kafa patlatıyorlar. Bulunan ilk çare; “Ahmet Davutoğlu’ndan önce ABD’ye gitmek” oldu. Takvime bakıldı ilk uygun tarih 20-21 Mayıs’ta Chicago’da yapılacak NATO Devlet ve Hükümet Başkanları zirvesi. Erdoğan, “çok geç” dedi.
Daha parlak bir fikir ortaya atıldı:
“Tayyip Erdoğan, Ocak ayı içinde ABD’de yaşayan oğlu Bilal Erdoğan’ı ziyaret etsin!”
Tayyip Erdoğan kurmaylarına hemen talimat verdi; “araya resmi-gayri resmi bazı görüşmelerin de sıkıştırılması için”.
Erdoğan’ın yakın çevresinden aldığım bilgilere göre, Başbakan’ın ABD seyahati bu hafta sonuna kadar kesinlik kazanacak.Tayyip Erdoğan 12 Haziran seçimleri öncesinde ilişkisi bozulan topluluğun önderleri ile de görüşmeyi arzu ediyor. Bir de işin sağlık boyutu var.Tayyip Erdoğan geçirdiği ağır ameliyatın ardından bazı ABD’li doktorlardan da tavsiyeler alma niyetinde.
Dışişleri Bakanlığına sordum, Erdoğan’ın planlamasından haberleri yok. Başbakan Basın Müşaviri Lütfullah Göktaş da “bir bilgi alabilirse” bana dönecek.
ABD seyahatinin çalışması şu anda el altından yürütülüyor.
Eğer gerçekleşirse, Kraliçe’nin kabulüne karşı cevap verecek mi veremeyecek mi?
Hep beraber göreceğiz.
Bana sorarsanız;
Çok geç kalındı hem de çoook...

Yazarın Diğer Yazıları