Engellilere engeller

Politika insana çok şeyler öğretiyor, toplumu daha yakından tanıyorsunuz, dertlerini öğreniyorsunuz. Kocaeli Bedensel Engelliler ve Aileleri Yardımlaşma Derneği’ni ziyaret ettik geçen hafta. Dernek Başkanı Sayın İsmet Arguç, protez ayaklıydı, dernek yöneticilerinin tamamı da engelliydi, koltuk değnekleriyle, bastonlarla, tekerlekli sandalyelerle karşıladılar bizi. Başkan İsmet Arguç’a HEPAR’ın engelliler politikasını anlattım, “Pozitif ayrımcılık yapacağız engelliler lehine, sadaka ve acıma yaklaşımı yerine tüm engellilerin üretici konumuna geçirilmesine çalışacağız” dedim. Arguç, “1.100.000 seçmeni olan Kocaeli’de 184.000 engelli var” deyince çok şaşırdım, korkunç bir rakamdı bu. Sorunlarını aktardılar sonra, genel ve yerel idarelerin ilgisizliğinden yakındılar. Kocaeli’de; orduevi, polisevi, öğretmenevi gibi bir “engelliler evi” yapılması en büyük dilekleriydi. Söz verdim onlara, “Kocaeli Projelerimiz” adı altında yayımlayacağımız broşüre bu dileklerini alacaktım, köşemde de yazacaktım. Yazma kısmını şimdi yerine getiriyorum, kalanı da yakında... Engellilerin engellerini kaldırmak uygarlık göstergesidir, unutmayalım.



Lobicilik, çağın en ileri silahlarından
Talat Paşa Komitesiyle Azerbaycan’a gidecektik Kasım ayında. İşgaldeki Dağlık Karabağ, Ermenistan-Türkiye ilişkileri, açılım, sınır açma görüşülecek konulardı elbette. Ermeniler diasporalarından yararlanarak başarılı bir lobicilik yapıyor, dünya kamuoyunu lehlerine çevirebiliyorlardı. Lobicilikte biz oldukça yaya kalmıştık. Gitmeden önce lobiciliğe dair bir kitap alıp okumak istedim. Tek bir eser bulabildim. Nobel Yayınları tarafından yayımlanan bu yapıtın adı: “Ermeni, Rum, Yahudi Lobileri Örneğinde Lobicilik Kavramlarına Giriş”ti, yazarları ise Bilgehan Gültekin ve Leyla Budak.
Kitaptan önemli satırbaşları vermeyi, kitap tanıtımının vazgeçilmezi kıldık, sürdürelim bu geleneğimizi:
* Lobicilik sözcüğü nereden geliyor?
* Baskı ve çıkar grupları nedir? Baskı grubu, siyasal parti farkı...
* Kamuoyu ne demektir? Kamuoyu bileşenleri, sosyolojik olarak kamu, küreselleşme ve kamuoyu...
* Lobiciler basınla ilişkilere büyük önem verirler.
* Sivil toplum kuruluşları ve lobicilik, sivil toplum anlayışını oluşturan öğeler, Türkiye’de sivil toplum kuruluşları.
* Lobicilikte bilginin önemi ve örgütsel bilgi.
* Ermeni lobisinin oluşum ve gelişimi. Ermeni diasporasının örgütlenmesi. Gürcistan’da Ermeni faaliyetleri... Önemli Ermeni medya kuruluşları.
* Rum lobisi
* Yahudi lobisi ve belli başlı Yahudi kuruluşları.

Yazarın Diğer Yazıları