YENİÇAĞ/ Fatih ERBOZ- ANKARA
Rusya ve ABD’nin karşılıklı hamlelerini iyi analiz etmek gerektiğini kaydeden Pekin, Rusya Devlet Başkanı Putin’in Ukrayna’ya yığınak yaparak güç gösterisi yaptığını asıl amacının ise ABD’yi Avrupa dışına itmek olduğunu söyledi. Almanya başta olmak üzere Batı’nın Doğu Avrupa çatışma istemediğini anlatan Pekin, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik direkt bir saldırı yapmak amacında olmadığını kaydetti.
“RUSYA İLE SAVAŞI BEKLEMEK GERÇEKÇİ DEĞİL”
Rusya’nın Ukrayna’yı ilhak etmek gibi bir durumun söz konusu olamayacağını vurgulayan Pekin “Rusya Ukrayna’nın doğusundan başlayıp Dinyeper’e doğru uzanan bölgeye Ukrayna ile anlaşıp özerklik verebilir. Yani Ukrayna’nın federal bir devlet haline gelmesini sağlayabilir. Bu nedenle Rusya’nın daha ileri gitmesini beklemek ya da ABD’nin askeri kuvvetlerini gönderip Ukrayna’da Rusya ile savaşacağını beklemek gerçekçi olmaz” ifadelerini kullandı.
“NÜKLEER DENİZ ALTILARI YERLEŞTİRİYOR”
ABD’nin bu bölgede Ukrayna’yı vekil güç olarak kullanmak istediğini kaydeden Pekin, şöyle konuştu: “Rusya’nın Yeşil bereliler dedikleri özel kuvvetleri var. Eğer bölgede kaza ile savaş çıkarsa Yeşil bereliler müdahale eder. Ancak Fransa, Almanya böyle bir savaşa katılmaz. ABD’liler Ukrayna’nın yanında başka milis güçleri ve terör örgütlerini kullanmak suretiyle Rusya’ya yıpratma savaşı açabilir. Rusya, yıpratma savaşına meydan vermeyecek daha dar bir alanı geçirip, bu bölgede kalır. ABD’nin bu atağına karşılık Rusya da Küba ve Venezüella ile görüşüyor. Nükleer deniz altıları yerleştiriyor.
“NATO’DA ABD KONUMU TARTIŞMAYA AÇILIR”
Aslında iki tarafta belli bir küresel derinlik veriyor mücadeleye. Çin bu çatışmaya doğrudan katılmaz. Ukrayna’nın 250 bin civarında bir askeri gücü var. Bu ordunun 130 bini kara kuvvetleri diğerleri deniz, hava kuvvetleri. Uçak ve gemileri yetersiz. ABD Ukrayna’ya kritik silahlar vermiyor. Böyle bir ortamda Ukrayna Rusya’ya karşı koyamaz. O nedenle bir ilhak ve savaş olmaz. Dikkatli bir harekat yapılır, belirli hedefler ele geçilir, bu da zaten NATO içinde ABD’nin konumunu tartışmaya açar.
“KRİZ EN ÇOK TÜRKİYE’Yİ ETKİLİYOR”
Bölgesel gerginlik aynı zamanda küresel derinlik kazanıyor, her iki ülkede silah sistemlerini belirli bölgelere yerleştirirken, deniz kuvvetleri başta olmak üzere birliklerini büyük savaş ihtimaline karşı çeşitli yerlere yerleştiriyor. Bu durum Karadeniz’e kıyısı olan ülkeleri etkiliyor. Ama en çok da Boğazlar nedeniyle Türkiye’yi çok etkiliyor Karadeniz dolayısıyla, boğazlar ve Montrö antlaşması Türkiye’yi etkiliyor.