El-kol, top buluşmasında doğrular ve yanlışlar
Süper Lig'in 9. haftasında defalarca bu sütunlarda yazdığım el-kol, top buluşmaları yine fazlasıyla yaşandı ancak televizyon ekranlarında herkes kendine göre yorum yapmaya devam etti. Bu nedenle kamuoyu yanlış bilgilendiriliyor. Kuralı bilen de bilmeyen de konuşuyor. Dolayısıyla beynelmilel oyun kuralları gözardı ediliyor. Ben federasyonun yerinde olsam kuralları kitapçık halinde kulüpler ve statlara dağıtırım. Kural, bu hususta hep kasıt diyor. Yani 10 kusurlu hareketten yalnız bu kısmında kasıttan bahsediyor (el topa ceza, top ele kaza). Burada önemli olun husus şu; oyuncu kollarını vücut açısını daraltmak için açarsa bu durumda top ele çarparsa hareketin içinde kasıt vardır ve cezalanır. Bir oyuncu topun havadan gelişi yolunda bunu yapacak durumdayken, elini kolunu topun geliş yolundan uzaklaştırmaz ise kasıtlı addedilir. Ancak mesafe ve topun hızı burada önemlidir. Hava topuna sıçrayan oyuncu hazırolda sıçrayamaz. Bilakis daha fazla yükselmeyi desteklesin diye kolu bir açı teşkil eder. Böyle pozisyonda top, el-kol buluşmasında oyun devam eder. Bir oyuncunun kendi yaptığı rövaşatada top koluna çarparsa veya kendi vurduğu kafa topu koluna gelirse oyun devam eder. Bir futbolcu yere düşer ve yerdeki destek koluna gelen top buluşmasında da oyun devam eder. Çünkü kasıt yoktur. Bir hücumu önlemek için topun geliş yönünde yere kendini atan oyuncunun hareketinin içinde kasıt vardır ve futbolcu cezalandırılır. Yoksa her ele çarpan top için fırtına kopartmayalım. Ceza alanlarındaki defans için cezalandırılmayan kasıtsız el kollar, hücum oyuncusu için de geçerlidir. Ancak bir forvete rakipten öyle bir vuruş yapılır, oyuncunun kolundan top o şekilde kaleye giderse gol geçerli değildir. Avantaj sağlanmış diye düşünülse bile bu izah şeklini kural reddediyor. Yazılanların ışığı altında hakemin takdir hakkı doğru olarak gündeme gelmeli. Yorumlar da bu yönde yapılmalı.
Demir Grup Sivas-Bursaspor
Yaşar Kemal Uğurlu
90 dakika boyunca bazı sarı kartları atlasa da iyi bir müsabaka çıkardı.
Kayserispor-Atiker Konyaspor
Ali Palabıyık
Ali Turan'ın kendisine yapılan şarj sonrası kolu ile topu taşımasına verilen penaltı kararı doğruydu. 2. Kayserispor golü öncesi elle oynama itirazları vardı. O pozisyonun sevabı ve günahı yardımcının. Hakem genelde iyiydi. Kayserispor Teknik Direktörü Marius Sumudica'nın attıkları ikinci golden sonra yardımcı hakem Kemal Yılmaz'a sarılıp öpmesi ve müsabaka oynanırken hakemle tokalaşması etik değildir.
Galatasaray-Fenerbahçe
Cüneyt Çakır
Müsabaka yönetiminde doğruları yanlışları oldukça fazlaydı. Janssen-Serdar Aziz pozisyonunu iyi süzemedi. Faul yoktu ve gol geçerli olmalıydı. Denayer'in, Janssen'e şiddetli kayma hareketi sarı değil kırmızılıktı. Her iki ceza alanında el-kol, top buluşmasında penaltı beklentilerinde devam kararları doğruydu. Hasan Ali'nin düştüğü pozisyondaki kararı da doğruydu. Belhanda'nın kaleci Kameni'ye top sağ taraftayken ayağına kasti basması 2. sarı kartlıktı ama hakem onu aldatmadan attı. Yan hakem Tarık Ongun'a atılan maddeler kafasına isabet etti ve yere düştü. Oyuna devam edebileceğini birkaç dakika sonra söyledi. Bu esnada Feghouli'nin hakemin maçı tatil etmemesi için gösterdiği gayret bundandı. Aksi takdirde çok kötü şeyler olurdu.
Antalyaspor-Kasımpaşa
Ümit Öztürk
Genelde iyi götürdüğü müsabakada Antalyaspor'dan Harun sarı kartlı iken 2. sarıyı görmekten kurtuldu. Hareketi çok tehlikeliydi. Ancak birincisi kırmızı olmalıydı. Kasımpaşa'dan Murillo'nun gördüğü ikinci kart sadece faul olmalıydı. Çünkü 2. sarı kartların tartışmasız olması gerekir.
Göztepe-Aytemiz Alanya
Fırat Aydınus
6 golün atıldığı müsabakanın tempolu oynanmasına katkısı üst seviyedeydi. Göztepe defans oyuncusunun dizinden normal kola gelen topa devam kararı doğruydu. Diğer Göztepeli'nin ise koluyla aldığı pozisyon ise penaltılıktı.
Osmanlıspor-Kardemir Karabük
Halis Özkahya
Müsabakanın genelinde iyi bir yönetim gösterdi. Belki skor 3-0 diye verdiği penaltı yanlış bir karardı, ancak gole çevrilememesi tartışma yaratmadı.
Teleset Mobilya Akhisar-Gençlerbirliği
Suat Arslanboğa
Doğru verilen iki penaltı kararından birisinde çelme takma, diğerinde ise belden çekme hareketi vardı. İyi bir yönetim gösterdi. Ancak Arslanboğa'ya 5 haftada bir maç veriliyor.
Evkur Yeni Malatya-Trabzonspor
Halil Umut Meler
Sosa'ya verilen birinci sarı kart kırmızı olmalıydı. İkinci sarı kart ise sadece fauldü. Burak'ın kendi yarı alanından çıktığı pozisyon önemli bir akındı, yanlış ofsayt bayrağı kalktı. Yusuf Yazıcı'ya bariz gol şansı nedeniyle verilen kırmızı kart doğruydu.
Beşiktaş-Medipol Başakşehir
Mete Kalkavan
Talisca'ya gösterilen sarı kart yanlıştı ancak bunun dışındaki kartlar doğru çıktı. Çünkü bu kartların ağırlıklı olanları itirazlardan meydana geldi. (Şenol Güneş bu davranışlara engel olmalı.) Caner'in kart sonrası konuşmaları da kartlıktı ama değerlendirilmedi.