"Ekmel Bey"; "Milliyetçilik yapılır, söylenmez"

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, önceki gün seçim bildirgesini açıklarken izleyenlere Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri'nin "Ey aziz" ,  "Ey azizler"  hitabıyla seslendi. İhsanoğlu dün de seçim çalışmaları çerçevesinde Erzurum'daydı.  "Ekmel Bey" in Erzurum gezisine davet üzere katıldık. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan Erzurum Havaalanı'na inene kadar seçim ve siyasetle ilgili her şeyi konuştuk.  "Ekmel Bey"  sorularımıza kızmadan açık ve net cevaplar verdi. Özel uçakta yaklaşık 1.5 saat kapsamlı bir sohbet yaptığımız için yazının birden fazla flaş haber unsuru var. Ama ben burada kendime göre bir tercih yapmayacağım ve işi size bırakacağım.

"Ekmel Bey" e, Sabiha Gökçen Havalimanı'nın VİP salonunda elini sıkıp  "hayırlı olsun"  dileğimi ilettikten sonra moralini çok yüksek gördüğümü ilk başta not etmeliyim.

Sunum toplantısının ilk etkilerinden çok memnun görünen  "Ekmel Bey" , Recep Erdoğan'ı ve cenahını ima ederek  "felekleri şaştı, dağıldılar"  dedi.

Uçakta baş başa yapılan özel sohbete gelince, tabii ki ilk olarak anketlerden girdik mevzuya. "Ekmel Bey" 16 Haziran'da yapılan yüzde 30 sonuçlu ilk anketlerin geçen günlerin ve yapılan yoğun temasların ardından çok yükseldiğini kaydetti.  "Kamuoyu tanımıyor"  eleştirilerine karşı çıktı, uluslararası birikimi ve çalışmalarını da hatırlatarak,  "Kamuoyu tanımıyor demek, haksızlık"  dedi. Hemen araya girip,  "Yüzde 60 oy alacağınızı söylediniz. Neye dayanıyor bu"  diye soruya devam ettim.  "Ekmel Bey" den cevap:
 "Gittiğim her yerde halktan gördüğüm büyük ilgi. Gittiğim yerlere gelenler, bindirilmiş kıtalar, maddi imkanlar karşılığında taşınmış değiller. Sahadan büyük destek var. Hesaba vurduğunuzda yüzde 60'a  çok yaklaşıyor." 
Gittiği yerlerde gördüğü büyük ilgiyi bir başka açıdan da şöyle yorumluyor  "Ekmel Bey" :
 "Halkta, yenilik değişim ihtiyacı var. Kendisine eşit mesafede, kendisini tekmelemeyecek, tokatlamayacak devlet içinde aile reisine ihtiyacı var." 
Bu sözlerinin ardından oldukça ilginç bir tespitte bulundu  "Ekmel Bey" ;
 "10 Ağustos, büyük sürprizler getirecek. AKP kurucularından da beni destekleyenler var. Kara propaganda tutmayacak." 
Bu sözleri işitince hemen sordum,  "Cumhurbaşkanı 1'inci mi yoksa 2'nci turda mı seçilir"  diye. "Ekmel Bey" Temmuz ayının sonunda bunun daha net görüleceğini söylemekle yetindi.

 "Ekmel Bey" seçim bildirgesinin sunuşunda  "Ey Aziz" e logo ve slogana yapılan eleştirilere ve kullanılan alaycı ifadelere de yanıt verdi:
 "Kültür mirasımızla yeteri kadar meşgul olmuyoruz. Marifetnameyi okumayan insanın tarih ile bağları sağlam olmuyor. Aziz demek; çok güzel, çok müstesna, çok değerli demektir. Su gibi aziz ol demez miyiz?Monşer de Frenkçe azizim demektir.

Kem söz sahibine aittir. O logo bizim kültürümüzden. 4 şeyi temsil ediyor ekmek. Sevgiyi, saygıyı, birliği, dirliği. Bu değerler ihtiyacımız sonsuzdur. Halka üç kutsal vaat ediyoruz;
Kitabımız, Bayrağımız ve Ekmeğimiz. Üç kutsal sembolün etrafında milleti buluşmaya davet ediyoruz." 
Kendisine yapılan  "Somuncu Baba" ,  "alo lahmacun hattı" benzeri eleştirileri çok ince ve mizahi bulduğunu kaydeden "Ekmel Bey" ,  "Somuncu Baba'ya benzetilmem çok şerefli çok güzel bir şey" dedi.

Uçak sohbetimizin en derin bölümünde  "Ekmel Bey" e Meclis'ten geçen ihanet yasasını hatırlattım ve  "Eğer Cumhurbaşkanı seçilirseniz en az bir dönem Erdoğan ile çalışmak zorunda kalacaksınız. Bu hükümet çözüm süreci ile ilgili çerçeve yasada ileride ne yapacağı çok belli yetkiler aldı. Bu yasa çerçevesinde teröristlere af çıkıp siyaset yapma hakkı tanınırsa cani Öcalan affedilirse buna olur verir misiniz" diye sordum.  "Ekmel Bey"  milli mutabakata işaret ederek çok kısa  cevap verdi:
 "Cumhurbaşkanı halktan alacağı güçle, anayasadan alacağı güçle Türkiye'nin birliğini temsil eder." 
 "Ekmel Bey"  bu cevabının ardından, şimdi söyleyeceklerimin altını çok kalın çiziyorum diyerek Celal Bayar'ın sözlerinden şu alıntıyı yaptı:
 "Milliyetçilik yapılır, söylenmez." 
Daha sonra  "Ekmel Bey" le soru cevabımız şöyle gelişti;
--Çankaya noteri olur musunuz,her önünüze geleni imzalar mısınız?
 "Her önüme geleni imzalamam. Çankaya noteri olmam." 
--Recep Erdoğan seçilirse Hükümetin devamı olacağı havası...
 "Türkiye ilk defa Cumhurbaşkanı seçmiyor. Halk tarafından seçilecek Cumhurbaşkanının da anayasaya amel etmesi lazım. Öteki yetki gaspı olup, anayasa ihlali olur. Cumhurbaşkanı yol yapmaz yol gösterir. Devletin tepesinde kavga mı huzur mu istiyorsunuz ona karar verilmesi lazım. Anayasadaki istisnai yetkiler istisnai durumlar, olağanüstü durumlar için geçerlidir. Bu şartlar olmadan bunları kullanırsanız kaosun al‰sına sebep olursunuz." 
--Anayasada Cumhurbaşkanının yetkileri...
 "Bu anayasa ihtilal ürünü ve sonradan yapılan değişikliklerle yamalı bohça oldu. Anayasa'nın, parlamenter geleneklerimize göre yeniden ele alınması gerekir. Milli mutabakat gerektirir. Eğer seçilirsem milletin beklediği gibi dayatmadan tüm partileri teşvik ederek yeni bir anayasa için çalışacağım.

--Seçimlerde yüzde 10 barajı...
" Parlamentoda her kesimin temsil edilmesi lazım. 

--Cumhurbaşkanının iki defa üst üste seçilebilme imkanı var. Sadece 5 yıl için mi yoksa 5+5 için mi yola çıktınız?
 "Türkiye'nin huzur ülkesi olması lazım. Türk milletinin güven içinde yaşaması lazım. Korku ve gerilimlerden kurtulması lazım. Kendi yolunda itibarlı bir ülke olması lazım. Hedefim 'Yurtta sulh cihanda sulh'mefkuresinin gereği güçlü ve itibarlı Türkiye" 
--Bu dediklerinizi  tek 5 yılda gerçekleştirebilecek misiniz?
 "Hedefim tek 5 yıl başka yok. Türkiye önemli bir geçiş safhasından geçiyor. Taşlar yerli yerine oturur. Bu yüce makama layık çok değerli insanlar var Türkiye'de." 
-- "Provokatif, kontra sorulara ve protestolara kızmadan sinirlenmeden cevap veriyorsunuz. Evden çıkarken özel bir telkin metodu mu uyguluyorsunuz yoksa okuduğunuz özel dualar mı var?" 
(Gülerek) "Tecrübe, olgunluk, terbiye..." 

Yazarın Diğer Yazıları