Egemenlik kayıtsız şartsız uluslararası sermayenin
Kitabının adını “Yeni Orta Çağ” koymuş Prof. Dr. Alparslan Işıklı (Toplumsal Çözüm Yayınları). Batılı emperyalist egemen güçlerce, eski orta çağın tüm tezahürlerinin temcit pilavı gibi nasıl ısıtılıp dünyanın önüne koyulduğunu ve “yersen de bu, yemezsen de...” denmek istendiğini somut örnekleriyle döküyor ortaya. Emperyalizmin bu yeni orta çağından en fazla etkilenen ülkelerden biri de Türkiye. Bunun tarihsel, dinsel ve jeopolitik sebepleri var.
Işıklı’nın bu kitabının önemli bulduğum
yerlerini başlıklar halinde ilginize ve bilginize
sunuyorum.
-Haçlı vahşeti... İşte Batı: Vaftiz edilmeyi kabul etmedi diye ünlü kemancı Paganini’nin ölüsüne mezar yeri verilmedi. Mozart’ın cenazesine kimse katılmadı. Ve diğer örnekler...
-Dünya Bankası İmparatorluğu. Uluslararası Pazar güçlerine kayıtsız şartsız teslimiyet. Egemenlik kayıtsız şartsız uluslararası sermayenindir. General Motors’un cirosu Danimarka, Ford’unki Güney Afrika, Toyota’nınki Norveç’in yurt içi hasılasını aşmış.
-Yoksulluğa değil, yoksullara karşı savaş.
-Liberalizm, devleti tahsildar ve jandarma ile sınırlıyor.
-Milliyetçilik ve anti-emperyalizm. Bütün mazlum milletler bağlamında Atatürk ve küreselleşme. Atatürk ve liberalizm. Atatürk ve emperyalizm-kapitalizm. Dünya 1929 ekonomik bunalımı yaşarken Atatürk’ün elde ettiği ekonomik başarı.
-Nazım Hikmet neden Nobel alamadı, Orhan Pamuk neden aldı? Fazıl Hüsnü Dağlarca, “Ermeni’yi övmeyene ödül yok!” diyor. Pamuk’un intihalleri.
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler
Söz edeceğimiz ikinci kitap, Ömer Engin Lütem’in Asam Ermeni Araştırma Enstitüsü Yayınları arasından çıkan “Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler” adını taşıyan, önemli bir araştırma eseri. Derli-toplu bir başvuru kitabı, bir kaynak kitap da aynı zamanda.
Ermeni sorununun tarihsel, uluslararası ilişkiler, hukuksal, psikolojik ve sosyolojik boyutlarıyla, Türkiye ve Azerbaycan’la olan yanı ve yönü beş başlık halinde inceleniyor 440 sayfalık bu kitapta. Bu bağlamda, 14 değerli ismin makalelerine yer verilmiş. Kitaba 71 önemli belge, 6 da harita ekli. Yazar, Dağlık Karabağ’da cereyan eden olayları kronolojik bir sıra ve yeterli ayrıntılarla kitabına almış. Bu bölüm, her Türk aydını tarafından özenle, dikkatle, ibretle ve döne döne okunmalıdır.
Bu kitaptan da önemli bulduğum diğer yerleri aktarayım:
-24 Nisan, tehcirin (onların soykırım dediği) başladığı gün değil, Ermeni Devrimci Komitelerinin kapatılıp üyelerinin tutuklandığı gündür. Tehcir Kanunu 27 Mayıs 1915’te kabul edildi.
-Ermeniler Nuh Peygamber’in soyundan mı? Yafes, Hayk, Hayistan... Yalan ve efsane...
-Ermenistan Bağımsızlık Bildirgesinin Türkiye ile ilgili bölümünde “Türkiye’de ve Batı Ermenistan’da vuku bulmuş olan 1915 soykırımın uluslararası boyutta tanınması” ndan söz ediliyor.
-Sevr’in Ermenistan ile ilgili olan hükümleri ve Kars Antlaşması.
-Avrupa Parlamentosunun Ermeni kararları.
-1. Dünya Savaşı sonlarına doğru Rusya savaştan çekilince, Ermenilerin ABD mandasına girmesi istendi kimi çevrelerce. ABD Kongresi bu isteği uygun bulmadı, bağımsız bir Ermenistan
düşüncesine destek verdiğini bildirdi.