Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüseyin Macit YUSUF
Hüseyin Macit YUSUF

Ebedi liderimiz Denktaş'ı anıyoruz...

KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı, Ebedi Liderimiz Rauf R. Denktaş''ı aramızdan ayrılışının 10. yıldönümünde, -13 Ocak, bugün- anıyoruz. Denktaş ölmemiştir; kurup bizlere emanet ettiği devletimiz KKTC ve bizlere yol gösteren fikirleri ile ilelebet yaşayacaktır. Her geçen gün rahmetli Denktaş''ın değeri, önemi çok daha iyi anlaşılmaktadır. Halihazırda Cumhurbaşkanı Tatar''ın izlediği, Kıbrıs Türk halkının ve Anavatan Türkiye''nin desteklediği siyaset Denktaş''ın öngördüğü millî çizgidedir. Egemen eşitlik temelinde adada iki devletli çözüm siyaseti Denktaş''ın vazgeçilmez hedefiydi. Denktaş''ın siyasi hayatı Enosis''e, adanın Yunan yapılmasına karşı mücadele ile geçti. Denktaş Anavatan Türkiye ile bu kutsal mücadeleyi başarmış ve kurduğu devleti bizlere emanet etmiştir. KKTC''nin tanınması ve ilelebet yaşatılması ise bize yüklediği görevdir, sorumluluktur..

Genç nesillerimiz, ebedi liderimiz Cumhurbaşkanı Denktaş''ın hayatını muhakkak, detayları ile okumalı ve öğrenmelidir. Denktaş çok kısıtlı şartlarda yoktan bir devlet kurmayı başarmış, varoluş mücadelesi vermiş kahraman bir devlet adamıdır. Daha önce de yazdım, Denktaş''ın Türklük dünyası için önemini bu anma gününde bir kez daha dikkatlere getiriyorum..

Kendini halkına adadı

Ebedi liderimiz rahmetli Denktaş tüm hayatını Kıbrıs''ta Türklüğün ve Müslümanlığın devam etmesi için adamıştır. Çok iyi bir eğitim görmüş ve Londra''da hukuk tahsili bitince soluğu Kıbrıs''ta almıştır. O günlerde EOKA terör örgütü kurulmuş ve adada kan ve gözyaşı hâkimdir. Denktaş EOKA''nın Enosis''i gerçekleştirmek peşinde olduğunu bilmektedir. Denktaş, adaya döndüğünde varoluş mücadelemiz liderlerinden Dr. Fazıl Küçük ve arkadaşlarına katılır. Denktaş bir süre avukatlık yaptıktan sonra İngiliz İdaresi''nde savcılık görevine getirilir. Daha sonra, Kıbrıs Türkünün, Rum-Yunan ikilisinin Enosis hedefine karşı verdiği mücadelede etkin rol almak için savcılıktan ayrılır. Denktaş o tarihten itibaren kendini tamamen milletine adamıştır. Rahmetli Denktaş, Dr. Küçük ve mücadele arkadaşlarının teşviki ile Kıbrıs Türk Kurumlar Federasyonu''nun başkanlığına getirilir, böylelikle Kıbrıs siyasetinde aktif rol almaya başlamış olur. Denktaş, EOKA terör örgütüne karşı Kıbrıs Türkünün adadaki varlığını sürdürmesi için Türk Mukavemet Teşkilatı''nı(TMT) kurar. Ada sathında çok gizli ve organize bir savunma örgütü olan TMT, Kıbrıs Türkünün millî mücadelesinin mihenk taşı olmuştur. Türkiye''den gelen komutanlar, bayraktar ve sancaktarlar ile Kıbrıs Türk mücahitlerinden ve halkın önemli bölümünden oluşan TMT, EOKA terör örgütüne karşı, Enosis''e karşı -adanın Yunanistan''a ilhak edilmesine karşı- çok kısıtlı şartlarda ve imkânsızlıklar içerisinde şanlı bir mücadele vermiştir.

Enosis''e karşı mücadele

1960''ta Kıbrıs Cumhuriyeti kuruldu. Kıbrıs Cumhuriyeti Rumlar ve Türklerin bir ortaklık devleti idi. Rum tarafı Türklerle ortak olmayı içlerine sindiremedi. Türkleri Enosis önünde engel olarak gördüler. Eli kanlı Makarios 1963-64 yıllarında Kıbrıs Türkünü topyekûn yok etmek için Akritas Planını devreye soktuğunda karşısında Denktaş ve arkadaşlarını buldu. Denktaş, 1963-74 arasında, Dr. Küçük ve arkadaşları ile birlikte çok güç şartlar altında yaşamak zorunda kalan Kıbrıs Türkünün birlik ve beraberliğini sağladı, mücadele için gerekli morali ve umudu halkına verdi. Denktaş, Makarios tarafından bir müddet sürgüne gönderildi. Daha sonra adaya dönerek, 1970''te Türk Cemaat Meclisi Başkanı, 1973''te de Kıbrıs Türklerinin lideri olarak Cumhurbaşkanı Muavini oldu. 1974 Mutlu Barış Harekâtı''nın ertesinde, 1975''te Kıbrıs Türk Federe Devleti''ni, sürdürülen müzakerelerde Rumların uzlaşmazlığına mukabil ise 1983''te KKTC''yi kurdu. O tarihten sonra sürdürülen müzakerelerden de sonuç çıkmadı. 2004 yılında emperyalist güçler tarafından ortaya konan ve Türkiye''deki AKP iktidarı tarafından desteklenen Annan Planı''na karşı mücadele etti. 2005 Cumhurbaşkanlığı seçimine girmedi. Türkiye sevgisi ve Türkiye''ye bağlılığı nedeniyle Türkiye''deki hükümetle çatışmak istemedi.

Ebedi liderimiz Denktaş aktif siyaseti bıraktıktan sonra hastalanıp aramızdan ayrılmasına kadar geçen süreçte köşesine çekilmedi, kitaplar yazdı, birçok konferans ve toplantıya katılarak Kıbrıs Millî Davamızı ve Atatürk sevgisini gençlerimize anlatmaya çalıştı.

Benim babam ve rahmetli büyükbabam ebedi liderimiz rahmetli Denktaş ile Cemaat Meclisi''nde ve Temsilciler Meclisinde milletvekili olarak birlikte çalışma fırsatı buldular. Allah''a şükürler olsun ki, 2001 yılında talimatı ile kurduğumuz Ulusal Halk Hareketi, Volkan Gazetesi ve Akdeniz TV çerçevesinde ben de Denktaş''la yakinen çalışma fırsatı buldum, bu onura sahip oldum. Rahmetli Denktaş''ın yıllarca Gezici Büyükelçiliğini yaptım.

Nurlar içinde yat kıymetli ebedi liderim, cumhurbaşkanım. İzinde yürümeye, emanetin KKTC''ye sahip çıkmaya, hak ettiği yere getirmeye, tanınması için çalışmaya devam edeceğiz.

Yazarın Diğer Yazıları