Dolar sömürüde sınır tanımadı
2016 yılı sonunda, Dünya gazetesinin bir haberine göre; Dünyanın en büyük altı merkez bankasının (ABD-Çin-Avrupa-Japonya-İsviçre-İngiltere) toplam döviz rezervi 16.9 trilyon dolara çıktı. Yalnızca Çin'in döviz rezervi 3 trilyon doları geçiyor.
Çin, ABD ile olan dış ticaretinde fazla veriyor. Bu fazlaları rezerv olarak tutuyor. Sonra da götürüp düşük faizle ABD hazine kağıtlarına yatırıyor. ABD doları yine ABD için çalışıyor.
Kısaca, dünya, ekonomik anlamda dolar işgalindedir. ABD Merkez Bankası FED kararları ve yine ABD'nin başta Orta Doğu ve diğer yerlerde dış politika yanlışları dolar kurunu etkiliyor. Bundan bütün dünya ekonomisi etkileniyor. En fazla da biz etkileniyoruz ve etkileneceğiz. Çünkü cari açığımız devam ediyor ve sıcak paraya muhtacız. Sıcak para da FED kararlarına bağlı olarak hareket ediyor.
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra dolar adım adım dünya parası oldu.
1944 yılına kadar dünya para sistemi altına bağlıydı. Altın rezervlerinin dünya ticaretini gelişmesini sağlamakta yetersiz olması üzerine 1944 yılında ABD'de Bretton Woods'ta toplanan ülkeler, dünya para sisteminin dolara bağlı bir sistem olmasına (1 Ons Altın = 35 Dolar) karar verdiler.
ABD, 1970 petrol krizinde tek başına, 1944 Bretton Wood's , bir ons altın 35 dolar kararını rafa kaldırdı.
Öte yandan IMF ve Dünya Bankası da aynı sistemin birer parçası olarak kuruldular.
IMF'nin temel misyonu, dış ödemeler dengesinde sıkıntı çeken ülkelerin bu sıkıntılar nedeniyle ithalat kısıtlamalarına gitmesini önlemek olarak tasarlandı.
Bu sıkıntıları yaşayan ülkelere IMF borç vererek, ithalatın kısıtlanmasını önleyecek ve bu yolla dünya ticaretinde daralmanın önüne geçilecekti.
İkinci Dünya Savaşı'nın ekonomik sonuçları, faşizmin ağır faturaları arasındadır. IMF ve Dünya Bankası ekonomik istikrar hedefi için iş birliği yapacağı ülkelerde, demokrasi temelini de araması gerekirdi. Böyle olmadı. Bu iki kurum dikta rejimleri ile de iş birliği yaptı.
****************************************
IMF ve Dünya Bankası'nın Askeri Rejimler ve Diktatörlüklerle ilişkisi
------------------------------------------------------------------------------------------------
IMF/Dünya Diktatörler Borcu
Bankası'na Yüzde Kaç oranında
Borçlu Ülkeler Diktatör Artırdı?
---------------------------- --------------------------------- ---------------------------------
Arjantin Askeri Diktatörlük 42
Bolivya Askeri Diktatörlük 52
Brezilya Askeri Diktatörlük 56
Şili Augusto Pinochet 47
El Salvador Askeri Diktatörlük 59
Etiyopya Mengistu Haile Mariam 37
Haiti Jean-Claude Duvalier 78
Endonezya Suharto 98
Kenya Moi 61
Liberya Doe 62
Malawi Banda 83
Nijerya Buhari/Abacha 43
Pakistan Ziyaül Hak -
Pakistan Askeri Diktatörlük (günümüz) 63
Paraguay Stroessner 96
Filipinler Marcos 65
Somali Siad Barre 92
Güney Afrika Apartheid 79
Sudan Nimeiry/al-Mahdi 98
Suriye Assad 99
Tayland Askeri Diktatörlük 15
Zaire/Kongo Mobutu 98
**********************************************************
IMF ve Dünya Bankası'nı, demokrasiyi de gözetecek şekilde yeniden organize etmek ve dünya para sistemini tek başına dolara bağımlı olmaktan çıkarmak gerekir. Dünya para sistemini dolar yerine; Dolar, Euro ve Yen'den oluşan üçlü veya daha fazla para olan bir sepete bağlamak gerekir. Bu sepette yer alacak her para da, ülkelerin GSYH'sı ile orantılı olmalıdır.