Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Özcan YENİÇERİ
Özcan YENİÇERİ

Dijital teknoloji, iletişim ve iktidar

Günümüzde evrensel olmayan değer, global olmayan üretim ve uluslararası niteliği bulunmayan rekabet anlamsız ve önemsiz olarak nitelenir olmuştur. Modern teknolojinin siyasi otoriteye “dünyayı değiştirme” idealini gerçekleştirmesi için sunduğu imkânlar eskiyle mukayese kabul etmez seviyededir. “Yeni bir toplum, yeni bir insan” yaratma ideali için gerekli olan propaganda, şartlandırma, iletişim, manipüle etme ve ulaşma sorunu çağdaş teknolojinin sunduğu imkânlar sayesinde büyük ölçüde aşılmıştır. Günümüzde küresel otoriteler, düşündükleri her şeyi her an gerçekleştirebilecekleri güce erişmişlerdir.
İnsanın organizması, zihinsel süreçleri ve sosyal hareketliliği üzerinde kendisinden daha çok bürokratik otoritelerin denetimi vardır.
Bir yandan bilgisayar dünyasının aklı durduran hamleleri, öbür yandan medyanın sağladığı manipülasyon imkanları, diğer yandan da iletişimin yeni boyutları, yaşlı dünyanın yeni bir aşamaya girdiğini göstermektedir.
Kitle iletişim çağını yaşayan dünyada artık belirleyici olan imgeler, simgeler ve figürlerdir.
Günümüzde küreyi etkileyecek gücün, çok az sayıda kişinin kontrolüne geçmesi, durumu çok daha vahim hale getirmiştir. Anarşistler gücün kötüye kullanımının mukadder olduğunu düşünürler. Onlar şöyle derler: “Eline bir otorite geçiren herkes başkalarına zulmeder... Tanrılar gibi davranan, maddiyata önem veren o kadar çok koca, ebeveyn, efendi, yüksek memur var ki...”
Son zamanlarda sistemler ve onlara bağlı olarak çöken ideallerin perde arkasında, eskiden büyük görünen güçlerin teknolojik ve elektronik anlamda güç olmaktan çıkması vardır. Güç merkezlerindeki kayma ahlakta, erdemde ve onurda kaymaya neden olmuştur. Tüfeğin icat olmasının mertliği bozduğu yüz yıllar öncesinden beri bilinmektedir. Dijitalin icadı ve yaygın kullanımının neyi bozduğu da bu anlamda irdelenmesi gereken en önemli hususların başında gelmektedir.
Esasta yıkılan, dağılan ve çöken; rejimler, ittifaklar ve idealler değil, onların da dayandığı teknolojik eksendir. İlkel dönemlerde topluma ok ve yayı ustaca kullanarak egemen olanlar; kara sapanı kullananlar karşısında uzun vadede yenilmişlerdir. Kara sapan kullananlar ise zaman gelmiş, buhar ve makineyi kullanmasını becerebilenler karşısında mağlup olmuşlardır. Makine çağının figürü olan otomotivin babası Henry Ford, elektronik çağın simgesi olan bilgisayar programcısı Bil Gates karşısında kesin bir yenilgiye uğramıştır.
Günümüz toplumları, gücün yeni boyutu olan dijital otorite karşısında topyekun kaybetme tehlikesi ile karşı karşıyadır.
Geleneksel biçimiyle dijital terörizm, bütün dünyadaki aile, özgürlük, demokrasi, insan hakları, ahlak ve vatan gibi kavram ve kurumları da hedefleri arasına almıştır.
Toffler yıllar önce “Dünyanın her yanında, yeni iletişim ortamı ya da eskilerinin yeni kullanım biçimi, devletin gücüne meydan okumak ve bazen onu devirmek için kullanılmaktadır” demişti.
Dijitaldeki gelişmeler, toplumların rutinini bozmuştur. Dijital, teknolojideki gelişmelere manevi/insani alanın gecikerek uyma iznini kaldırmıştır. Dijitale anında uyup, onu kullanma becerisini gösteremeyenlerin özgürlükleri ve varlıkları tehdit altındadır. Arap Baharı bu gerçeğin ete kemiğe bürünmüş halidir. Anlayanlar için!..

Yazarın Diğer Yazıları