Davutoğlu, Erdoğan’ı çok kızdıracak...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İngiltere ve ABD’ye yaptığı kritik büyükelçi atamalarının ardından bir hamle daha yaptı. Büyükelçilerimizin hepsini 13-19 Ocak tarihleri arasında Türkiye’ye çağırdı. Çağrının görünür gündemi; “6’ncı Büyükelçiler Konferansı”. Aslında yaz aylarında yapılması planlanıyordu. Vazgeçildi. Daha önce olduğu gibi “Ocak ayında yapılsın” denildi. Geçen yıl yapılan 5’inci Büyükelçiler Konferansı’nın ana gündem başlığı “İnsani Diplomasi” idi. Bu seneki başlık; “Güçlü Demokrasi, Dinamik Ekonomi, Etkin Diplomasi.” 
Büyükelçiler konferansının bu yıl da oldukça ilginç konukları var. Konferans 13-16 Ocak’ta Ankara’da yapılacak, çalışmalara 17-19 Ocak arasında da Adana ve Mersin’de devam edilecek. Büyükelçiler Konferansı’nın en flaş konuklarından biri de eski İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu olacak.
Hatırlarsanız!..
Mısır darbesinden sonra Başbakan Recep Erdoğan kendisi gibi düşünmediği için İhsanoğlu’nu sert bir dille eleştirmişti.  “Darbeye karşı sessiz kalmakla” suçlamış daha da ileriye gidip  “Aynaya bakacak yüzünüz yok” demişti. AKP sözcüleri de sazı ele alıp İhsanoğlu’nu hep bir ağızdan istifaya çağırmıştı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun yakın dostu olan Ekmeleddin İhsanoğlu için adeta linç kampanyası yapmışlardı. Konferansın ilk gün akşam yemeğinde İhsanoğlu’nu konuk edecek Davutoğlu ve sadece ona teşekkür belgesi verilecek. Aynı yemeğe Büyükelçilerle birlikte Ermeni terörü kurbanı şehit diplomat yakınları ve Musul’da şehit edilen polis yakınları da davetli.
Bugünlerde AKP kulislerinde konuşulanlarla birlikte bazı tivi kanallarında imaj atağına kalkan Davutoğlu’nun teşekkürünün Başbakan Erdoğan’ı ne kadar kızdıracağını bilmek için kâhin olmaya da gerek yok!..
Geçelim konferansın gündemi ve ilginç konuklarına...
İlk gün açılış konuşmasını cemaat ile iktidar zirvesinin arasında mektup elçiliği yapan gazeteci Fehmi Koru’nun kardeşi Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru yapacak. Ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu.. Öğleden sonra TBMM Başkanı Cemil Çiçek de konuşacak. Akşam saatinde Başbakan Yardımcısı  Emrullah İşler’in katılımıyla düzenlenecek panelin konuklarının ise TİKA Başkanı Serdar Çam, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç ve Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi olması planlanıyor.
14 Ocak Salı günü, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın ardından AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun oturumları... Öğle yemeği Çankaya Köşkü’nde yenecek. Öğleden sonra, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın başkanlığındaki panele, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Anadolu Ajansı Genel Müdürü Kemal Öztürk, Başbakanlık Başmüşaviri Hüsnü Demircan, Kamu Diplomasisi Koordinatörü Cemalettin Haşimi, RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun ve Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya’nın davet edilmesi planlanıyor. Akşam oturumlarının konukları ise Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve dış politikada  “derin yalnızlık” ın mucidi Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı(Erdoğan’ın dış politika danışmanlarından) İbrahim Kalın.
Konferansın 15 Ocak gündemi ise dış konukların konuşmalarıyla renklenecek. Suudi Arabistanlı İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri İyad Madani, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor... Sonra da Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Enerji Bakanı Taner Yıldız konuşacak. Öğle yemeği Başbakan’la birlikte yenecek.
16 Ocak’ta, Büyükelçiler Konferansı’nda heyecan daha da artacak. İçişleri Bakanı Efkan Ala konuşacak. Hemen ardından MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Büyükelçilere sunum yapacak. En ilginç konuklardan biri de Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven ve onun sunumu!.. Aynı gün, Umman Dışişleri Bakanı Yousuf bin Alawi bin Abdullah’ın da büyükelçilerimize hitabı var. Gün, Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar ve ASELSAN Genel Müdürü Cengiz Ergeneman’ın sunumları ile tamamlanacak.
17 Ocak Cuma günü, bölgesel oturumların ardından Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu başkanlığında yapılacak “1915 olayları”  oturumunda ABD’li ünlü Osmanlı Tarihçisi Prof. Heath Lowry dinlenecek. Akşam da İstanbul’da Naci Koru’nun katılımıyla düzenlenecek “Afrika ve Osmanlı-Uzak Afrika’daki Ortak Geçmiş” başlıklı belgeselin galasına Afrika ülkeleri Büyükelçilerimiz katılacak.
Daha sonraki iki gün Adana-Mersin programları.
Büyükelçiler Konferansı’nda duyduk-duyulmadık konuşulacakların çok  yankılanacağını düşünüyorum.
Bu yoğun programı siz nasıl yorumlarsınız?.. Bilemiyorum.. Ancaak, AKP kulislerindeki havaya bakarak Recep Erdoğan’ın evinde yapacağı yorumları çok merak ediyorum.

Yazarın Diğer Yazıları