CHP'nin İş Bankası'ndaki hisseleri
CHP'nin İş Bankası'ndaki hisseleri zaman zaman tartışma konusu oluyor. Zira İş Bankası hisselerinin yüzde 28.09'u , Atatürk Hisseleri olarak CHP'ye miras olarak kalmıştır.
İş Bankası'nın ortaklık yapısı şöyledir :
• İş Bankası Munzam Sandık Vakfı: yüzde 40.25
• Atatürk Hisseleri (Cumhuriyet Halk Partisi) yüzde 28,09
• Halka açık pay: yüzde 31.66
İş Bankası Türkiye'nin ikinci en büyük bankasıdır. Üstelik Birinci olan Ziraat Bankası, devlet bankasıdır. Özel bankalar içinde en büyük banka İş Bankasıdır. (Aşağıdaki Tablo )
İş Bankasına ortak olmasına rağmen CHP'nin bankadan bir kuruş geliri yoktur. Yani hisselerin yalnızca kuru Mülkiyeti CHP'nindir. Atatürk'ün vasiyeti çerçevesinde mülkiyeti Cumhuriyet Halk Partisi'ne ait olan bu hisselerin temettü geliri, Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu'na bırakılmıştır.
Türk Dil Kurumu, Türk Dili Tetkik Cemiyeti adıyla 12 Temmuz 1932'de Türkçe'yi incelemek ve gelişmesi için çalışmak amacıyla Atatürk'ün öncülüğü ile kurulmuştur. Cemiyetin kurucuları, dönemin edebiyatçıları olan Sâmih Rif'at, Ruşen Eşref, Celâl Sahir ve Yakup Kadri'dir.
1934'te yapılan kurultayda cemiyetin adı, Türk Dili Araştırma Kurumu; 1936'daki kurultayda ise Türk Dil Kurumu olmuştur.
Türk Dil Kurumu Demokrat Parti döneminde, 1955'ten başlayarak ve sonrasında çeşitli dallarda ödüller verdi. 1983'te T.C. Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, bünyesine alındıktan sonra Türk Dil Kurumu ödülleri kaldırıldı.
Türk Tarih Kurumu ise Türk tarihinin ilk kaynaklardan araştırılması amacı ile yine Gazi Mustafa Kemal'in öncülüğünde 12 Nisan 1931'de kurulmuş bir araştırma kurumudur.
Türk Tarih Kurumu da 1983 yılından itibaren Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'na bağlı bir kuruluş durumuna gelmiştir
CHP İş Bankası yönetim kuruluna 3 yıl için 4 üye teklif etmektedir. 1999-2002 yılları arasında bu görevi yapanlardan birisi de CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'dur. CHP özellikle ekonomi, işletme ve hukuk alanında eğitim yapmış olanları yönetim kurulunda görevlendirmiştir.
Bu şartlarda CHP'ye bankacılık yapan parti denilebilir mi? Doğrusu bankacılık yapıyor demek yerine, bugün Başbakanlığa bağlı olan Atatürk, Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunun gelirlerine bekçilik yapıyor demek daha uygun olur.
İş Bankası'nda en büyük hisse İş Bankası Munzam Sandık Vakfı'na ait olduğu için, banka fiilen çalışanlar tarafından yönetiliyor. Çalışanlar kendi malını daha titiz koruyor ve daha içten çalışıyorlar. CHP'den giden 4 yönetim kurulu üyesi de destekliyor. Bu şartlarda hisseleri CHP'den alınsın diyenlerin, başka çözüm önerenlerin kafasının içinde neler var? Az-çok anlaşılıyor.