Büyükerşen çatıda mı?..

CHP ve MHP arasındaki çatı adayı arayışı.. Kemal Kılıçdaroğlu’nun kafasındaki ve CHP kulislerinde çok konuşulan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ismi..
Doğal olarak gözlerimiz ve kulaklarımız, her zamankinden daha fazla,  geçtiğimiz Pazar günü CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Eskişehir’e yaptığı ziyarete çevrildi. Kılıçdaroğlu’nun görünür Eskişehir ziyaretinin sebebi; Dünya Engelliler Günü sebebiyle düzenlenen programa katılmaktı. Acaba Büyükerşen ile özel bir görüşme yaptı mı?.. Hocanın nabzını tuttu mu?.. Kafamıza takılan sorulara yanıt bulabilmek için dün Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile  telefonda sohbet ettim. Büyükerşen, tüm sorularıma içtenlikle cevap verdi. Pazar günü Kılıçdaroğlu ile özel bir görüşme yapmadığı gibi Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunun da herhangi bir konuşma aralarında geçmediğinin altını çizdi. 
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr Yılmaz Büyükerşen söze,  “Evvela şunu söylemek isterim beni ziyarete gelmedi. Dünya Engelliler Günü’nü biliyorsunuz her yıl bir şehirde kutluyor CHP. Onun töreni için geldi. Sonra da Mahmudiye’yi dönerken ziyaret etti ve sonra Ankara’ya gitti. Sorduğunuz soruyla ilgili herhangi bir görüşme olmadı. Benim de gündemimde böyle bir şey yok” diye başladı. Büyükerşen’e sorduğum soruların yanıtları;
—Cumhurbaşkanlığı adaylığı gündeminizde hiç mi yok?
Gündemimde şu an için yok. 
—Çatı adayı çalışmasından sonra sizin isminiz ön plana çıkarsa nasıl bakarsınız?
İhtimaller üzerine konuşmam. İhtimaller üzerine konuşmak gelecek hakkında fala bakmak olur. Beklenti sahipleri, özellikle benim ismim üzerinde söz söyleyenlere çok teşekkür ediyorum. Onurlu bir görev için benim ismim akıllarına geldiği için.
—Kapıları da kapatmış değilsiniz sanırım.
Vallahi bu kapı meselesi değil. Bu başka bir mesele. Biz kimin olması gerektiği konusundaki tartışmayla yanlış yapıyoruz, bunu söylemiştim. Aslında nasıl bir Cumhurbaşkanı olması gerektiğini tartışmamız lazım. Bugünlerde kamuoyunun ve köşe yazarlarının yapması gereken budur. İsim zikretmeden nasıl bir Cumhurbaşkanı olmalı o tartışılmalı.
—Nasıl bir Cumhurbaşkanı olmalı?..
Benim kriterlerim; herkesi kucaklayan, milleti bu kavga dövüş atmosferinden kurtaracak olan, bilgisi görgüsü edebi adabı yerinde birinin olması lazım ki 75 milyonluk Türkiye’de bir sürü isim vardır bu işi yapacak.
—Danıştay’daki Feyzioğlu-Başbakan tartışmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Değerlendirmek gerekir mi bilmiyorum. Fevkalade yakışıksız, tatsız devlet bürokrasisine, devlet umuruna yakışmayan işler olmuş. Ben Sayın Feyzioğlu’nun konuşmasında herhangi bir hakaret ve aykırı bir durum görmedim. Aksine söylemesi gerekenleri söylemişti. Yıllardan beri de her dönemde Sayıştay ve Yargıtay’ın kuruluş yıldönümlerinde veya adli yılın başlangıcında ülkenin hukuki dertlerini ortaya koymaları bir gelenektir.
Son soru olarak bir daha tekrarladım hani Kılıçdaroğlu ile aralarında ufak da olsa bir diyalog veya ima türünden bir şey geçmiş midir diye. Büyükerşen,  “Kılıçdaroğlu ile hiçbir şekilde aramızda Cumhurbaşkanlığıyla ilgili bir diyalog geçmedi. Bu konuda herhangi bir görüşme yapılmadı”  şeklindeki cevabını yineledi. Konuştuklarımızın tümünden Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda kapıları kapatmadığı izlenimimi kendisine tekrarladım.
Siz ne dersiniz?.. 


Sakık AKP’ye mi gidiyor?..
30 Mart mahalli seçimlerinin en tartışılan merkezlerinden biriydi Ağrı. BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık belediye başkanlığını kazandığını ilan etti ama buna rağmen teşkilatının yaptığı itiraz sonucunda il seçim kurulu seçimin 1 Haziran’da yeniden yapılmasına karar verdi. AKP teşkilatı kendilerinin de iptal için başvuru yaptığını hatırlattı o günlerde. Ne olduğu pek de anlaşılmayan garip bir tabloydu ortaya konulan.
Seçimin yenilenmesine az bir süre kala AKP kulislerinde hayli ilginç iddialar konuşuluyor. Deniliyor ki;  “Sırrı Sakık AKP’ye geçecek.”  Zaman konusunda ortaya konulan bir tarih yok. Sakık’ın AKP’ye transferi konusunda Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın gizli bir çalışma yürüttüğü ileri sürülüyor. Bana çok da garip gelmeyen kulis bilgisini gerçek muhatabına sormak için Sırrı Sakık’ı aradım ama mobil telefonu sürekli kapsama alanı dışında olduğu için kendisine ulaşamadım. Meclis’teki sekreteri  “Sakık Ankara dışında olduğu için, kendilerinin de ulaşamadığını” söyledi. Sırrı Sakık, iddiaya cevap verirse okurlarıma aktaracağım.

Yazarın Diğer Yazıları