Bu nasıl bir tezgâh?

Ülkenin herhangi bir yerinde bir trafik kazası oluyor.. Ertesi gün telefonunuz çalıyor:

-Geçmiş olsun.. Hukuki haklarınızla ilgilenmek için hazırız..

İlk anda sıcak geliyor insana bu sözler.. Ya sonra?

**

Efendim, kızım Zeynep Pazar günü kırmızı ışıkta durduğunda, bir motosiklet, önce arkasındaki üç araca, sonra da onun aracına çarptı..

Motosikletteki gençlerden birinin ayağı kırıldığı için kaza yaralamalı kaydıyla işleme alındı..

Dolayısıyla karakola gidip ifade vermeleri gerekti.. Motosiklet sürücüsü 8'de 8 kusurlu olduğu için, araçlardakileri bağlayan bir durum yok..

**

Buraya kadar her şey prosedüre uygun..

Ancak kazadan iki gün sonra kızıma bir telefon geldi.. Telefonun diğer ucundaki kişi, "İnci Hukuk Bürosu"ndan aradığını söylüyordu..

-Geçmiş olsun Zeynep Hanım.. İçerenköy'de yaptığınız yaralamalı kaza ile ilgili olarak hukuki yardıma hazırız..

Tabii hayatında ilk kez polisle, ifadeyle muhatap olduğu için tedirgin olan Zeynep, telefonda söylenenleri de aynı telaşla algıladığı için, belli ki pek bir şey anlamadı..

Bunun üzerine telefon numarasını isteyip, ben aradım.. Telefonun ucunda bir hanımefendi vardı;

-Buyrun, İnci Hukuk Bürosu..

-İsmim Murat İde.. Kızım Zeynep İde'yi bir trafik kazasıyla ilgili olarak aramışsınız.. Nedenini öğrenebilir miyim?

-Tabii Murat Bey.. Biz İnci Hukuk Bürosu olarak trafik kazalarındaki mağduriyetlerin giderilmesi için çalışıyoruz.. Kazalar sisteme düştüğünde, tarafları arayarak, hukuki destek isteyip istemediklerini soruyoruz..

İlginç geldi bana.. İstanbul ya da Türkiye'nin herhangi bir yerinde bir kaza oluyor.. O kaza sisteme(!) düşüyor.. Hukuk bürosunun anında haberi oluyor.. Ve kazanın taraflarını arayıp, "Sizinle çalışalım" diyorlar..

Soru: 1

-Bu kazalardan nasıl haberleri oluyor?

Soru: 2

-Kaza sisteme düştüğünde dedikleri sistem, hangi sistem?

Soru: 3

-Olsa olsa Emniyet teşkilatımızın sistemidir ki, bilirim, o da önüne gelene açık bir sistem değildir..

O halde bu sistem neyin sistemi?

**

Telefondaki hanımefendi sözümü birkaç kez kesse de, görüşmeler kayıt altında olduğu için, "Kayda girsin" dedim ve başladım konuşmaya;

-Bakın hanımefendi, siz hangi sistemden bilgi alıyorsunuz bilmem.. Ancak, kazanın ardından adıyla sanıyla telefon numarasıyla bir vatandaşın tüm bilgilerine ve yaşadığı olaya vakıf olmak, resmî bir kurum olmadığınız için, özel hayatın ihlali anlamına gelmez mi? Bu nasıl bir "Sistem"dir ki, bir hukuk bürosu kolayca ulaşabiliyor.. Kiminle, hangi kurumla bir yazışma yaptınız, hangi yetkiyle bu bilgiyi aldınız?

**

Bu sözlerim üzerine, "Haklısınız beyefendi" diyerek sürekli alttan aldı..

"Hangi sistem" soruma ise, "Burası çağrı merkezi olduğu için bilgi veremem" diyerek de, işe puslu bir hava kattı..

Benim bilgilerime, yaşadıklarıma, ne idüğü belirsiz bir sistem(!)den ulaşabiliyor, bundan bir sıkıntı görmüyor, ben bana ait olana dair sorduğumda da, "polisiye roman" cakası satıyor..

**

Avukat arkadaşımı arayıp sordum, "Bu iş nasıl bir iştir" dedim.. Demez olaydım..

Meğer Avukatlar bu işten çok muzdaripmiş..

Ümit başladı anlatmaya;

-Abi, bu hukuk bürosunu bilmem.. Ama böyle bürolar kuruyorlar.. Yanlarına da 5-10 avukat alıyorlar.. Ki kuranların çoğu hukukçu değil.. Sonra trafik polislerini, sigorta eksperlerini ya da hastanelerin acil servisindeki görevlileri bağlıyorlar.. Nasıl bağladıklarını tahmin edersin.. Bu tür kazalar olduğunda büroya anında bilgiler ulaştırılıyor.. Özellikle yaralamalı ya da ölümlü kazalarda yüksek tazminatlar çıkıyor.. Davaları takip edip, tazminattan ciddi paylar alıyorlar.. Bu, işleyiş itibarıyla etik bir durum değil.. Ama böyle bir sistem var ve işliyor.. Her tür suistimale de açık..

Ve öğrendim ki, bu ilginç sistem üzerinden binlerce mağduriyet doğmuş.. Barolar da bu konuyla ilgileniyormuş..

**

Dolayısıyla, emniyet teşkilatı başta olmak üzere sormak hakkım;

-Vatandaşın her yaşadığını, özel bilgilerini, kurdukları bu garip sistemle anında elde eden bir "Sistem" sizce de sakıncalı değil mi?

Yapılan iş hukuka uygun dursa da, suistimale açık yanı ve bir hukukçunun ifadesiyle "etik" olmayışı, bu konuyla ilgilenilmesini gerektirmez mi?

Telefondaki hanımefendinin "Bilgiler sisteme düşüyor" dediği o sistem, bilgi alma ve kullanma yanı düşünüldüğünde, paralel demeyeyim ama bir gölge sistem değil midir?

**

NOT: Bir gencin, ömrünün geri kalanında teşkilata bakışında, ilk intiba önemlidir..

Vesileyle, ilk kez gittiği emniyetten pozitif bir algıyla çıkmasına katkı sunan, Kadıköy Emniyet Müdürlüğü'ne, İçerenköy Karakolu personeline ve İYİ Parti Kadıköy İlçe Başkanı Avukat Sayın Alper Akdoğan'a teşekkür ediyorum..

Yazarın Diğer Yazıları