​​​​​​​Bataklıktan çıkan melek

NTV yeni bir programa başladı. Birkaç ismi var. En belirgini "İyi Hikâyeler." İlk bölümün kahramanı Ayşe Tükrükçü. Hayatta çok küçük yaşlarda kimsesiz kalmış biri. Daha 9'undayken tecavüze uğruyor.

Bundan sonrası tam bir sosyal facia. Yine 9 rakamının gadrine uğruyor. Bu kadar sayıdaki randevuevine satılıyor. Sonra da bir yolunu bulup, İstanbul'a geliyor. İlk ikametgahı sokaklar.

Sonrasında bir inanılmaza imza atıyor. Mütevazı bir lokanta açıyor. Asıl işi geceleri başlıyor. Ne kadar mekânsız varsa, onlara bedava çorba dağıtıyor.

Okul gibi

Tükrükçü'nün şöhreti hızla yayılıyor. Yakın zamana kadar çorba verdiklerinin birkaçını yanında çalıştırmaya başlıyor. Servisten, yemek yapmaya kadar her şeyi öğretiyor.

Ekrana taşınan görüntüler arasında pek çok gurmeyi de tespit ettim. Mesela Arda Türkmen. Epey de akademisyen vardı. Neticede 35 bini aşkın grubu daha şimdiden doyurmuş vaziyette.

Yemek askıda

Hani meşhur bir geleneğimiz vardır; "Ekmek askıda." Bunu "Yemek askıda"ya çevirmiş durumda. 10 lira bağış yapan biri buna katılabiliyor. NTV ekibinden Korhan Varol da cebinden çıkardığı 50 lirayla beş garibana çorbadan daha fazlasını sağlamış oldu.

Geçmişini saklamıyor

Ayşe Teyze, başına gelen bütün talihsizlikleri anlatırken hiç gocunmadı. Acı gerçekleri teker teker sıraladı.

Tesadüf

Burada bir başka unsura değinmek istiyorum. Ayşe Tükrükçü, bana bir adaşını hatırlattı. Bu programı hazırlayanlardan Berfu Güven merhum Güngör Uras'la "Çarşı Pazar"ı hazırlayanlardandı. Enteresan olan taraf Uras'ın sembol isminin Ayşe Teyze olması idi. İlk yapım için güzel tesadüf.

Ayşe Tükrükçü bize insanlığın tükenmediğini hatırlattı. Ona rahatlıkla "bataklıktan çıkan bir melek" diyebilirim.

Haydi sizler de elinizi cebinize atın. İmkanlarınız ölçüsünde "askıya katkıda bulunun." Türkiye'nin buna gerçekten ihtiyacı var.

Önemli sempozyum

MÜZDAK'ın 1993'te başlattığı "İstanbul Türk Müziği Festivali" 2020'de 27. yılını kutlayacak. 01-03 Nisan tarihlerindeki "uluslararası sempozyum"a Haliç Üniversitesi'nin konservatuvarı ev sahipliği yapacak. Üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Naci Topsakal'ın konuya yaklaşımını kutlamak istiyoruz.

Sempozyuma katılan isimler şöyle sıralanmakta:

ONURSAL BAŞKANLAR: Mehmet Naci Topsakal, Prof. Melek Güneş Yavuzer.

EŞ BAŞKANLAR: Dr. Öğrt. Üyesi Güldeniz Ekmen, Dr. Öğrt. Üyesi Göktan Ay.

BİLİM SANAT KURULU: Dr. Öğrt. Üyesi Göktan Ay, Dr. Öğrt. Üyesi Güldeniz Ekmen, Prof. Erol Deran, Prof. Majaackar Zlatarevic, Prof. Turan Sağer, Prof. Mutlu Torun, Prof. Dr. Uğur Türkmen, Prof. Dr. Robert Elliott, Prof. Dr. Mina İnanova, Prof. Dr. Cihat Can, Prof. Dr. Elio Orio, Prof. Dr. Elsie İvancich, Prof. Dr. Mesruh Savaş, Prof. Dr. Placida Staro, Prof. Dr. Saim Akçıl, Prof. Dr. Agigat Maharramova, Prof. Dr. Murat Salim Tokaç, Doç. Dr. Barış Toptaş, Dr. Öğrt. Üyesi Yusuf Benli, Dr. Öğrt. Üyesi Ercan Kılkıl, Dr. Marcus Siqueira, Dr. Mauricio de Bonis, Oğrt. Gör. Yücel Paşmakçı ve Arş. Gör. Dr. Eren Lehimler.

DÜZENLEME KURULU: Dr. Öğrt. Üyesi Güldeniz Ekmen, Samet Buyan, Öğrt. Gör. Emrah Çörekçi, Emrah Kocaman.

Birkaç cevap

Seyfi Elibol'un yolladığı mesaj şöyle:

"Sayın Ayeri, bilhassa televizyon eleştirilerinizi dikkatle takip ediyorum. CNNTURK ve HaberTürk'ün müdavimi Metin Özkan'a dikkat ediyor musunuz? Her programda ne kadar konuşuyorsa yarısından fazlasını da kendisinin nasıl bir kahraman ülkücü olduğuna ve Devlet Bahçeli güzellemesine ayırıyor. Geri kalanı da sağa sola sataşma. Giyim kuşamı da son zamanlarda çok güzel hani. Bulunmaz Bursa kumaşı gibi."

Haberler iyi değil: Hanife Karakaş, Kenan Işık'tan iyi haber bekleyenlerden. Üzülerek belirteyim bu konuda olumlu bir gelişme yok.

TRT Müzik: Umur Hazangil'in değindiği tespitler önemli:

"Harmanyeri için yaptığınız yoruma çok sevindim. Ömer Hayri Uzun yönetiminde oldukça canlandı. Tam anlamıyla Türk Halk Müziği'ne döndü. Bunda mutlaka sizin gayret ve ikazlarınızın etkisi olmuştur. Sizi kutlarım.

Neden Türk Halk Müziği olarak isimlendiriliyor? Dünyada hangi millet öz müziğinin başına İngiliz-Alman-Arap vb. gibi halk müziği tanımlaması getirir? Bu ayrımcılık kokan tanım neden kullanılıyor?"

Ajda Pekkan'ın yaşı: Benim yazımdan sonra okurlarım meraklandı. Kaan Kuleli bunlardan. "Pekkan bugün kaç yaşında oluyor" diye soruyor; "Tam 73'ünde."

GÜNÜN SÖZÜ:

İnsanlar eşit, ama aynı zamanda farklı doğar. Erich Fromm

Yazarın Diğer Yazıları