Azgın ABD'ye Çin "set" olabilecek mi!
Kahraman ordumuzun, İstila halindeki Suriye topraklarında yaptığı "zorlu" operasyonun üzerinden 5 gün geçerken, askerlerimizin başarılarının devamını dileyerek, bölgeyi hatta dünyayı çok yakından ilgilendiren, derin derin "düşündürmesi" gereken Çin'in hamlelerinden bahsetmek gerekiyor.
Zira, Asya'da küresel güçler ABD ile Çin arasında büyük jeopolitik mücadele sürüyor.
Her şeyden önce, ABD süper Çin projelerini engellemek istiyor.
2 bin yıl İpek Yolu'nun merkezi olan Semerkant'ın New York'u andıran ticaret bölgesi olmasını istemiyor.
Böylesine bir ortam içinde, Marmara Grubu Vakfı'nın düzenlediği gecede, Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Cui Weı'nin konuşmasını dinlerken, ülkemizi ve bölgemizi yakından ilgilendiren bilgiler ve açıklamalar gerçekten de ilgi uyandırıyor.
Cui Weı'nin açıklamaları hem yeni bilgiler hem de Çin'in ABD'yi şaşkına çeviren yeni vizyonundan kesitler veriyor:
"Geçtiğimiz 70 yılda, Çin olağanüstü bir ataklar geliştirdi.
2018'de, Çin'in GDP'si 13.6 trilyon doları aştı ve son birkaç yıldır dünyanın en iyi ikinci ekonomisi konumunda gösteriliyor.
Kişi başına düşen GDP 10 bin dolara yaklaştı.
Çin'de 130 bin kilometre olan demiryolu hattından 30 bin kilometresi yüksek hızlı demiryolunu kapsıyor ve yine en uzun yüksek hızlı demiryolu hattına sahip.
Kapsamlı modern bir sanayi sistemi kuruldu ve 220'den fazla sanayi üretimi ile Çin, dünyada ilk sırada yer alıyor.
İnovasyona da bir o kadar önem veren Çin, 2018'de, dünyadaki 10 büyük internet şirketinden 3 tanesi ile bu listede yerini aldı.
Patent başvurusu 2018 yılında Çin'de 1.54 milyona ulaştı ve yetkilendirilmiş sayı 432 bine ulaştı.
Çin, kendini geliştirirken uluslararası camia ile arasındaki iletişimi de derinleştirerek dünya ekonomisine daha da büyük katkılarda bulunuyor.
Dünyanın en büyük 2. Ekonomisi olarak, Çin'in dünya ekonomisinin büyümesine katkısı %30'u aşmış olup dünya ekonomisinin büyümesine katkı sağlayan en büyük ülkedir.
Bu, Çin'in uyumlu gelişim arayışının geleneksel kültüründen besleniyor aynı zamanda modern Çin liderliğinin küresel değişim ve insanoğlunun gelişmesi konusundaki önemli sonuçları özetliyor ve bu Çin'e özgü büyük devlet diplomasisinin teorisi ve pratiğinin sağlam zeminini simgeliyor.
Kuşak Yol İnisitatifi, Çin'in kader birliğini inşasının önemli bir göstergesidir.
2013 yılında, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping tarafından ortaya konan Kuşak Yol, güzergahındaki ülkeler arasında bağlantı kurulmasını ve bu ülkeler arasında çok boyutlu, aktif, dengeli ve sürdürebilir kalkınmayı gerçekleştirmeyi hedefliyor.
Tecrübelerimize dayanarak, uluslararası camianın bu inisatifi sıcakkanlılıkla karşıladığını söyleyebiliriz.
6 yılda, 150'yi aşkın ülke ve uluslararası örgüt Kuşak Yol'un ortak inşasına katıldı.
Çin güzergahındaki ülkeler ile arasındaki toplam ikili ticaret hacmi 6 trilyon doları aştı ve yine Çin yurt dışına 90 milyar doları aşan direkt yatırımlarda bulundu ve güzergahındaki ülkeler ile 82 tane ekonomik ve ticari işbirliği bölgesi inşa etti.
Bu ülkeler için 300 bin küsür istihdam ve milyarlarca dolarlık vergi geliri sağlanmış oldu.
Çin'in liderliğinde kurulan İpek Yolu Fonu ve Asya Altyapı Yatırım Bankası, güzergahındaki ülkeler ile yol bağlantı projeleri için finansal kolaylıklar sağladı."
Çin'in Türkiye ile ekonomik yatırımlarını ve ABD'nin engellemelerini yarın ki yazımızda ele alacağız…