Asker Öcalan takası

 “Muhteşem”  ter ter tepiniyor..
Hayaldi gerçek oldu..
Savcıydı, avukat oldu!..
Yine çıktı, tutuklu komutanlar için   “Temenni ederim ki yargı bu süreci daha da hızlandırsın. Bunlar tutuksuz olarak da yargılanabilirdi. Bu sürece yönelik bazı yeni adımlar şu anda planlanıyor. Bu konuda 4’üncü yargı paketinde yeni düzenlemeye gerek yok ama bu anlayışın değişmesi lazım. 3’üncü yargı paketinin bu konuda yeterli olduğuna inanıyorum” dedi.
Soğancı (Hilmi Özkök) Paşa da durumun acili yetinden  topa girdi;
 “Başbakanımızın söylediklerini tüm kalbimle destekliyorum. Dava konusu olan büyük yanlışların yapıldığına şahsen inanmıyorum. Bir an evvel bunlar sona erdirilmeli ve adalet yerini bulmalı ve kaybedilen hakların telafisi için de her türlü çalışma yapılmalıdır”
İyice sıkıştılar!..
Bu demeçlerin verildiği sırada önceki gün bir üst düzey güvenlik görevlisinden  “İmralı süreci” ile ilgili bilgiler alıyordum. Yazmama müsaade edilen kadarını aktaracağım..
İmralı ile görüşme trafiğinde adaya gitmek isteyen bazı isimlere ve Ahmet Türk’e  “Muhteşem” in kestiği raconların hepsi palavra. Kamuoyunu aldatmaya ve oyalamaya  yönelik.
“Muhteşem” diyalogcular,  “sayın Öcalan” ın katı ve tavizsiz talepleri konusunda bunalıma girmişler adeta teslim olmuş vaziyetteler..
“Sayın Öcalan” diretiyor da diretiyor..
Neyi?
“İlk ve vazgeçilmez şartım genel af çıkacak”..
“İkinci şartım 8 ilde özerklik vereceksiniz. Bunları tamamlayın sonrasının altını doldururuz”..
“Muhteşem”  İmralı’ya önce  “Bunu (genel af) kamuoyuna izah etmem, tatmin edecek bir formül bulmam şu anda çok zor” mesajını gönderdi,  “esneklik”  istedi.
“Sayın Öcalan” , “olmaz” dedi.
Kandil ile görüşüldü. Oradan da kesin bir dille  “önce genel af ve Öcalan’ın salıverilmesi” cevabı alındı.
“Muhteşem” dediydi ya; “Erbil’le de Kuzey Irak’la da görüşüldü” diye.
Çok doğru. Barzani’nin yanıtı da kesin oldu;  “Genel af çıkarmazsanız silahların bırakılması konusunda PKK’yı ben de ikna edemem”.
Görüştüğüm yetkiliye, 4’ncü yargı paketini sordum,  “Şu anda içi boş bekletiliyor. Öcalan, ’siz iki şartımı kabul edin sonrasına öyle bakarız’demiş”  yanıtını verdi. Bir şey daha ekledi;
“Hükümetten direktif geldi. Bizim İnterpol çalışmalara başladı. Af ile birlikte Avrupa’ya gidecek PKK elebaşlarının aranma kayıtlarının kaldırıldığı isim isim bildirilecek.”
Genel af demek, Öcalan canisinin salıverilemesi demek..
Acı ama gerçek!..
Diz çöktürdü..
Teslim aldı..
...
...
..!

Yazarın Diğer Yazıları