Aşiretin Kitabını Yazan Adam: İbrahim Bozkurt

“Tarih Boyunca Aşiretçilik ve Urfa Aşiretleri” adlı yapıtıyla bilmiştim ben onu, size de bu köşeden tanıtmıştım, hatırlayanlar olacaktır. İbrahim Bozkurt, iki değerli araştırma-inceleme kitabını daha imzalayarak gönderdi geçtiğimiz hafta. Biri “Aşiretler Tarihi” , tam 425 sayfa (kendi yayını). İkincisi ise “Aşiretlerde Töreler ve Aşk Savaşları” (Tila Yayınları 288 sayfa).
İlk kitaptan başlayalım. İbrahim Bozkurt, Türk, Kürt, Arap ve Çerkez aşiretlerinin gelmişini, geçmişini didik didik etmiş, birçok değerli kaynağı taramış, son derece özgün ve ayrıntılı bilgilere ulaşmış. Bu alanda araştırma yapacaklar için İbrahim Bozkurt önemli bir kaynak kişi olacaktır.
Biraz açalım bu dediklerimizi: Sözgelimi, Bozkurt, Kürt sözcüğünün tarihte ilk kez İbni Xurdazibe’nin “El Memalik’u Vel Mesalik” adlı eserinde geçtiğini belirtiyor. Xurdazibe, 843-913 yılları arasında yaşamış bir araştırmacı. Bu önemli bir bilgi, tüm sağır kulaklara ve sağır numarası yapanlara en güçlü sesle anons edilmelidir. Güçlü sesle anons edilecek iki olgu daha var Bozkurt’un kitabında. Bir: Kürtçe’nin tüm lehçeleri İran’da konuşulan Pehlevice’nin neredeyse aynısı. İki: Çerkezler Türk soylu bir halk.
İbrahim Bozkurt’un kitabından önemli başlıklar da vereceğim ama önce katılmadığım birkaç iddiasına değinmem gerek. Bu değerli araştırmacı, Karapapakların Kürtçe, Türkçe ve Azerice konuştuğunu, “Kara” sözcüğünün de Kürtçe’de sıkça kullanıldığını yazıyor. Yanlış. Bozkurt gitsin Kars’a, Ağrı’ya Kürtçe konuşan tek Karapapak bulamaz. Karapapaklar öz be öz Türk’türler. Bozkurt, Gürcistan Borçalı’ya da gidebilir, orası da Karapapak yurdudur ve tek kelime Kürtçe duyulmaz. Ve İran, orada da Karapapak çoktur ama dillerinde hiç Kürtçe yoktur. Bu üretken araştırmacının bize göre ikinci yanlışı, Türk Edebiyatının zirve isimlerinden biri olan Genceli Nizami’yi Kürt etmesidir. Aman ha sevgili Bozkurt, bunu Azerbaycanlılar duymasınlar, sana çok kızarlar ve önüne yüzlerce kanıt korlar. Tanınmış bir yazarımız da Fuzulî’ye Kürt demişti, deyim yerindeyse eşekten düşmüşe döndü şimdilerde. Kürt Şeddadi Devleti’nin o zamanki başkenti Gence’de doğdu diye Nizami’ye öyle hemen Kürt damgası vurmak doğru mu?
Evet artık başlıkları verebiliriz:
-Aşiretlerde ordu ve savaş, din, idare ve yönetim, vergi sistemi, mülkiyet, adalet ve hukuk, tıp ve tedavi, giyim kuşam, kadın hakları.
-Hamidiye Alayları’nın yararlı ve zararlı yanları.
Bozkurt’un ikinci kitabı “Aşiretlerde Töreler ve Aşk Savaşları”nda ise şu önemli başlıklar bulunuyor: Aşiretlerde kadın ve sosyal hayat, müzik ve edebiyat, şeyhlik ve mollalık, kan pahası ödeme, evlilikler, çok kadınla evlenme ve nedenleri, aşk yüzünden çıkan savaş ve cinayetler.
Bozkurt, aşk yüzünden çıkan bu savaş ve cinayetlerin geniş öykülerini yazmış kitabında. Tam bir halk edebiyatı araştırması bunlar.
Evet... Televizyon ekranlarından “Çağ dışı feodal yapı” diye ahkâm kesmek kolay. İbrahim Bey’in eserlerini alın okuyun, ne kadar bilgisiz olduğunuzu göreceksiniz. Bilgi olmayınca da hiçbir sorun çözülmüyor işte.
Bozkurt’un bu eserlerini edinip bilgilenmek isteyenler için adres ve telefon numarası veriyorum:
0414 6525613 Ziraat Odası Cad. No:1 Birecik-Şanlıurfa.

Yazarın Diğer Yazıları