Ankara’da IŞİD tansiyonu yükseliyor..

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, IŞİD planı için Ankara’ya geldi.. Başkentte “kaygı” katsayısı oldukça yüksekti..

Ahmet Davutoğlu’nun ulusal güvenlik zirvesinin ardından Çankaya Köşkü’nde yapılan görüşmeler “pasif katılım” kararı üzerinde yoğunlaşan Ankara’daki kafa karışıklığının hâlâ devam ettiğini gösteriyordu. 
Ahmet Davutoğlu’nun iki arada bir derede pozisyonu devam ediyordu..
Ankara “pasif katılım” pozisyonunda tutunabilirse temel stratejisini belirledi;
 “Yumruğu yemeden karşı tarafın mağlubiyetini görmek”..
ABD Savunma Bakanı Hagel’e verilen dosyaları ve net mesajları yazmıştık. Bunların tamamı karşılıklı yapılan açıklamalarla doğrulandı. Kısa ziyaretinde ABD Dışişleri Bakanı Kerry’e sunulan dosyalarda ne gibi mesajlar vardı?.. Temel stratejinin gerekçeleri aktarıldı Kerry’e.. Hagel’e söylenenlerden pek farkı yoktu..
Geçelim Ankara’nın temel kaygılarına..
Güvenlik koridorlarında şu hususların altı kalın çizgilerle çiziliyor;
* IŞİD saldırdı, peşmerge kaçmaya başlayınca ABD müdahil oldu.
* PKK-YPG Suriye sınırında yaklaşık 450 kilometreyi işgal etti. Birkaç gıdıklama dışında neden IŞİD, PKK-YPG’ye hiç dokunmadı?..
n ABD, IŞİD’e 400’ü savaş uçakları, gerisi İHA’larla 700’e yakın hava saldırısı düzenledi. IŞİD, El-Kaide gibi dağınık ve mağaralarda saklanan bir örgüt değil. Düzensiz de olsa toplu yaşayan bir örgüt. Tüm bu hava saldırılarına rağmen neden IŞİD’ten ancak 4 kişi öldürülebildi?..
* ABD, IŞİD’in kendi topraklarında yapabileceği bir terör eyleminden çok korkuyor. Ortak operasyon için harekete geçildiğinde kendi savaş uçaklarından daha çok diğer koalisyon güçlerinin uçaklarını kullanabilir.
* IŞİD militanlarının Türkiye’ye girmeleri ve birçok yerde bomba patlatmaları çok kolay..
Başkentin derin koridorlarında bu kaygıların nedeni için şu analizler yapılıyor;
 “Barzani referandum yapacaktı. ABD, IŞİD’e operasyon kararı alınca hemen vazgeçti. Nedeni ise şu; ABD kendi petrol şirketlerinin güvenliği ve çıkarlarının peşinde. Kürtlerin Irak’tan kopması halinde çıkacak bir Arap-Kürt çatışmasında Kürtlerin yenilgiye uğrayacağını ve çıkarlarının tehlikeye gireceğini gördüler. Kürtlerin hesapsızca ve heyecanla hareket ettiğini düşünüyorlar. IŞİD, ABD’nin manivelası. Arap-Kürt çatışmasına İran da dahil olur. ABD bölgede ılımlı çatışma ortamı istiyor. İsrail’in güvenliği de söz konusu. YPG’ye dokunan var mı?. Denize inene kadar YPG’ye kimse dokunmaz.. ABD, manivelası IŞİD ile bölgede oyun oynuyor. Ilımlı çatışma ortamını devam ettirerek hem İsrail’in güvenliğini sağlamaya hem de kendi çıkarlarının kesintiye uğramamasına çaba gösteriyor.” 
ABD’nin IŞİD operasyonun bir parçası da “Suriye’nin Kuzeyinin Kürtlere peşkeş çekilmesi olarak” görüyor Ankara.
Başkent’te devlet yapısında ABD’ye tam bir güvensizlik hakim.
Diğer yandan arada sıkışan Ahmet Davutoğlu ve henüz bağırmadan aktif destek isteyen Recep Erdoğan.
Neler oluyor derken birden bire tekrar akıllara gelen ve de her nedense hatırlanan “özel” soruşturma izni;
Gazetelerde dün IŞİD arasına sıkıştırılan bir haber;
Başlık: “Özel kararı Davutoğlu’nun” 
Haberden alıntı;
“Yargıtay Başsavcılığı’nın, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel hakkında, (siyasi demeç verdiği ve yargıyı etkilemeye çalıştığı) gerekçesiyle aydınlar tarafından yapılan suç duyurusunu 2 yıl işlem yapmadan beklettikten sonra, kanun değişikliğini gerekçe göstererek soruşturma izni için Başbakanlığa gönderdiği ortaya çıktı. Gazeteci ve akademisyenler Aydın Engin, Ahmet İnsel, Cengiz Algan, Gençay Gürsoy ve Baskın Oran, Orgeneral Özel’in Kürt sorunu, askeri yargı Kürtçe’nin kamusal alanda ve eğitimde kullanılması konularında yaptığı açıklamalardan sonra 23 Ocak 2012’de Yargıtay Başsavcılığı’na suç duyurusu dilekçesi verdi.
Necdet Özel’le ilgili bu suç duyurusunun üzerinden 2.5 yıl geçmesine rağmen henüz (takipsizlik) ya da (dava açılması) yönünde bir karar alınmamasının nedeni ise ortaya çıktı.
Suç duyurusu ile ilgili Yargıtay Başsavcılığı’nın, 2 yıl hiçbir işlem yapmadığı, 22 Şubat 2014’de yürürlüğe giren yasa değişikliği ile Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları hakkında görevleri ile ilgili suçlardan dolayı ön inceleme yaptırmak, soruşturma izni vermek veya vermemek, kamu davası açılmasına veya kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar vermek yetkisinin Başbakan’a verilmesinin ardından dosyayı 3 Mart 2014’te 2014/20 K. sayılı görevsizlik kararıyla Başbakanlığa gönderdiği anlaşıldı. Bu tarihten itibaren Başbakanlık’tan da Yargıtay Başsavcılığı’na bir yanıt gönderilmedi.
Buna göre Davutoğlu, Özel’in o tarihte büyük yankı uyandıran sözleri nedeniyle yargılanıp yargılanmayacağına karar vermek durumunda kalacak.” 
Şimdii!.. Nereden çıktı bu haber?..
Tam da Kerry’in geldiği gün..
Yok canıım.. Ben biraz huylu bir adamım herhalde.. Bu haberin Ankara’da IŞİD pazarlıklarından dolayı olup bitenlerle hiçbir alakası yoktur!..  

Yazarın Diğer Yazıları