Ana dilde savunmada gizli kalan hinlik...

Bölücü taleplerinden biri olan “Ana dilde savunma hakkı”  tali komisyon olan İnsan Haklarından geçti, önümüzdeki hafta içinde de esas komisyon olan Adalet Komisyonunda ele alınması bekleniyor. AKP’den tek tük cılız da olsa itiraz seslerinin yükselmesine rağmen Tayyip Erdoğan  tasarının kanunlaşması  için oldukça acele ediyor.
Bu aceleciliğinin sebepleri görünürde malum ama bir de tasarının içine gizlenen sinsi oyun konuşuluyor Ankara kulislerinde. Önce 12 maddelik bu kanun tasarısının geçici maddesine bakalım ;
MADDE 11- 5275  sayılı kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 4- (1) 105/A maddesinin birinci fıkrasının(a) bendinde  ve ikinci fıkrasında  belirtilen 6 aylık süre şartı 31/12/ 2015 tarihine kadar uygulanmaz.”
Yoğunlukla dile getirilen  iddialara göre esas hinlik tasarının bu geçici maddesinde gizli. Denilen o ki;
 “AKP tasarının kanunlaşmasıyla  cezaevlerindeki KCK’lıların bu  maddeyle serbest kalmasını sağlayacak.”
Gönderme yapılan Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazını Düzenleyen 5275 Sayılı Kanunun ilgili maddesi ise açık ceza infaz kurumunda ya da kapalı ceza infaz kurumunda bulunup da açık  ceza infaz kurumuna  ayrılma şartlarını  taşıyan iyi halli hükümlülerin talepleri halinde denetimli serbestlikten faydalanmasını düzenliyor. Yasadaki “son altı ayını kesintisiz” maddesinin kaldırılması ile de KCK’lıların bundan faydalandırılarak serbest kalmalarının sağlanacağı ileri sürülüyor.
Ana dilde savunma tasarısı hakkında konuyla ilgili dillendirilen başka bir iddia ve kulislere yayılan hava  ise; Adalet Bakanlığı KCK’lıların serbest bırakılması için ayrı bir düzenleme üzerinde çalışıyor ve bu önerge olarak Meclis Genel Kurulundaki görüşmeler sırasında getirilecek.
Uyanık olmak lazım!..
Bu uyarım biz sade vatandaşlara değil. Güya, bu yasa tasarısına muhalif olan bütün milletvekillerine. Çünkü aynen büyükşehir ve birçok yasada olduğu gibi bu düzenlemeyi de AKP’nin gece yarısı operasyonu ile geçireceği şüphe götürmez.
Tayyip Erdoğan’ın da zaten çok ama çok acelesi var. Başbakan kurmaylarına sert talimat vermiş:
“Ana dilde savunmayı Bütçe  Meclis Genel Kuruluna inmeden hemen geçirin”..
Haydi hayırlısı!..

Yazarın Diğer Yazıları