AKP'ye AK Parti'nin itirazı!
11.06.2009 tarihinde “AK Parti Değil Doğrusu AKP’dir” başlıklı bir yazı kaleme almıştık. Yazıda “Partinin resmi adı, onu kuranlar tarafından tescil ettirilir. Ancak parti kurulduktan sonra onun adını, liderini ve sıfatını halk nasıl algılıyorsa öyle isimlendirir. Nitekim kısaltılmış adı CHP olan partinin gerçek adı “Cumhuriyet Halk Partisi “; MHP’nin ise Milliyetçi Hareket Partisi’dir. Kısaltılmış adı AKP olan partinin uzun adı da “Adalet ve Kalkınma Partisi “dir. Bildiğimiz kadarıyla Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kısa adının AKP olarak ifadesi Türkçe’nin kurallarına uygundur. Bu nedenle de bizim partiye “AK Parti diyeceksiniz, aksi takdirde “edep dışı”, “siyasi etik dışı ” davranmış olursunuz “ demeye Başbakan dâhil, hiç kimsenin hakkı yoktur. Bir partinin adını hiç kimse Başbakan gibi kısaltarak kullanmak zorunda değildir. Bunun ne etik, ne de edep ile bir ilişkisi vardır. Bunun yalnızca Türkçe ile ilişkisi vardır. Türkçe’de kısaltmalar kural olarak kelimelerin baş harfleri alınarak yapılmaktadır. Bu durumda “AK Parti “yanlış” AKP “doğru bir kullanılma biçimidir” diye yazmıştık.
Bu yazıya binaen “Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Merkezi” Tanıtım ve Medya Başkanlığı’ndan şahsıma çekilmiş bir faks aldım. Bu faksta özet olarak şunlar yazılıydı: “Genel Başkanımız ve Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde dile getirdiği ” AK Parti “ yerine AKP’nin kullanımı hakkında yanlışlık, Türkçe’nin yazım kurallarını belirleyen Türk Dil Kurumu tarafından da, dün yapılan bir açıklamayla, bilimsel ve hukuki dayanaklar gösterilerek doğrulanmıştır. Türk Dil Kurumu, konuya ilişkin bir soru önergesine istinaden yaptığı incelemenin sonucunda; “Adalet ve Kalkınma Partisi”nin kısaltılmasının “AK Parti” olarak belirlenmesinin” Kısaltmaların ilgili kurallara uygun olduğunu, TÜİK ve TÜBİTAK gibi örnek kısaltmaların da bu mantıkla yapıldığını “belirtmiştir.
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kısaltılması da, addaki ilk iki sözün baş harfleriyle bir hece oluşturarak yapılmış ve Türk Dil Kurumunca, bu türden kısaltma dilimiz kurallarına uygun bulunmuştur.
Partimizin tüzüğüne bakıldığında; Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kısa adının ” AK Parti “ olarak yazıldığı açıkça görülecektir. Türk Dil Kurumu, bu hukuki ve fiili gerçeğe de atıfta bulunarak, AK Parti kısaltmasının doğru olan kısaltma ve söyleniş şekli olduğunu beyan etmiştir”.
Sonuçta Türk Dil Kurumu “AK Parti” kullanımının da mümkün ve Türkçe kurallarına uygun olduğunu belirtmiş. Doğrudur, buna itirazımız yok. Parti yetkilileri, TDK’ya bir de Adalet ve Kalkınma Partisi’nin, AKP biçimindeki kullanımının Türkçe’nin kısaltmalarla ilgili kurallarına uygun olup olmadığını sormalıydılar. Zira Türk Dil Kurumu’nun da kısaltılmışı TDK’dır.
Doğrusu parti yetkililerinin dediği gibi olsa bile, bu durum insanların AKP demesine öfke duymayı haklı kılmaz. Partileri adları değil, ilke ve icraatları saygın kılar. Konunun kuşkusuz bir de ifade özgürlüğü ve demokratik kültürle ilgili yönü vardır. Kendisini, özgürlük, serbesti ve demokrasi savunucusu olarak ilan eden bir partinin insanlara “benim partimin adını şöyle kullanacaksınız” diye dayatması ilginçtir. “Adım AK, ben AK’ım” demekle ne insanlar ne de partiler ak olur!
Not: Genel Başkanlarını haklı çıkarmak için canla başla mücadele eden Adalet ve Kalkınma Partisi yetkililerini kutluyorum. Darısı MHP ve CHP’nin yetkililerinin başına!