AKP'nin Türkiye'ye maliyeti
AKP’nin plansız, projesiz ve hazırlıksız iktidara gelmesinin bedelini Türkiye çok ağır ödeyecektir. İçeride ve dışarıda AKP’nin yıktıklarını tamir etmek çok uzun zaman alacaktır. Türkiye’yi sekiz yıldır yöneten iktidarın ilkesiz ve birbiriyle çelişkili kararlarının ürettiği sonuçlardan bazıları şöyledir:
Ermenistan ile Türkiye arasında garip protokoller imzalanmıştır. Bunlar her kelimesine her iki tarafın da kendine göre anlam yüklediği metinlerdi. Türkiye medyası iki ülkenin dışişleri bakanları bu protokolleri Zürih’te imzalar imzalamaz “yüzyıllık tarihi sorun, tarih oldu” diye başlık attı.
Gelinen aşamada Ermenistan Cumhurbaşkanı Serkisyan, “Türkiye ile ilişki kurma imkânı görmüyorum, çünkü Türkiye bunu istemiyor. Türkiye anlaşmalara uymadı, normalleşme çabalarından önceki tutumuna döndü, hatta tehditte bile bulundu” iddiasını ortaya attı.
Aşağıda kalan siyaset!
“Kırk yıllık çözülmeyen sorun” olarak Kıbrıs sorunu ilan edildi. Suçlu olarak “çözümsüzlüğü çözüm” kabul eden Denktaş’ın anlayışı gösterildi. AKP iktidarı “bir adım önde olmak” için “Annan Planı”nı Kıbrıs Türk tarafına kabul ettirdi.
Kıbrıs’ta aşağıdan ala ala, aşağıda kalan bir siyaset uygulandı. Bu zihniyet Kıbrıs’ta Türkiye’ye açtırmadık kapı, verdirmedik taviz bırakmadı. Gelinen nokta tam bir fiyaskodur.
Türkiye, “arabuluculuk” ve “kolaylaştırıcılık” adı altında İsrail ve Suriye arasında uzun zaman alan görüşmeler yürüttü. Sonuçta arabulucu Türkiye, İsrail’in Gazze’ye saldırması sonucunda İsrail ile arayı bozdu. Önce Davos’ta “one minute” olayı, ardından da İsrail’in Gazze’ye insani yardım götüren Türk gemilerine saldırarak dokuz Türk yurttaşını şehit etmesiyle İsrail ile Türkiye savaşmanın dışında birbirlerine karşı her türlü fenalığı yaptılar. Gelinen aşamada Türkiye ile İsrail aralarını bulacak aracılar arıyorlar.
Uysal müttefik diken oldu!
AKP politikası ABD ile “stratejik müttefik”, “rol model ortak”, “Büyük Ortadoğu Projesinin eş başkanlığı” gibi son derece sıcak ilişki içinde kendilerini tarif ettiler. Obama, Türkiye’ye geldi. TBMM’de konuştu. Türkiye’de malum kesim “Obama’dan önce ve Obama’dan sonra” olmak üzere Türkiye’nin konumunu tarif etmeye kalktı.
Gelinen noktayı ABD Savunma Bakanı, “Türkiye, bizi hayal kırıklığına uğrattı”, Newyork Times ise “ABD için uysal müttefik olan Türkiye, dikene dönüştü” diye tarif etti.
Irak’ın kuzeyindeki Kürt yönetimi lideri Mesut Barzani, PKK’nın hamiliğini yaptığı için Türkiye tarafından eleştiriliyordu. Türkiye, uzun yıllar Barzani’yi muhatap almadığı gibi onun üzerine askeri harekat yapmayı bile tartışmıştı.
Gelinen aşamada Barzani Türkiye’ye davet edildi. Türkiye Dışişleri Bakanı Barzani’ye “abi” diye hitap etti. Devletin en üst düzeyinde Barzani, büyük bir hüsnü kabul gördü. Devlet erkanının son yaptığı toplantıda ise “Barzani üzerinde baskının artırılması” kararlaştırıldı. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “Barzani’nin aktif tedbir almasını bekliyoruz. PKK’nın lojistik desteğini kesebilirler, kontrolü sıkılaştırabilirler” dedi.
Her konuda sıfır açılım!
Analarla birlikte babalar gününde babalar da ağladı. Habur’dan giren teröristler de bu arada tutuklanıyor. Kısacası AKP iktidarı “sıfır sorun” diyerek başlattığı her siyaset, sıfıra sıfır elde var sıfır ile sonuçlandı. Sonucu sıfır çözüm olan ilişkilerin bedeli kaldırılamayacak kadar ağırdır.