AKP'liler kendi partilerine bu ismi taktı: 'YENİÇERİ OCAĞI'...

Terör örgütü PKK yandaşlarının açlık grevleri..
Ana dilde savunma hakkı..
İmralı canisine tecridin kaldırılması..
Tayyip Erdoğan’ın padişahlık sisteminin Meclis gündemine de girmesi..
Büyükşehir kılıklı federasyon yasa tasarısının Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanması..
Derkeeen!..
Masa tenisi maçı izler gibi seyrettiriyorlar oyunu. Yalnızca kafanızı bir sağa bir de sola çevirebiliyorsunuz. Arkaya dönmek, yukarıya bakmak yasak.
Kızılcahamam’da hafta sonunda sıkı bir ter atan Tayyip Erdoğan, Pazartesi günü tempoyu artırdı. Gözü yaşlı Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, PKK yandaşlarından açlık grevlerini sona erdirmesini  “rica”  etti. PKK’nın Meclis’teki sivil uzantılarıyla, cezaevlerinde biri ölür de beni ham yaparlar korkusundan sıkı fıkı olan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, BDP’lilerle görüştü. Ergin, her zaman olduğu gibi bu işte de Abdullah Gül ile Tayyip Erdoğan arasında tost oldu. Bakanlar Kurulu’nda Tayyip Erdoğan’dan fırça yiyen Adalet Bakanı Ergin soluğu Abdullah Gül’ün yanında aldı. Sinirleri iyice bozulduğundan konuşmalarında küfrü eksik etmeyen Başbakan’ın gülücüklerine de aldanmayın.
İşte size gerçekler!..
 Adalet Bakanı Sadullah Ergin, oldukça zor durumda. PKK yandaşlarının ölüm oruçlarının sona erdirilmesi konusunda hazırlanan  ana dilde savunmayı içeren taviz tasarısını tamamladı. Tasarı, Bakanlar Kurulu’nda görüşüldü. Tayyip Erdoğan, ana dilde savunma hakkı getiren tasarıya kızdı. “Üzerinde biraz daha çalışın, geniş haklar tanıyor” diye Sadullah Ergin’e iade etti.
Gelişmeleri öğrenen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ergin’i Köşk’e çağırdı. Tasarının bir an önce kanunlaşmasını istedi.
Tayyip Erdoğan “tasarıyı daralt”, Abdullah Gül ise “genişlet” diyor..
Sadullah Ergin’in sıkıntıları bununla kalsa iyi!..
Adalet Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre; ölüm oruçlarındaki kişi sayısı 600. Tayyip Erdoğan’ın Alman Başbakan Merkel’in yanında yaptığı  “Açlık grevinde sadece bir kişi var; o da şov amaçlı”  demesi de Sadullah Ergin’i çok rahatsız etti. Ergin, Tayyip Erdoğan’ın sözlerinden duyduğu sıkıntıyı Abdullah Gül’e de anlattı.
Adalet Bakanlığı koridorlarında konuşulanlara göre; “Ergin’i  cezaevlerinde ölümlerin başlaması ihtimali çok korkutuyor.”
Sadullah Ergin, fotoğrafından devam edelim..
Adalet Bakanı, bir yanda Kürt kökenli vekiller, bir yanda Bülent Arınç gibi isimlerden en büyük desteği alıyor.
Ama!..
Ergin ve diğer tavizciler, özellikle kabinede İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in açlık grevleri ve Kürt meselesinde Tayyip Erdoğan’ı  etkilediğini düşünüyor. Çankaya Köşkü ve AKP’deki Kürtçü kanat, İdris Naim Şahin’i “Kürt sorununu”  kilitleyen ve devamlı Tayyip’e Erdoğan’a yön veren isim olarak görüyor.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, açlık grevlerini çözmek için yabancı ülkelerde yapılanları da araştırmış; İngiliz modelinde; bir doktor mahkumu kontrol ediyormuş. 2 doktor da gözlemci bulunuyormuş. Üçünün raporu doğrultusunda sağlık müdahalesi yapılıyormuş. Rus modelinde ise, açlık grevi yapanların karşısında iştah açıcı baştan çıkarıcı yemekler yeniyormuş.
Erdoğan’ın yeni bir fırçasından çekinen Sadullah Ergin araştırmalara devam ediyor. BDP’li Selahattin Demirtaş’ın milletvekillerinin açlık grevlerini erteleyip yumuşama sinyali vermesi de AKP kulislerinde şöyle yorumlanıyor:
 “Gelinen aşama; kısa sürede içinde Öcalan’ın avukatları ile görüşmesi sağlanacak. Öcalan’ın üzerindeki tecrit de aşamalı kaldırılacak. Eski sisteme dönülecek. Avukatlar istedikleri zaman Öcalan ile görüşebilecekler. BDP’li milletvekilleri bu pazarlık yüzünden açlık grevine başlamadılar.”
Bir de; Erdoğan’ın yerel seçimlerin erkene alınmasındaki ısrarından  vazgeçmesine bakalım.
Yine AKP kulislerinde yapılan yorumlara göre:
 “Tayyip Erdoğan, anayasa değişikliğinde gerek AKP, gerekse de MHP içindeki dengeler yüzünden yeterli oyu alamayacağını düşünüyor. Özellikle MHP kongresinde ortaya çıkan tablodan sonra Devlet Bahçeli önceliği Koray Aydın’ı destekleyen teşkilatları pasifize etmek veya tasfiyeye verir. Bu nedenle de yerel seçimlerin öne alınması durumunda  bunu yapamadan seçim istemez.”
Tayyip Erdoğan’ın padişahlık sistemi için Meclis’e gönderdiği öneriyi Abdullah Gülcüler, ciddiye almamış tavrı takınmayı yeğliyor. Gülcülere göre, “Başkanlık sistemi konusunda Tayyip Erdoğan çok da ciddi değil. Bunu, Abdullah Gül’e karşı bir pazarlık unsuru olarak kullanmayı planlıyor.”
Yakın plan AKP’yi izlediniz. AKP kulislerinde tüm bu gelişmeleri ve daha fazlasını dinlerken en çok ne dikkatimi çekti biliyor musunuz?
Partilerinin artık yönetilemez duruma geldiğine inanan AKP’lilerin konuşmalarında sık sık kullandıkları yakıştırma;
 “AKP, Yeniçeri Ocağı”...

Yazarın Diğer Yazıları