AKP’de paranoyanın geldiği son nokta...

Recep Erdoğan’ın  “kızlı, erkekli aynı yurtlarda kalıyorlar”  sözlerinin  yarattığı infialin üzerinden çok geçmedi. Durumdan derhal vazife çıkaran Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü, kız yurtlarında çalışan erkek personelin işten çıkarılması için harekete geçmişti. YENİÇAĞ’daki belgeli yayınlarımızın etkisiyle Hükümet geri adım atmış ve uygulamayı durdurmuştu. Ardından gelen yüksek kriz maddeleri de bu tartışmayı unutturmuştu.
Fakaat!.. Öyle bir belgeye ulaştım ki; AKP iktidarı ve Recep Erdoğan’ın  diktatör, baskıcı ve kuşkucu yüzünü bir kez daha gün gibi ortaya çıkaracak nitelikte. Aynı zamanda son gelişmelerle, yolsuzluk, hırsızlık ve talan yüzünden iktidarın içinde bulunduğu bunalım ve paranoyanın da ne noktada olduğu belgeleniyor.
Söz konusu belge, YURTKUR’un öğrenci yurtlarında sözleşme ile iş yapan kantin, lokanta vb. gibi işletmecilerle ilgili. YURTKUR bu kişilere iş alabilmeleri ve halihazırdaki işlerine devam edebilmeleri için “Üçüncü Taraf Personeli Güvenlik Taahhütnamesi” hazırladı ve bunun imzalanmasını da zorunlu kıldı. Sır saklamayanı yakarız mantığı üzerine dayatılan bu taahhütnameyi kupürleriyle birlikte bilgilerinize arz edeceğim. Sakın!.. Buradan sadece  “kız yurtlarında erkek personel çıkarmanın gizli tezgahını yapıyorlar” diye yorum yapmayın. Ticari de dahil olmak üzere AKP zihniyetinin karanlık dehlizlerini sergileyen belgede çok önemli ayrıntılar var. Belgedeki her ayrı satırın yorumunu size bırakıp, “Güvenlik Taahhütnamesi” maddelerine geçiyorum;

takan1.jpg

takan2.jpg

1 AMAÇ
İşbu gizlilik taahhütnamesi, taahhütte bulunan Üçüncü taraf personelinin, üçüncü taraf kuruluşun kurum tesislerini ziyaret etmesi ve/veya ....ürünü/hizmeti sözleşmesi ile üstlendiği işin yapılması çerçevesinde ulaştığı veya herhangi bir şekilde öğrendiği kuruma ait gizli ve özel her türlü bilgiyi amacı dışında kullanmasını ve herhangi bir biçimde üçüncü şahıslara açıklamasını veya vermesini önlemek ve bu şekilde gizliliğin sağlanmasını temin etmek için, Üçüncü taraf personeli olarak aşağıda düzenlenen maddelere uyacağının kabul ve taahhüdü amacıyla imzalanmıştır. 

3 ŞARTLAR
3.1 Üçüncü Taraf Personelinin Taahhüt 
ve Sorumlulukları
3.1.1 Çalışma kapsamında edinilen ve üretilen her türlü bilgi varlığı “Gizli” olarak nitelendirilecektir. Bu bilgi varlığı kapsamına, herhangi bir sınırlama olmaksızın, herhangi bir evrak, elektronik dosya, elektronik posta, yazılım programı, algoritma, yazılım modülü, formül, program kaynak kodu, bilgisayar ve/veya iletişim sisteminin tarifi veya ayrıntıları, envanter bilgileri, teknik özellikler, keşif ve icatlar, çizim ve tasarımlar, endüstriyel tasarımlar, ürün planları ve teknolojileri, yazılım kullanıcı kitapçıkları, ticari markalar veya ticari marka önerileri, kontakt listeleri, çalışanlara ait bilgiler, stratejik değerlendirmeler, finansal raporlar, finansal planlar, finansal tahminler, fiyat listeleri, fiyatlandırma yöntemleri, sözleşme hükümleri, kayıtlar, dosyalar, işletme planları, Bakanlığa ait gizli ticari ve stratejik sırlar ve Bakanlığın işi ve işleyişi ile ilgili bütün bilgi ve malzemeler dahildir. Bu madde ile sayılan bilgi varlığı tahdidi olmayıp, ister sözlü yapılsın, isterse elektronik ortamda veya yazılı ya da başka bir araçla yapılsın, Kurumun kamuya açıklamadığı ve gizli bilgi saydığı her türlü bilgi bu kapsama dahildir.
3.1.2 Üçüncü taraf personeli, hizmeti verirken edineceği her türlü (yazılı, görsel, sözlü, elektronik, manyetik vb.) bilgi ve üretilen her türlü bilgi varlığının “Gizli” olduğunu kabul etmekte ve Kurumdan önceden alınmış yazılı izin olmadan “Gizli Bilgi” kapsamındaki bilgi varlıklarını değiştirmeyeceğini, amacına ters bir şekilde üretmeyeceğini, parçalara ayırmayacağını, başka işler yaratmakta kullanmayacağını veya sistemden kaldırmayacağını kabul ve taahhüt etmektedir.
3.1.4 Üçüncü Taraf Personelinin Sır Saklama 
Yükümlülüğü
Üçüncü taraf personeli, kurumun mülkiyeti altındaki bilgiler üzerindeki haklarını tanımakta ve kabul etmekte olup, işbu taahhütname ile aşağıda yazılı olanları sağlamak için gerekli önlemleri almayı kabul ve taahhüt etmektedir:
3.1.4.1 Bu bilgileri sır olarak saklamak.
3.1.4.2 Kuruma ait bilgilerin korunması hususunda gereken özeni göstermek.
3.1.4.3 Bu bilgileri, Kurumun faaliyet ve projelerinin dışında başka bir maksatla kullanmamak.
3.1.4.4 Gerçekleştirdiği çalışma sırasında yada herhangi bir şekilde Kurumdan edindiği bilgiler hakkında her ne sebeple olursa olsun hiçbir surette sözlü, yazılı ve görsel basına açıklama yapmamak; Kurumun yazılı izni olmadıkça, bu bilgiler hakkında fotoğraf, yazı, makale, tebliğ, rapor gibi yazılı belge yayınlamamak; seminer, panel gibi toplantılarda konuşmacı olmamak
Bilgilerin Açıklanabileceği Hal
Üçüncü taraf personeli, yukarıda sayılan nitelikteki gizli ya da özel bilgilerin yargı organlarınca veya yetkili mercilerce yasal usullere uyularak istenmesi halinde, uygun koruyucu tedbirlerin alınmasını teminen durumu, yazılı olarak Kuruma bildirmeden, herhangi bir işlem yapmayacağını kabul, beyan ve taahhüt eder.

***

AKP iktidarı artık hiçbir ayırım yapmadan herkese “hain”, “muhbir”, “ajan”, “düşman” gözüyle bakıyor ve muamele yapıyor. 
Gördünüz mü?.. AKP’de paranoyaklığın geldiği son noktayı.

Yazarın Diğer Yazıları