AKP devlet dairelerini BBG evine çevirdi...

AKP iktidarının tüm devlet memurlarını sanal alemde bire bir takip ettiği ve kendilerine göre hoşlarına gitmeyen hareketlerde bulunanlara her türlü baskıyı uyguladığı belgelendi.
Şöyle;
Bir süre önce, “Penguen, Leman, Gırgır’ın kimi sayılarındaki kapaklarını sosyal paylaşım sitelerinde beğenip, arkadaşlarıyla  paylaşan Ankara Defterdarlığı’nın 6 çalışanı hakkında ’Devlet büyüklerine hakaret ve Başbakanı küçük düşürmek’ suçlamasıyla  soruşturma açıldı. Soruşturma emrini Başbakan verdi” iddiaları üzerine Umut Oran, Tayyip Erdoğan’a cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Oran, önergesinde, “Maliye Bakanlığı müfettişlerinin, söz konusu 6 çalışanın ifadesini alırken, ‘Sizin maaşınızı CHP mi ödüyor,  sizin paranızı devlet ödüyor, siz devlet büyükleri hakkında nasıl böyle şeyler paylaşırsınız?’ dedikleri öne sürülmektedir. Bu kapsamda;
1- Mizah denetim merkezi, karikatür sansür merkezi mi kurdunuz? Bu birimde hangi uzmanlığa sahip kaç kişi çalışmaktadır?
2- İnsanların neye gülüp neyi eleştireceğine, 74 milyonun hangi  durumda hangi tepkiyi vermesi gerektiğine siz mi karar vereceksiniz?” diyerek bir dizi soru yöneltti.
CHP’li Umut Oran’ın soru önergesini Tayyip Erdoğan’ın emri(!) ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek şöyle yanıtladı;
 “Konunun inceletilmesi sonucunda düzenlenen rapora istinaden, Bakanlığımız Ankara Defterdarlığı’nda görev yapan iki personel disiplin hükümleri ile ilişkilendirilmeksizin görev ve davranışlarında daha dikkatli olmaları gerektiği hususunda ikazen uyarılmışlardır.”
Sorularına aldığı cevabı değerlendirirken, “ikazen uyarılan” ilk memurları da görmüş olduklarını söyleyen Umut Oran şunları kaydetti;
“Sormak istiyorum; Sayın Mehmet Şimşek kapakları mı beğenmedi yoksa dergileri mi? Memurlara kendisinin bir önerisi var mı? Hangi mizah dergisi kapaklarını ve hangi karikatürleri paylaşsınlar? Bir hükümetin, insanların sosyal paylaşım sitelerinde paylaştıklarına bile karışacak kadar otoriterleşmesi asla kabul edilemez. Kendilerinin bu konuda bir bilgisi yok ama Leman’da ” Haftanın Lalesi” diye bir konsept vardır, bu gidişle bu hükümet o listelerden asla inmeyecek.”
Bürokrasideki dostlarımla sohbet ederken, sanal alemdeki her hareketlerinin, bilgi edinmek için girip çıktıkları sitelerden, gönderdikleri elektronik postalara kadar her işlemlerinin sıkı bir şekilde “belirli merkezler tarafından kontrol edildiğini” ve yer yer de uyarıldıklarını dinlerdim. Ama gördüğünüz gibi korku imparatorluğunun bu işi de belgelendi. Bakalım, Meclis Telekulak Komisyonu, Darbeleri Araştırma Komisyonu gibi vak vak komisyonu olmadığını ortaya koyabilecek mi?..
Sanmıyorum.

 

Kulislerde son fısıldananlar

 

Başkentin siyasi kulislerinde hafta sonu mesaisi yaptık. Gündemin ilk sıralarında, değişmez isim MİT Müsteşarı Hakan Fidan var. Kendisine direkt bağlı olarak İstihbarat Koordinasyon Kurulu Genel Sekreterliğini kuran ve bu kapsamda Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Merkezini MİT bünyesine alan Hakan Fidan’ın başı Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı ile hiç de hoş değilmiş. Malum; Fidan, “istihbaratın tek elde toplanması ve istihbaratın tek patronu olmak” için göreve geldiği günden bu yana büyük uğraş veriyor. Sızan iddialara göre; Fidan’ın bu operasyon için ayak direten Emniyetle girdiği kavganın şiddeti artmış. Emniyet, istihbaratı MİT’e devretmemekte direnince ve bunalım da had safhaya ulaşınca Hakan Fidan soluğu Başbakan’ın yanında alıp şikayetlerde bulunmuş. Denilen o ki; “Fidan’ın gözü, asıl Emniyet İstihbarat Dairesi’nin arşivinde bulunan bazı dosya ve kasetlerde” ..

 


***

 


Haziran ayı itibarıyla Meclis Başkanı ve vekillerinin görev süresi doluyor. AKP kulislerinde yeni dönem Meclis Başkanlığı için “Muhteşem” in Cemil Çiçek’i yeniden aday göstermeyeceği ve bu sefer bu önemli koltuğa yakın arkadaşı ve eski avukatı, Bakan Hayati Yazıcı’yı oturtacağı konuşuluyor. Hayati Yazıcı’nın bakanlıktan ayrılması ile birlikte yeni kabine revizyonu rüyaları gören bir çok AKP’li mebus var.
MHP kulislerinde ise Meral Akşener’in de Meclis Başkanvekilliği görevinin Haziran ayında sona ereceğine kesin gözüyle bakılıyor. Söylenenlere göre, Devlet Bahçeli’nin bu kararı Akşener’e iletildi. Bahçeli’nin Meral Akşener’in boşaltacağı koltuğa Faruk Bal’ı ağırlıklı olarak düşündüğü ileri sürülüyor.

 


***

 


CHP’de ise “ulusalcıları” akil adamlar sıkıntısı bastı. Bir grup CHP’li “ulusalcı” milletvekili, önümüzdeki günlerde Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşüp “Mecliste kurulacak akil adamlar komisyonu fikrinden vazgeçirme” ve “İmralı süreci” ile ilgili daha “köşeli tavır alma” konusunda lideri “ikna etmeyi” düşünüyor.

Yazarın Diğer Yazıları