Adalet Bakanı Ergin: 'Süreç bıçak sırtında gidiyor'..

İmralı’da “sayın Öcalan’a” yapılacak ikinci ziyarette hazır bulunacakların isimleri üzerinde anlaşamamalar..
Süreç üzerinden  “şöyle dedin”, “böyle demedin” atışmaları..
Dümenden küslükler, kırgınlıklar..
Arada inleyen nağmeler!..
Topu çevirip zamana oynuyorlar..
“Şeffaflık” diyorlar, neler olup bittiğini ustaca karanlığa gömüyorlar..
Manipülatif  haberlerle  istedikleri doğrultuda  kamuoyunu hazırlıyorlar.
Pazarlıkların aslını astarını gerçek manada bilen var mı?..
Gözler, İmralı’ya gidecek isimlerin belirlenmesinde son yetki makamı gibi görünen Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in üzerinde.
Bu hafta mı gelecek yoksa önümüzdeki hafta mı?.. 4’ncü Yargı Paketinde heyecanlı(!) bekleyiş devam ediyor.
MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın pazarlıklar çerçevesinde Erbil’e gittiğini biliyoruz da, Adalet Bakanı bu aralar nerelerde?
Sadullah Ergin, sır gibi sessiz sedasız Perşembe günü Hırvatistan’a gitti, bugün dönmesi bekleniyor.
Adalet Bakanı’nın bu sıcak süreçte Hırvatistan gezisi hakkında tek satırlık bir açıklama yapılmadı. Yalnızca Resmi Gazete’de yerine Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in vekalet edeceği yer aldı. Bu da olması gereken yasal süreç. Yoksa Bakanlar yurtdışına çıkamaz.
Sadullah Ergin’in, Hırvatistan’da ne yapacağı ve programı sır gibi saklanıyor. İnanırsan; özel kalemi “bizde program yok”  diyor.
Bu, sizlere rutin bir işleyiş gibi gelebilir. O zaman birinci soru;
Ergin’in Hırvatistan gezisi sıradan bir programsa neden basın ve kamuoyu  bilgilendirilmiyor?
İkinci ve esas soru;
Sadullah Ergin’in Hırvatistan’a gitmeden yakın çevresine  “İmralı süreci”  ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptığını öğrendim:
 “Süreç bıçak sırtında gidiyor. Bu iş iki tarafın da üstüne yıkılabilir”
Acaba yine birilerinin koordinatörlüğünde Oslo benzeri Hırvatistan’da bazı özel görüşmeler mi yapılıyor?..

 

CHP’nin kritik haftası
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu iç çalkantıları aşmak için il başkanlarını, belediye başkanlarını topladı. Bir hamle daha yapacak.
Kemal Kılıçdaroğlu, “Abdullah Öcalan’la sürdürülen yeni müzakere” ve “AK Parti’nin ’Başkanlık Sistemi’içerikli yeni anayasa hedefi” ile ilgili parti politikalarını netleştirmek amacıyla milletvekillerini Antalya’da üç günlük kampa sokma kararı almıştı. Kamp 1-3 Mart tarihleri arasında düzenlenecek. “CHP milletvekillerinin bütünleşmesi” adı verilen kampta beş ana başlık altında oturumlar düzenlenecek. Kampın en önemli gündem maddesi de  “CHP’de dil birliğinin sağlanması” olacak.
Daha kampa giremeden CHP’de şok gelişmeler olabilir. CHP kulisleri çok hareketli ve de gergin. “Muhteşem” in yeni anayasasını 367 oyla Meclis’ten referandumsuz geçirmek için CHP içinde kanca atılan milletvekillerinin isimleri tek tek sayılıyor. “Liberal”  ve “Kürtçü”  kanattan bu isimlerin önümüzdeki hafta parça parça istifa edecekleri konuşuluyor. Bir kısmının AKP’ye hemen geçeceği, bir kısmının ise bağımsız kalıp Anayasa oylaması sırasında iktidara destek oyu sağlayacağı ileri sürülüyor. Önümüzdeki haftadan itibaren istifa edeceği söylenen CHP’li vekillerin sayısının 10 olduğu iddia ediliyor.
Adı geçen isimleri buraya yazmak doğru değil. Ama, Hüseyin Aygün krizlerinde ona açık destek veren parti içindeki kanatlardan olduğunu belirtmekle yetinelim. CHP’de istifa dedikodularında dile getirilen diğer bir görüş ise, bunların önüne geçileceği fakat yine de bu isimlerin Anayasanın gizli oylamasında AKP’ye destek vereceği yönünde.
Parti içindeki sıkıntı termometresine bakıldığında CHP Antalya’ya gitmeden epey ter atacak gibi gözüküyor.

Yazarın Diğer Yazıları