5 No’lu CD’nin sırrı çözüldü...

Malum “kumpas” itirafının hemen ardından ve TÜBİTAK’ın 5 No’lu hard disk raporuyla yaşanan gelişmelerden sonra  Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in talimatıyla Gölcük Askeri Savcılığı’nca soruşturma başlatıldı. 
Tekrar, kısaca hatırlamakta fayda var;
Söz konusu raporda, Gölcük Donanma Komutanlığı’nda 2010’da yapılan baskında ele geçirilen 5 No’lu hard diskin içindeki dosyaların tarih ve saatlerinin, geri alınmış bir kaynaktan aktarıldığı belirtilmişti. 5 No’lu hard disk, Balyoz, Poyrazköy ve Askeri Casusluk davalarının en önemli delillerinden biri sayılıyordu.
Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ da tahliyesinin hemen ardından Gölcük soruşturmasından bir an önce sonuç alınması gerektiğini dile getirmişti.
Ümraniye tahliyeleri ile birlikte tüm gözler Balyoz Davası’nda yeniden yargılama taleplerinin sonucunun ne olacağı ve Yargıtay’ın nasıl bir karara varacağına çevrildi. Yargı çevrelerinden edindiğim, Balyoz sanıklarına olumlu haber sayılacak izlenimlerime geçmeden önce askeri soruşturmanın ne aşamada olduğunu bildireyim. Gölcük soruşturmasının tamamlanması ve kamuoyuna açıklanması an meselesi. Duyumlarıma göre; raporda Balyoz ve diğer davaları etkileyecek önemli hususlar var.  
Yargı çevrelerinde de Yargıtay’ın Balyoz Davası’nda yeniden yargılama kararı vereceği izlenimi ağır basıyor. Gözlerin dikkatle çevrildiği diğer bir yer ise Anayasa Mahkemesi ve oraya yapılan bireysel başvurular. Anayasa Mahkemesi’nin önceki olumlu kararları dikkate alınarak bu dava ile ilgili bireysel bir başvuruya vereceği olumlu kararın Yargıtay’ın yeniden yargılamaya yol vermesine çok etki edeceği ifade ediliyor.  
Ankara’da tüm tarafların nabzını tuttuktan sonra edindiğim kuvvetli izlenim;
Balyoz’da yeniden yargılama kararı çıkabilir ve bu hatta sürpriz bir gelişmeyle  30 Mart sonrasına da kalmayabilir. Fakat bir hususun altını da dikkatlice çizmekte fayda var. Hükümet çevreleri, Özel Yetkili Mahkemeler’in kaldırılması ve HSYK’nın yeniden yapılanmasının ardından, Balyoz sürecinin yeniden şekillenmesi için  “mahkemelerin yerli yerine oturması”  gerekçesiyle 30 Mart sonrasını işaret ediyor.
Bekleyelim!.. Gölcük raporu ezberleri bozabilir...

Ciddi duyum...

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, kendisine gelen  “kuvvetli duyum” üzerine yaptığı  “provokasyonlara dikkat”  açıklamasını dün Berkin Elvan’ın ailesine yaptığı taziye ziyaretinin ardından üstüne basa basa bir daha tekrarladı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’i aradım.  “Kuvvetli duyumlar” ın kaynaklarını ve paylaşabilecekleri bilgileri sordum. Tekin, önceki gün Berkin Elvan’ın cenazesi sonrasında Okmeydanı’nda 22.30’da silahla vurularak öldürülen Burak Can Karamanoğlu olayına dikkat çekti.  “Çok dikkatle incelenmeli”  diyen Gürsel Tekin,  “Olay öncesi polis çekilip alan neden boşaltılıyor. Cinayet kimler tarafından işlendi”  sorusunu yöneltti.
Israrcı oldum..
Gürsel Tekin,  “Genel Başkanımız bir devlet terbiyesi içinde konuşuyor. Söyleyeceklerini büyük bir duyarlılık içinde ifade ediyor. Örnek dün gece (Çarşamba) yaşandı. Sayın Kılıçdaroğlu’nun söyledikleri ve uyarıları çok ciddiye alınmalı” diye konuştu.
Biraz daha ısrar ettim..
“Genel Başkanın özel duyumları”  gerekçesiyle sır vermedi Gürsel Tekin ve ekledi;
 “Ortam çok sıkıntılı” ...

Yazarın Diğer Yazıları