100 at nerede
Geçen günlerde Hatay Dörtyol Belediyesi ile ilgili bir yazı yazdım.
Yazıda belediyenin nasıl çiftlik gibi kullanıldığını aktardım.
Özetle, Özel Kalem Müdürü, "şu kadar kes, bu kadar kes" diye yemek firmasına bildiriyor. Yemek firması faturayı fazla fazla kesiyor. Sanki hizmet yapmış gibi parayı da alıyor. Yemek firması aldığı parayı sonra Özel Kalem Müdürü'ne geri aktarıyor.
Tabii hizmet filan yok.
Öğrendiğim kadarı ile sadece bir firma söz konusu da değilmiş.
Bunları yazınca çok fazla geri dönüş aldım. Yazdıklarımın ne kadar doğru olduğunu da gördüm. Bu konuyu anlatmaya devam edeceğim.
Bugün anlatacağım ise başka…
Mevzu, masum hayvanlar üzerinden gelişiyor.
İnsanları kullanmanın, sırtlarından geçinmenin "başarı hikayesi" olduğu ülkemde yine Dörtyol Belediyesi'nde yaşanan skandal olaylar var.
İlkini aktarayım…
Dörtyol İlçesi Yeşilköy Mahallesi'nde bir taşınmaz son yıllarda birçok kez satılmış.
Mesela 20 Mayıs 2020 tarihinde parsel emsal değeri 18.3 milyon TL iken, 29 Haziran 2020 tarihinde bu değer 3.9 milyon TL'ye düşüyor 13 Ağustos 2020 tarihinde ise bu emsal değer tekrar 18.3 milyon TL'ye geri çıkarılıyor.
Burada tapu harçları ve emlak vergisi emsal değeri de buna göre değişiyor. Mesela parsel değeri 18.3 milyon TL'yken harcı 732 bin TL, emlak vergisi ise 109 bin 903 TL oluyor. Emsal değeri 3.9 milyon TL'ye düşünce tapu harcı 159 bin 984 TL'ye emlak vergisi 23 bin 997 TL'ye düşüyor.
Amaç bu mu acaba diye araştırırken CHP Dörtyol İlçe Başkanı'nın konu hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapmış olduğu bir suç duyurusuna ulaştım.
Konunun aslını da öğrenmiş oldum.
İddia edilen konu şu…
Bu parsel ile ilgili emlak değeri satış anında düşürülüyor ve satış sonrası eski haline getiriliyor. Kızılmurat Vergi Dairesi'nin de bu konu dikkatini çekiyor ve konu hakkında belediyeye soru soruyor.
Belediye, bahse konu arazinin tren yolu kenarında olması ve üzerinde bir yapının bulunmamasından dolayı değerinin düştüğünü bildirmiş. Ancak bu bildirimin hemen sonrasında parselin yol kenarında olması ve üzerinde yapı bulunması nedeniyle emsal değeri tekrar artırılmış.
Yapılan bu işlemlerle satış anında çıkacak olan satış bedelinin yüzde 4'ü olan tapu harcının düşürülmesi sağlanmış. Yani Belediyenin harç ve emlak gelirinden mahrum bırakılmasına neden olunmuş.
Ortaya şöyle bir durum çıkıyor.
Hem üçüncü kişilere menfaat sağlanmış oluyor. Hem de evrakta sahtecilik suçu işlenmiş oluyor. Konu savcılığa intikal etmiş takipteyim.
***
Diğer konu ise vahim…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Dörtyol Belediyesi arasında bir protokol imzalanıyor.
Protokol içeriğine göre İBB'nin elinde bulunan 100 adet at, Dörtyol Belediyesi'ne yılda iki defa kontrolleri yapılmak ve devredilmemek şartı ile hibe ediliyor. İl/ilçe Tarım Müdürlüğü de konudan haberdar ediliyor. Atların tamamına, kaybolmamaları için çipler takılıyor. Bir kısmı Belediye Başkanına bizzat teslim ediliyor bir kısmı da sorumlu memura veriliyor.
Buraya kadar her şey normal!
Cumhur İttifakı Dörtyol Belediye Meclis üyesi Hasan Özel ve Cengiz Can, Dörtyol Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Yıldıray Yıldız'ı ziyaret ediyorlar ve ziyaret esnasında "İstanbul'dan gelen atlar ne oldu" diye soruyorlar.
Veteriner İşleri Müdürü ise "konu hakkında bilgi sahibi değilim" diye cevap veriyor.
Sonrasında Veteriner İşleri Müdürü bu işi araştırıyor. Yaptığı inceleme neticesinde ise Belediye Başkanı Fadıl Keskin'in ve F.E. adlı kişinin eşkâlleri ve. IP numaralarının yer aldığı her türlü hukuki sorumluluğun üzerinde olduğuna dair "At sahiplendirme taahhütnamesi"nin imzalandığına ulaşmış. Sahiplenen olarak da U.A.'nın bir taahhütname imzaladığını ortaya çıkarmış.
Ancak Veteriner Dairesi herhangi bir at teslim almamış.
Dolayısı ile atların bakımı falan da söz konusu olmamış. Bu atlardan bir tanesinin öldüğü ve tutanak altına alınarak gömüldüğü belgelenmiş.
U.A., Dörtyol Belediyesi Çevre Koruma Müdürlüğü'nde şirket işçisi olarak çalıştığını, taahhütnameyi okumadan imzaladığını olayı bilse asla imzalamayacağını veterinere iletmiş.
Yani atlar ortada yok.
Atları takip etmek için üzerine takılan çipler de yok.
Bilgi almak için belediye başkanına ulaşmaya çalıştım. Özel Kalem Müdürü ile görüştüm, sorularımı sordum fakat herhangi bir geri dönüş sağlanmadı.
Bu ülkede artık soru soracağız…
128 milyar dolar nerede?
100 at nerede?
Değeri 18 milyondan 3 milyon düşürülüp sonra yeniden 18 milyona çıkarılan arsada ne oldu?
En ufak haksızlığın hukuksuzluğun peşine düşmezsek, daha da karanlık günler bizi bekliyor olacak.