Ebeveynler ve hayvanseverler dikkat: İşte zehirli iç mekan bitkileri
21 Ağustos 2022 / 11:50
Düzenleme: 21 Ağustos 2022 / 16:26
Evlerimizde gerek tasarım gerekse oksijen sağlamak amacıyla kullandığımız bitkilerimizin faydasından çok zararı olabiliyor. Yapılan araştırmalarda bazı çiçek ve bitki türlerinin çocuklarımıza ve evcil hayvanlarımıza zarar verdiği hatta zehirlediği ortaya çıktı.
1 /10
DİFENBAHYA ÇİÇEĞİ (Dieffenbachia camilla): Difenbahya bakımı en kolay olan iç mekan bitkisidir. Zarif görünüşü ve hızlı büyümesi sebebiyle tercih edilmektedir. Yaprak uçlarından bünyesinde fazla suyu gözyaşı gibi akıttığı için “Ağlayan Çiçek” olarak da bilinmektedir. Ancak bitkinin bazı zararları da mevcuttur. Eğer yaprakları veya kökü yenilirse damak kabarıp yandığı için kişi bir süreliğine konuşamaz. Bu yan etkisi sebebiyle bitki halk arasında “Kaynana Dili” olarak da bilinir. Muhabbet kuşları için öldürücü olabilir. Yapraklarının yenilmesi halinde solunum sistemini iptal ettiği için hayvan ölür. Hayvanlardan uzak tutulmalıdır.
2 /10
PAŞA KILICI (Sanseviera trifasciata): “Peygamber Kılıcı” olarak da bilinir. Aydınlık köşeleri sever. Yaprakları zehirli gazlar salar. Yetişkin ve çocuk yatak odalarında kullanılması önerilmemektedir. Yanlışlıkla yutulduğu takdirde ağızda yanmaya, tahrişe ve mide bulantısına sebep olur. Görülmesi sıklığı az da olsa hassas ciltlerde tahrişe de sebep olabilir. Hayvanlarda ise ishal, mide bulantısı ve çok fazla tükürük salgılanması gibi yan etkilerle kendisini belli eder. Çocuklardan ve evcil hayvanlardan uzak tutulmalıdır.
3 /10
FULYA ÇİÇEĞİ (Narcissus jonquilla): Kendisine bile zarar verebilecek kadar güzel olmak anlamına gelen Fulya bitkisinin bilinen diğer bir adı Aşk Çiçeği’dir. Nisan-Mayıs gibi beyazlı sarılı çiçekler açan Fulya çiçeği çok yıllık bir süs bitkisidir. Soğanları bir yıl dinlendirildikten sonra tekrar kullanılabilir. Ancak Nergisgiller ailesine mensup olan bu güzel kokulu bitkinin güzel görünüşüne aldanmamak gerekiyor. Bitki yutulursa, kusma ve ishale sebep olacak kadar yoğun karın ağrısı yapabilir. Yüksek tansiyon hastalarında ise ciddi derecede kalp çarpıntısına neden olur. Bu yüzden kullanım yeri seçiminde çocukları ve evcil hayvanları göz önüne almaya dikkat edilmelidir.
4 /10
SÜMBÜL ÇİÇEĞİ (Hyacinthus orientalis): Çok güzel kokan bu bitki çoğu mevsimde ayakta kalacak kadar dayanıklı ve bakımı kolay olduğu bir bitki olduğundan iç mekanlarda en çok tercih edilen süs bitkilerinden birisidir. Sümbül de yutulduğu zaman nergisle aynı yan etkilerle kendisini belli eder. Mide bulantısı ve mide kramplarına sebep olabilir. Evcil hayvanlardan ve çocuklardan uzak tutulmalıdır.
5 /10
DRASENYA ÇİÇEĞİ (Dracaena marginata): Susuzluğa ve gölgeye dayanıklı olan bu tropikal bitki de iç mekanlarda oldukça sık kullanılmaktadır. Kedi ve köpekler tarafından yenildiğinde yapraklarının kusmayı tetikleyici etkisi vardır. Az miktarda yendiği zaman hayvan kendi kendini tedavi edebilir. Fakat miktar abartıldığında karın ağrısı ve böbrek sorunlarına sebep olabilir. Bitkinin kullanılacağı yer; evcil hayvanlardan uzak olmalıdır.
6 /10
YELKEN ÇİÇEĞİ (Spathiphyllum wallisii): Beyaz ve dikkat çekici çiçeklere sahip olan bu bitki bahsettiğimiz diğer bitkilere göre daha masumdur. Fazla nemden hoşlanan bu bitkinin yaprakları çok miktarda kalsiyum oxalate üretir. Eğer yaprakları yenilirse insanı zehirleyebilir. Çocuklardan uzak tutulmalıdır.
7 /10
ALEO VERA ÇİÇEĞİ (Aleo barbadensis): Son yıllarda evlerimizde sıklıkla yer alıp popüler olan bitkinin birçok faydası olduğu kadar zararı da vardır. Bitkinin yaprakları karın kramplarına ve ishale sebep olur. Yüksek dozda yenilirse de böbrekleri kalıcı şekilde etkileyebilir. Hamilelerde düşüğe sebep olabilir. Ayrıca herhangi bir işleme uğramadan direkt yüze sürüldüğünde hassas ciltlerde tahrişe sebebiyet verebilir, dikkatli kullanılmalıdır.
8 /10
SİKLAMEN (Cyclamen persicum): Kışın sıklıkla tercih edilen bu bitki halk arasında “Tavşankulağı” olarak da bilinir. Genellikle pembe ve beyaz açan çiçekleriyle göze çarpar. Bu bitki tam olarak iç mekan bitkisi değildir. Işık almayı sevdiği için balkonda yetiştirilmesi tavsiye edilir. Kökü ve çiçekleri zehirlidir. Yenildiği takdirde kedi ve köpeklerde kalp ritminin bozulmasına sebep olabilir. Kullanılacaksa evcil hayvanlara dikkat edilmelidir.
9 /10
SÜS YONCASI ÇİÇEĞİ (Oxalis triangularis): “Uyku Çiçeği” veya “Mor Yonca” adlarıyla da bilinen bu bitki oldukça uzun ömürlüdür. Yonca bitkisiyle bağlantısı yoktur sadece yaprak şekli yoncaya benzediği için bu ismi almıştır. Bu bitkinin kedi, köpek ve özellikleri atları zehirleyen kimyasallar içerdiği bilinir. Yenildiği zaman ciddi börek sorunlarına sebep olur. Evcil hayvanlardan uzak tutulmalıdır.
10 /10
DEVETABANI ÇİÇEĞİ (Monstera deliciosa): Geniş iç mekanlarda sıklıkla tercih edilen devetabanı bitkisi; yapraklarının parçalı görüntüsünden dolayı “monster” yani canavar adını almıştır. Bitkinin bütün organlarında zehirli reaksiyon gösteren kimyasallar vardır. İnsanlarda ciltte kaşıntı gibi reaksiyon gösteren bu kimyasallar kuşlar için ölümcüldür. Evcil hayvanlardan uzak tutulmalıdır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir