Yerli ve millî
Siyasi iktidar mensupları, her seferinde "Yerli ve Millî" diyor. Ama uygulama sonuçları ve gerçekler çok farklı görünüyor.
1-İktidar kanun çıkardı, sözleşmeler millî para TL cinsinden yapılacak dedi ve fakat kamu özel iş birliği anlaşmasında kendisi dolarla sözleşme yaptı ve dolar olarak taahhütte bulundu.
2-İktidar İHA ve SiHA''ların Yerli ve Millî olması ile övünüyor… Ama basında şu haberlere ne demek gerekiyor?
Ukrayna''ya çok sayıda Bayraktar TB2 SİHA ihraç eden Baykar tarafından geliştirilen insansız savaş uçağında, Ukrayna menşeli Ivchenko Progress ve Motor Sich''in birlikte ürettiği AI-322F motoru kullanılmaktadır.
*Dağlık Karabağ savaşında Türkiye''nin Azerbaycan''a İHA göndermesi sebebiyle Türk insansız hava araçlarının (İHA) motorlarını üreten Kanadalı Bombardier Recreational Products (BRP) firması, Türkiye''ye satışların askıya alındığını duyurdu.
*Türkiye''de İHA motoru üretileceği açıklandı ve fakat kullanıldığına dair bir bilgiye ulaşamadım.
3-Türk vatandaşlığı dünyada en ucuza satılan vatandaşlıktır. Bu nasıl bir millîliktir? Hükümet sayısı dahi net bilinmeyen ve spekülasyona açık olan Suriyeli ve Afganlılara vatandaşlık veriyor, parasal yardım yapıyor, bakanlar bunlara iş konusu dahil her alanda destek mesajı veriyor ve fakat bu memlekette binlerce yıldır yaşayan ve bedel ödemiş vatandaşımız işsiz ve yoksul kalıyor. İktidar ortağı MHP, adındaki milliyetçiliği nasıl kullanabiliyor?
4-Türkiye''de 34 mevduat bankası var. Bunun 14''ü yerli (4 Kamu, 8 özel, 2 TMSF); 20''si yabancıdır. (16''sı yabancı sermayeli, 4''ü yabancı bankaların Türkiye''de açtıkları şube.) Bu iktidar Yerli ve Millî derken bankaları saymayı unuttu mu?
5-Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Türkiye''nin yapımı devam eden ilk nükleer enerji santralidir. Bu santrali Ruslar yapıyor ve Ruslar çalıştıracak. Türkiye Cumhuriyeti, 1. ve 2. ünitelerde üretilecek elektriğin yüzde 70''i ile 3. ve 4. ünitelerde üretilen elektriğin yüzde 30''unu her bir ünitenin devreye girişini takip eden 15 yıl süresince 12.35 sent (vergiler hariç) tarifesiyle satın alacaktır.
6-2022 Ocak-Mayıs ilk beş ayda, ithalatımızın yüzde 10,4''ü yatırım malı, yüzde 82,3''ü ara malı ve ham madde, yüzde 7,4''ü de tüketim mallarından oluştu.
Yatırım malı ithalatı mevcut yatırımların amortismanı için yapılan ithalattır. Yeni yatırım ve teknoloji ithalatı yok demektir.
İmalat sanayisinde ithal girdi oranı ortalama olarak yüzde 40''tır. Türkiye üretimde ithal girdiye bağımlı hale geldi. Pamuğu da, deriyi de, ipliği de artık ithal ediyoruz. Girdi ithal edemezsek, üretim yapamayız. Dışa bağımlı bir ekonomi nasıl Yerli ve Millî olur?
Örnekleri çoğaltabiliriz… Ancak asıl sorun siyasi iktidarın siyaha, beyaz diyerek algı yaratma taktiğine artık kimsenin kanmıyor olmasıdır.
Kaldı ki, bir ülkenin millî ekonomisinin gücünü, dış ticarette fazla vermesi gösterir. 2003-2021 Mayıs arasında geçen 19 yıl 5 aylık AKP iktidarında Türkiye, 865,8 milyar dolar dış ticaret açığı verdi; bu dış ticaret açığından turizm geliri gibi gelirleri düşersek geriye 654,2 milyar dolar cari açık kaldı.
Türkiye''nin bir yılda yarattığı GSYH da 806 milyar dolardır. Bu demektir ki biz, 85 milyon insan olarak 18 sene kendimize, bir sene başka ülkelere çalışmışız. Büyüme olmuş ve fakat aynı zamanda 654,2 milyar dolar kaynak kaybetmişiz.
Bu kadar sömürü savaşla ve işgalle olmaz. Bu şartlarda siyasi iktidar ya Yerli ve Millî''nin ne demek olduğunu bilmiyor; veya ülke gerçeklerinden uzaklaştı, kendi dünyasında yaşıyor.