Yeni Hayat, Berfin Bahar, Türk Dünyası Tarih

“Mecmua” derlerdi büyüklerimiz. Bizler “dergi” neslindeniz. Mecmua, mecmu’dan geliyor, “seçilmiş yazılardan oluşan yayın” demek. Seçmeyi, derleme olarak görmüş Cumhuriyet, dermekten “dergi” sözcüğünü türetmiş, iyi de etmiş. Etmeseydi, bazı öztürkçe takıntılılara kalsaydı, biz, “mecmua” ya da Azerbaycan Türkleri gibi “jurnal” demeye devam edecektik.
Bizim dergicilik tarihimiz parlak yıldızlarla doludur. Bu yıldızların çoğu sönse, kara delikler tarafından yutulsa da kubbede bâki kalan hoş sâdâları duyulmaktadır hâlâ. Bu yıldızlara bakıp nice edipler, şairler, düşün adamları, siyasetçiler ve bilim adamları yollarını ve yönlerini bulmuşlardır. Bu yıldızlar öyle okullardır ki, buralardan hakkıyla mezun olanlar, yıldızlardan aldığı ışığı gemicilere sunan birer deniz feneri ya da en azından karanlık yaran birer kandil olurlar.
İşte bugün sizlere o yıldızlardan birkaçını göstereceğim.
Önce Yeni Hayat
Yeni Hayat, 14 yıldır Türklüğe yol gösteren bir kutup yıldızı. Aylık olarak yayımlanan bu dergi, 161 ve 162’nci sayıya ulaştı (Mart-Nisan 2008). Yeni Hayat’ı sırtlayan üç-beş kişi var, bunların başında derginin imtiyaz sahibi ve başyazarı Avukat Hanifi Altaş geliyor. Altaş, Atatürk Türkçülüğünden ödün vermeyen bir aydın. Bu çizgiyi inat ve özenle koruyor bunca yıldır, Türklük ve Atatürk düşmanlarına karşı siper ediyor dergisini. Yeni Hayat, rahmetli Attila İlhan’ın övgüsüne mazhar olmuş, rahmetli Necip Hablemitoğlu’na kucak açmış bir yayın organıdır. Bugün de yine önemli imzalarla yoluna devam ediyor. Övünçle söylüyorum; bendeniz de yaklaşık bir yıldır Yeni Hayat’ta yazmaktayım. Dergi, birkaç dağıtım noktası dışında, abone sistemiyle ulaşıyor okurlarına. Abone olunuz ve bulunuz. İşte telefon, belgeçer ve e-posta: 0212 517 80 06, 0212 638 83 81, yenihayata@mynet.com
Berfin Bahar, bir sanat ve edebiyat dergisi. Ulusal sol bir çizgi izleyen dergide, farklı kesimlerden aydınlanmacı, demokrat, laik, Kemalist yazarların imzaları görülüyor. Derginin üç de kardeş yayınevi var; bunlar: Berfin, Asya-Şafak ve Kora. Derginin ve bu yayınevlerinin yönetmeni İsmet Arslan Bey, tüm yayınlarını düzenli olarak bana gönderiyor. Bu köşede sizlere nice değerli yapıtlarını tanıttım; hatırlayalım kimilerini: Yılmaz Dikbaş “AB Tabuta Çakılan Son Çivi”, “Gaflet, Dalalet ve İhanet”, “İsrail’in Nükleer Cephaneliği”, Erol Bilbilik “İşgal Örgütleri”, “Geniş Ortadoğu Projesi”, Bayram Kaya “Türk Felsefe Tarihi”, vb. 14 yıldır çıkmakta olan Berfin Bahar, Nisan 2008’de 122. sayıya ulaştı.
Son sayısı 82 sayfa, kitap gibi. Şiirin, öykünün, kitap tanıtım ve eleştirisi ile incelemenin güzel örnekleriyle dopdolu. Berfin Bahar’ı, bayilerden alabileceğiniz gibi, abone de olabilirsiniz. E-posta ve telefon numaraları şöyle: berfinbahar1995@hotmail.com, 0212 513 79 00
Söz edeceğim son dergi, Türk Dünyası Araştırmalar Vakfı tarafından çıkarılan Türk Dünyası Tarih dergisi. İmtiyaz sahibi ve başyazarlığını Prof. Dr. Turan Yazgan Hoca’nın yaptığı bu dergi, tarih ağırlıklı, bir kültür dergisi. Türk fikir hayatının birçok ağır topu bu derginin yayın kurulunda ve yazar kadrosunda. Okumaktan doyamayacağınız, elinizden yere koyamayacağınız bir dergi. Mayıs 2008’de 257. sayıya erişen Türk Dünyası Tarih Dergisi’ni bayilerden, Türk Dünyası Araştırmalar Vakfı’ndan alabileceğiniz gibi, abone de olabilirsiniz. İşte e-posta: tdav@turan.org, Tlf: 0212 511 10 06.

Yazarın Diğer Yazıları