Üzülmeyin ürkütmez bu görüntü müttefiklerinizi

AKP’nin kuruluş aşamasında, hakkında oluşan “İslamcı” şüphelerini giderebilmesindeki en büyük etkenin “AB vizyonu” olduğunu savunan Abdülhamit Bilici dün Zaman’da yayınlanan yazısında Tayyip Erdoğan’ı “eksen kayması”yla suçlarken şöyle diyordu:
“Erbakan’ın aksine, Erdoğan daha başbakanlık koltuğuna oturmadan 10-15 Batı başkentini gezerek hem AB süreci için lobi yapmış hem de içte/dışta “Gerçekten değişti mi?” sorularına fiilî bir cevap vermeyi tercih etmişti. AK Parti, Türkiye toplumunun yüzde 70’ler oranında desteklediği Avrupa Birliği reformlarına öncelik verirken, Erdoğan da Ortadoğu’da katıldığı toplantılarda İslam para birliği gibi idealist proje önerilerini gerçekçi bulmadığını söylüyordu. (...) AK Parti’nin 4. Olağan Kongresi’ni izlerken bu tarihi süreç bir daha gözümün önünden geçti. Hâlâ Türkiye’yi dönüştürecek en önemli dinamik olarak gördüğüm AK Parti lider ve kurmaylarına, endişeli bir dostun penceresinden soruyorum: AK Parti nereye?”
İlahi Sayın Bilici, nereden çıkardınız Türk halkının AB desteğinin yüzde 70’lere eriştiğini?
“Yönlendirici” TESEV raporlarına aldandınız siz tabii!
Ama bakın bu da, Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK)’ın 2011 anketi. Kurumun 8 şehirde 110 denek üzerinde araştırmaya göre;
- Türkiye’nin AB’ye üye olacağına inananların oranı: Yüzde 17!
- AB’nin Türkiye’ye ekonomik anlamda hiçbir şey getirmeyeceğini düşünenlerin oranı: %72!
- AB üyeliğinin Türkiye’ye hiçbir katkısı olmayacağını düşünenlerin oranı: %33!
- 10 yıla kadar “üyelik” öngörmeyenlerin (yani AB kapısında oyalandığımızı düşünenlerin) oranı: %66!
TAVAK Başkanı Prof. Faruk Şen’e göre Türk halkının AB’ye inancı dip seviyeye indi!
Hem...
Diyelim ki, sizin dediğiniz gibi...
Diyelim ki, Türk halkı AB’ye üye olmak için yanıp tutuşuyor, Batılılar da “kırmızı halı”larını sermiş bekliyor, ama Erdoğan (görünürde) dümen kırıyor.
Hatırlamıyor musunuz, bu “yönelişi” nasıl analiz ediyordu WikiLeaks belgesi:
“Türkiye’nin dış politikasında İslamcı dünyaya ve Müslüman geleneğine daha fazla odaklandığı anlamına mı geliyor? Kesinlikle. Peki bütün bunlar Türkiye’nin geleneksel Batı yanlısı tutumunu ya da bizimle işbirliği yapma isteğini terk ettiği ya da terk etmek istediği anlamına mı geliyor? Kesinlikle hayır!”
Üzülmeyin yani...
Ürkütmez bu “Orta Doğulu” görüntü müttefiklerinizi.

Yazarın Diğer Yazıları