Ulusal yas'lama ne zaman olur?..
Şubat 2012
Mısır’ın Port Said kentindeki bir futbol karşılaşması sonrasında çıkan ve en az 74 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayların ardından Mısır’da üç gün “ulusal yas” ilan edildi. Mısır’da tüm futbol karşılaşmaları iptal edilirken ülkenin yeni seçilen parlamentosu da olağanüstü toplantıya çağırıldı.
Mart 2012
Polonya’nın Szczekociny kentinde meydana gelen tren kazasında ölenlerin sayısı 16’ya yükselirken Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komoronski “ulusal yas” ilan etti.
Mart 2012
Salı akşamı İsviçre’nin Sierre şehri yakınlarındaki bir tünelde gerçekleşen otobüs kazası Belçika’yı yasa boğdu. Belçika ülkede “ulusal yas” ilan ederken, okulların bulunduğu belediyelerde de bayraklar yarıya indirildi. Bir başka aracın karışmadığı kazada çarpmanın oluşturduğu etkiyle çocukların oturdukları birçok koltuğun yerinden koparak otobüsün ön kısmına fırlaması neticesinde 22 çocuk hayatını kaybetti.
Mayıs 2012
İtalya’nın kuzeyindeki Emilia-Romagna Bölgesi’nde, 20 ve 29 Mayıs 2012 tarihlerinde meydana gelen 6,0 ve 5,8’lik iki büyük deprem ile 300’ün üzerindeki artçı sarsıntının yıktığı yapıların altında kalan 24 kişi hayatını kaybetmişti. Ülkede “ulusal yas” ilan edildi.
Ağustos 2012
Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, polisin açtığı ateşte bir platin madeninde grev yapan madencilerden 34’ünün ölmesinin ardından bir haftalık “ulusal yas” ilan etti.
Bizde yaşanan acıların bilançosunu çıkarmaya gerek var mı?..Adamlar, bırakın doğal afetleri ve terör olaylarını trafik kazalarında kaybettikleri için yas tutuyorlar.
Perşembe günü, tüm gün gözümü ekranlara, akan haberlere kilitledim, bekledim durdum;
Bir aklı başında siyasetçi çıksın da “ulusal yas” önerisi getirsin.
Biliyordum..
Boşuna bekleyişti bu!..
Yine klasik taziye mesajları, yine aynı beylik laflar. Televizyonlarda, radyolarda vur patlasın, çal oynasın.. Televoleler tam gaz..
Herhalde Hükümetin elinde herhangi bir resepsiyon programı da yoktu ki; dümenden de olsa iptal etsinler. Nasıl olsa düğünlerde bir araya geliyorlar..
Peki, “içlerinin çok yandığını” söyleyen siyasetçiler, Afyonkarahisar’da 25 şehit verdiğimiz gün ne yaptı?
Mahalli seçimlerin bir yıl öne çekilmesi konusunda tam mutabakat sağladılar.
Muhteşem uzlaşma!..
Ama küçük bir anlaşmazlık(!) var. AKP ve MHP 27 Ekim 2013 tarihinde anlaşırken, CHP bayram tatilini gerekçe göstererek seçimlerin 3 Kasım’da yapılmasını istedi.
Olsun varsın..
Mahalli seçimlerin bir yıl önceye alınması; ülkemizin bütün köklü sorunlarına derinden çözüm bulacak sihirli formül !..
Yukarıdaki satırlarda yansıttığım kısa “ulusal yas” örneklerine bakıp da “adamların insanları çok değerli bizimkisi ise...” diye sakın hayıflanıp, kahırlanmayın.
Bizim insanımız sandıktan sandığa ne kadar değerlidir.
Unuttunuz mu?
Her 4 veya 5 yılda sizi çok yakından hatırlamazlar mı?..
Ne çabuk unuttunuz!..
Sandık öncesinde;
Açlık sıkıntınızı paylaşmak için evinize getirilen makarnaları, pirinçleri, soğanları..
Geçim sıkıntınızı hafifletmek için evinize bırakılan çeyrek altınları, geçici de olsa işe alınan oğullarınızı kızlarınızı..
Sıkın dişinizi çok az kaldı!..
Bunların ulusal yası ne zaman olur?.. Biliyor musunuz?..
Kafanızı yastıktan kaldırıp, sandığa gömdüğünüz zaman.
O zaman ulusal yas’lamayı görürler!..