Türk’e baştan başlamak...
Bilgiyi edebiyatın kanatlarına bindirdiğiniz zaman çok daha etkili oluyor. Resim, müzik, heykel gibi sanatlarla -bilgiyi değil- daha çok duygu ve düşüncelerinizi aktarabilirsiniz. Ama edebiyat öyle değil. Özellikle şiir dalı bir harika. Sadece bir dize bile sayfalarca bir anlatımı bağrında taşıyabiliyor; sözgelimi Fuzûlî’nin Şikâyetnâme’sindeki “Selam verdim rüşvet değildir deyu almadılar” sözü gibi...
Sevgili Cazim Gürbüz’ün şiir kitabının adı -özgün yazılışıyla- “türk’e baştan başlamak”. Kitaptaki 48 şiirin her biri bir güzel dünyayı anlatıyor. Kitabın adını taşıyan bir şiir de var. Çok da güzel. Ama torunu Altay yavrumuzun doğumu üzerine yazdığı şiir, kitabın adını çok daha belirgin biçimde tanımlıyor. Bir başka deyişle Cazim Gürbüz, yeni doğan torununa seslenirken Türk’ün ’erdem dünyasının’nasıl olması gerektiğini ’baştan başlayarak’anlatıyor... Dedekorkut deyişli bu görkemli uzun şiirin bir bölümü şöyle:
“(...) Oğul oğul hey oğul!/Bilge oğul, bey oğul!/Kardaş taş olursa sen kesek ol/Doğruluğa mihenk ol/Türk sözüne petek ol/İlgi ol, algı ol, bilgi ol/Erdemli ol Oğulcan hünerli ol/Karanlıkta fenerli ol/ Sır sızdıran çatlak olma/Oynak ve fırıldak olma/Kavgaya gir korkak olma/Aza kanaat et tok olma/Her söze girip çok olma/Varını savurup yok olma/Sezgide kurak/Bilgelikte çorak olma/İslilerden, pislilerden uzak dur/Kapalıdan, puslulardan, hırslılardan uzak dur/Lafazanın tafrasından/Vurguncunun sofrasından/Cühelanın softasından uzak dur/Uzak dur ki bunlardan/Kadir Tanrı’ya yakın olasın.(...) Aldın kabul ettin mi Altay oğul?”
Değerli dostum Cazim Gürbüz’ü gönülden kutluyorum. Kitaba Sone Yayınları’nın 212 526 78 91 numaralı telefonundan ulaşabilirsiniz.
Fazıl Ahmet Bahadır’ın şiir kitabının adı: “Yeniden Kuvâ-yı Milliye”. 1970’lerde tanıdığım bu değerli şairin şiirleri beni hep etkilemiştir. Bu yaşıma kadar Yemen üstüne yazılmış pek çok şiir okudum. Ama hiçbirisi Fazıl Ahmet’in “Bir Yemen Hikâyesi” şiirinin tadını vermedi. İnanın değerli okuyucularım, tarih boyunca Anadolu Türkünün savaşlarda oraya-buraya savrulması aklıma geldikçe Yemen şiirini okur; Arap çöllerindeki şehit dayımı hatırlar; zaman zaman da ağlarım. O ne görkemli bir şiirdir! Nazım’ın “Kuvayı Milliye Destanı” ne ise, Fazıl Ahmet’in “Bir Yemen Hikâyesi” de odur! İşte şiirin girişinden küçük bir bölüm:
“Yılların hikâyesi/Yüzünde çizgi çizgi/Talih avuçlarında nasır/Hasret saçlarında ak/ Kanar gönlünün yarası/Taze, taptaze gelincik/Solmadan elinin kınası/Almışlar koynundan dedemi/Ninem o zaman öğrenmiş/Adı batasıca Yemen’i” .
Kitapta sadece bu şiir değil, hepimizin gönül telini titreten harika 50 şiir var. Şiiri gibi kişiliği de görkemli olan sevgili Fazıl Ahmet Bahadır’a, kültürümüze böyle daha nice güzellikler sunması dileğiyle başarılar diliyorum. Edebiyatımızın bu seçkin eserini Laçin Yayınları’nın 352.222 19 40 numaralı telefonundan temin edebilirsiniz.
Can kardeşim Erdoğan Aslıyüce’nin “Türk Dilinin Başşehri Kırşehir” kitabından da söz etmek isterdim; ama bu ulu çalışmayı bir başka hafta sizlere genişçe sunacağım.