'Soykırım' Tasarısı yeniden!
4 Mart tarihinde Ermeni Soykırımı iddialarının tanınmasını öngören yasa tasarısı Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde görüşülecek. ABD’deki Ermeni Lobisi bütün ağırlığıyla bastırıyor. Doğrusu yasa tasarısının geçmesi için şartlar bu defa eskisine oranla oldukça uygun. Türkiye’nin “soykırım” iddiaları konusunda geçmiş dönemlerde eli çok daha güçlüydü. İsrail Devleti, ABD’deki Musevi Lobisi şimdiye kadar hep Türkiye’nin yanında yer alıyordu. Bu defa öyle değil.
Tasarıyı oylayacak olanlar!
Tasarıyı Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinden 46 vekil oylayacak. Demokratlardan 18 vekilin tasarının lehinde 8’inin aleyhinde olduğu biliniyor. Cumhuriyetçi yedi vekilin de oylamada tasarıyı destekleyebileceği biliniyor. Özellikle Californiya eyaletinden seçilmiş olan Cumhuriyetçi ve Demokrat 9 vekilin daha önce de olduğu gibi bu kez de tasarıya evet demesi muhtemeldir. Tasarının önündeki tek engel ABD’nin İran, İsrail, Irak, Suriye ve Afganistan politikaları konusunda Türkiye’ye duyduğu acil ihtiyaçtır. Bu nedenle de ABD yönetimi Türkiye ile Ermenistan ilişkilerinde bir takım olumlu gelişmelerin olduğu gerekçesiyle tasarıyı engelleme ihtimali vardır.
Türkiye’nin resmi tutumu!
Türkiye, Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesi konusunda son zamanlarda büyük bir ilerleme kat edildiğini bu nedenle de şartların bu kez çok farklı olduğunu düşünüyor. ABD’de bunun dikkate alınacağının hesabını yapıyor. Ayrıca basına düşen bir Türk Dışişleri yetkilisinin şu sözleri konunun Ankara’da nasıl değerlendirildiğini göstermektedir: “Bu tasarının kabulünden yalnızca Türkiye ve Ermenistan ilişkileri değil, Türkiye ve Amerikan ilişkileri de etkilenir”. Hatta tasarının geçmesi durumunda “Kıyamet kopar.../... değişen dünya dengelerine göre Türkiye yerini yeniden belirler” görüşü ileri sürülmektedir. Türkiye’nin resmi tutumunu dengeler, Türkiye’nin stratejik konumu ve son zamanlarda Türkiye ile Ermenistan ve ABD arasında kurulan iyi ilişkilere indirgediği görülmektedir.
Liberal kesimin tutumu!
Türkiye’deki liberal kesime göre Dünya kamuoyu “Ermeni Soykırımı” iddiaları konusunda kesin hükmünü vermiştir. Ankara’nın Ermeni Soykırımı konusundaki siyaseti yanlıştır. Resmi siyaset durumu kabul etmek ve mantıklı bir konuma gelmek yerine her yıl 24 Nisan’da ABD başkanının “soykırım” sözcüğünü kullanmaması için çalışıyor. Tasarının kabulü Türkiye’yi her yıl yaşanan 24 Nisan sendromundan kurtarır. İşin özü bu kesim “soykırım” dayatmasının kabul edilmesinin Türkiye’yi her yıl yaşanan sıkıntıdan kurtaracağını düşünüyor. Bu tasarının kabul edilmesinin Türkiye’nin önüne koyacağı ahlâkî, ekonomik ve siyasi faturayı ise bu kesim görmezlikten geliyor. Liberal kesimin görüşlerine özellikle yer vermemizin nedeni bu kesimin görüşleriyle AKP iktidarının görüşlerinin çoğu konuda ortak olmasından kaynaklanmaktadır.
Bütün işaretler Türkiye’nin tasarıyı engellemek konusunda umudunu Obama’ya bağladığını göstermektedir. İktidarın bu kez “bütün yumurtaları bir sepete” koyduğu görülmektedir. Netice alınabilir ancak risk sanılandan büyüktür.