Sertkaya'dan adlarımıza katkı ve gülünç Anadolu adları

Değerli bilim insanı Osman Sertkaya'dan geçen hafta yayımlanan "Adlarımıza Dair İki Kitap" başlıklı yazımıza değerli ve önemli bir katkı iletisi geldi. Paylaşıyorum:

"Cazim Bey

Atalarımızın emir, tavsiye ve vasiyetlerinin çocuklarına ad oluşu hep dikkatimi çekmiştir. ÜNAL, ÖCAL, VURAL, KORKUT gibi. Aynı kalıptan ARTUR  adını biz unuttuk, ancak Batılılar ad ve soyadı olarak bolca kullanırlar. En az 2-3000 yıldır kullanımdadır. KELT'lerden hatıra olduğu söylenir. AR TUR =  Temiz, dürüst, soylu davran demektir. Bu sözün günümüz Türkçesindeki  yansımasının ERTUĞRUL olduğunu sanıyorum. Aslında AR ve ER  sözleri  neredeyse eşanlamlı sayılır.  Biri TEMİZ SOYLU, diğeri  YİĞİT SOYLU anlamında olmalıdır.

İyiliğe iyilik ile karşılık her kişinin işi, kötülüğe iyilik ile karşılık ER KİŞİ'nin  işi. deyişimizde olduğu gibi... Başlangıçta atalarımız AR TUR yerine ER TUR  demişler. Bunu KIL= GIL emir ekiyle pekiştirmişler ERTURGIL olmuş. Bu söylenişi zor bir sözdür. EKŞİ= EŞKİ, MEMLEKET =MELMEKET, KÖPRÜ = KÖRPÜ sözlerinde olduğu gibi söz içinde seslerin yer değiştirmesi  devreye girmiş, ERTUGRIL olmuş. G => Ğ ses kayması ve ses uyumu ile ERTUĞRUL'a dönüşmüş, yiğit ve soylu davran, adam gibi adam ol demektir. Bir atanın evladına bundan daha güzel vasiyeti olur mu?

Gene KELT'lerden hatıra olduğu söylenen RONALD, RONALDO, ALBERT, ALBERTO gibi isimler, bizim ALDI, VERDİ sözlerimizle yapılmış adlardan  başkası da değildir. Binlerce yıllık gelenek olmalı, ÖCALDI, TANRIVERDİ gibi sözleri soyadı olarak kullanırız. Aslında Avrupa'nın eski halkları  KELET  (adalara göçenler) ve KALAT (kıtada kalanlar)lar GELENLER ve KALANLAR anlamında, ÖNTÜRKLER olmalı ET/AT çoğul eklerini atarsak  geriye kalan KEL= GEL, KAL kök sözleri  temiz Türkçedir. Orta Avrupa'nın eski adı  KAL =>GALYA,  Roma kaynaklarında Halk adı GAL veya GAUL  dur. İstanbul'daki semt adı GALATA onlardan hatıradır.

Bugünlük bu kadar. Selam ve saygılar. Osman Sertkaya  08.03.2016"

Bu değerli katkıya biz de bir ekleme yapalım: Artur adı Azerbaycan'da var, 1992'de duyduğumda çok şaşırmış ama sonra öğrenmiştim, Artur'un bizden olduğunu.

Anadolu'muzda bazı ad ve soyadlar yan yana geldiğinde güldürüyor insanı. Onlardan örneklerle noktalayalım adlarımız konusunu:

Ağapaşa Yedikat, Fedai Kabadayı, Asistan Hindistan, Doçent Şivka, Muhtar Kent, Korkut Korkmaz, Pekgüzel Tavasapı, Bilgi Sayar, Danyal Topatan, Olgun Delikanlı, Olgun Portakal, Göksenin Ekiyorum, Neren Kıvırcık, Yazı Tura, Şehriye Pilav, Yağmur Sağnak, Muhterem Öğretmen, Jandarma Kızkaçıran, Coşkun Başçivi, İncil Tevrat, İnsaf Yargıç, Muhlis Dünyadagülmez, Fikri Faiz, Satılmış Dönekoğlu, Sakin Zeytin, Kibar Deli, İstiklal Yaratılış, Güçlü Kuvvetli, Nurettin Fısırik, Çetin Ceviz, Efsane Çilek, Halim Harap, Necati Yenge, Meliha Eniste, Zehra Esekcanbazı, Yusuf Ziya Salakoglu, Emel Yalak, Vahit Dönek, Ramazan Şapşal, Sultan Kaltak, İsmail Dümbelek, Şöhret Sıçan, Gurban Yalama, Aysel Cinsel, Sultan Üstkatta, Mahmut Pipi, Reyhane Azgın, Münire Meme, Havva Kalça, İsmail Öldürücü, Abdussamet Döver, Ardahan Totuk, Molla Yakup Ağa, Gürbüz Kapsıyıran.

Yazarın Diğer Yazıları