Savunma Sanayii İcra Komitesinin rutin(!) toplantısı

Irak Başbakanı  Maliki de postayı koydu..
Yunanistan da kendi iç sıkıntılarını unuttu, Türkiye’yi şamarlamaya başladı..
Diğer komşularımızla ilişkiler  malumunuz üzere!..
Suriye...
Düşürülen jetimiz..
Kafa karıştıran açıklamalar son sürat devam ediyor.
Dün “öyle” diyenler bugün hiç yüzleri kızarmadan “böyle”  diyor..
ABD’nin açıklamaları.. Rusya’nın açıklamaları falan derken yuvarlanıp gidiyoruz.
Gerçeğin önemi hiç mi hiç kalmadı.
Devletin ağzından çıkan açıklamalar yalama oldu.
Olsun varsın!..
Gündem doluyor, gerçekler gözlerden kaçırılıyor ya!..
İç siyasette bir fırtınadır ki devam edip gidiyor..
HAS Parti’nin AKP’ye katılımı.
CHP’nin olağan kongresi.
Sağ’dan sola, sol’dan sağa geçen ve de geçecek isimler..
Ver coşkuyu millete!..
Saz takımı medya hangi parçayı istersen onu itirazsız çalıyor ya!
Muhabbettin güzelliği de burada.
Ne CHP kurultayı, ne şu, ne bu..
Harala-gürele, geçtiğimiz Salı gününün en önemli gündem maddesi; Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısı idi.
Bu toplantılar medyada çok az yer bulur. Bence devletin işleyiş sisteminde MGK toplantısı kadar önemli bir toplantıdır.
Medyaya yansıyan ve de yansıtılan haberlere bakıyorum. Özetle şöyle denmiş;
“Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın yeni binasında gerçekleştirilen toplantı, yaklaşık 4 saat sürdü. Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar ve kuvvet komutanlarının katıldığı toplantıda, uzun menzilli füze alımı için yürütülen çalışmalar ele alındı. Toplantının ardından yaklaşık 4 milyar dolara mal olacak uzun menzilli füze ihalesinin ertelenmesine karar verildiği açıklandı.
Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında alınan karara göre, Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi kapsamında alınan tekliflerin iyileştirilmesine yönelik olarak, Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından yüklenici adaylarıyla görüşmelere devam edilecek ve elde edilecek sonuçlar Savunma Sanayii İcra Komitesi’ne sunulacak.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nda yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısının ardından Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz imzalı yazılı basın açıklaması yapıldı.
Toplantıda alınan kararlara yer verilen açıklamaya göre, Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından teklif değerlendirme çalışmaları tamamlanan projelerde yüklenici firmalarla sözleşme imzalamak üzere Savunma Sanayii Müsteşarlığı yetkili kılındı.”
Rutin, “erteleme” açıklamasının perde arkasında neler döndüğünü tahmin bile edemezsiniz. Bu açıklamanın ertesinde (dün) Başbakan Tayyip Erdoğan Rusya’ya uçtu.Toplantının yapıldığı gün (medyaya yansıyan haberlere göre) İsrail’i ziyaret eden ABD  Dışişleri Bakanı Clinton, Başbakan Netanyahu ile görüşürken, “Türkiye ile ilişkilerinizi onarın” uyarısı yapıp, “Mavi Marmara Gemisine baskın sebebiyle Türkiye’den özür dilenmesini” istemiş.
Vay... Vay... Vay...
Ne de tesadüf?
Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi yıllardır Türk Silahlı Kuvvetlerimizin en fazla önem verdiği proje. Siyasi iktidarın Amerikancılığı yüzünden bugüne kadar hep taca atıldı. Salı günkü toplantıda da  aynısı oldu. Normal bir durum. Bu satırları, Rusya’daki görüşmelerde yapılacak açıklamaları beklemeden yazıyorum. Çünkü  esas gündemin hava savunma sistemi ihalesi olduğunu çok net biliyorum. İhaleye talip olan Rusya’nın Devlet Başkanı Putin ile görüşmesinde Tayyip Erdoğan’ın elinde güçlü bir koz olması lazımdı.
Bu ihale, Türkiye’nin geleceği açısından çok önemli. Çünkü bu proje hayata geçirilmeden Türk Silahlı Kuvvetlerinin bölgedeki sistemlerde göz önüne alındığında eli kolu kıpırdayamıyor.
Kuru kabadayılığa artık kimse pirim vermiyor ve de inanmıyor.
Çünkü savaşın adı; “teknoloji” ...
Bakmayın rakamın da 4 milyar Dolar olduğuna.
Bu projenin  Türkiye ve TSK için hayati önemi  milyarlarla ölçülmez.
Eğer  proje üstünde yıllardır devam eden siyaset-devlet “görüş ayrılığı” sona ererse Türkiye’nin yeni dünya düzenindeki yeri ve ekseni de büyük ölçüde netleşmiş olacak.
Bir gün gelecek tarih, sizin  “balyoz”, “Ergenekon” vs  sandığınız davaların savunma sanayii ihaleleri ile ne kadar yakından ilgili olduğunu yazacak. “Müttefikimiz” Amerika’nın bize yıllardır çaktığı eski ve çürük teknolojilerden dolayı uyanan komutanların birer birer bozuk para gibi nasıl harcandığının gerçeğinin ortaya çıktığını  Allah ömür verirse göreceğiz.
Düşürülen Jet..
ABD’nin elindeki bilgiler..
NATO’nun elindeki bilgiler..
Rusya Türkiye’ye ne vermiş?
Her yapılan açıklamayı “dedem” sanmayın..

Yazarın Diğer Yazıları