Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüseyin Macit YUSUF
Hüseyin Macit YUSUF

Rum tarafı müzakereleri başlatmıyor

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Özel Temsilcisi ve Müzakereci Osman Ertuğ ile Rum tarafının müzakerecisi Andreas Mavroyannis’in anavatanlara ziyaretlerine başlamak için Ankara ve Atina’dan sinyal bekledikleri, ziyaretlerin her an gerçekleşebileceği bildirilmektedir.
Konuya değinen Rum tarafında yayınlanan Fileleftheros gazetesi “Seyahate Hazırlanıyorlar... Mavroyannis ve Ertuğ Atina ve Ankara’dan Sinyal Bekliyor” başlıklı haberinde Ertuğ ve Mavroyannis’in Atina ve Ankara ziyaretinin bu hafta gerçekleşebileceğini yazdı.
Gazete Ertuğ’un Atina, Mavroyannis’in de Ankara ziyaretinin müzakerelerin başlamasından sonra gerçekleşmesini isteyen Rum tarafının, Mavroyannis’in Ankara ziyaretinin müzakerelerden önce olmasının, ortak açıklamanın şekillendirilmesine yardımcı olabileceği düşüncesiyle şu anda bu tezini yeniden değerlendirmekte olduğunu belirtti.
Anavatanları ziyaret konusunun, Andreas Mavroyannis’le geçtiğimiz günlerde görüşmesi sırasında Osman Ertuğ tarafından, ziyaret tarihlerinin belirlenmesi talebiyle gündeme getirildiğini, Mavroyannis’in ise bu konuda Ankara ve Atina’nın anlaşması ve kendilerine davet göndermesi gerektiğini söylediğini kaydeden gazete şöyle devam etti:“Çapraz müzakereler alanında bundan sonra atılacak adımlar bu ziyaretlere bağlı olacak. Türk hareketlerinden açıkça anlaşıldığı gibi, Ankara’nın çabası bu prosedürden Kıbrıs Türk tarafının siyasi menfaat sağlamasıdır. Türk ve Yunan Dışişleri Bakanlıklarının aynı düzeydeki yetkililerinin müzakerecilerle görüşmesi için müzakerecilerin eşzamanlı gidişleri konusuyla oynuyor.”
Son yapılan Ertuğ Mavroyannis görüşmesinde müzakerelerin başlamasından önce “ortak açıklama” şekillendirilmesi görüşmelerine de devam edilmiş, ancak herhangi bir ilerleme sağlanamamıştır. Gelen bilgilere göre “egemenlik” konusunda anlaşmazlık sürmektedir.
Ertuğ, Güney Kıbrıs’ta Pazar günleri yayınlanan Kathimerini gazetesi aracılığıyla Rum tarafına yaptığı “ortak açıklamada” çözüm zeminine tabi konuların uygun olmadığı, müzakerelerin ortak açıklama yapılmadan başlamasının mümkün olduğu mesajını vermiştir.
Kathimerini gazetesi Ertuğ’la yaptığı söyleşiyi okurlarına “Sayın Anastasiadis Halen 6 Ay Harcadı... Kıbrıslı Türk Müzakereci Ortak Açıklamada Çözüm Zeminine Tabi Konuların Uygun Olmadığını Vurguluyor” başlık ve spotlarıyla aktardı.
Gazeteye göre müzakerelerin başlama tarihinin neden bugüne kadar belirlenmediği sorusuna karşılık sözlerine “Maalesef Kıbrıs Rum tarafı müzakerelerin yeniden başlamasına ön şartlar koşuyor” diyerek başlayan Ertuğ şöyle devam etti: “(Rum tarafı) Ortak açıklama yapılmasını istiyor, Maraş’ın iadesi meselesini ortaya koyuyor ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin federasyona dönüşmesini öneriyor. Kıbrıs Türk tarafı ortak açıklama yapılmasını, baştan kısa olması ve müzakerelerin usulü üzerinde odaklanması gerektiğine vurgu yaparak kabul etti. Aksine Kıbrıs Rum tarafı ortak açıklamaya, önce müzakere masasında görüşülmesi gereken konuların girmesini öneriyor. Ancak müzakereler yeni prosedür değildir, zemini halihazırda belirlenmiştir. Bu meseleyi yeniden ele almamıza bir neden yoktur. Kıbrıs Türk tarafı, müzakerelerin ortak açıklama ön şartı olmadan müzakerelerin başlamasını mümkün görüyor. Hatta açıklama, liderlerin görüşmesine şart teşkil etmemeli.”
Gazetenin, ortak açıklamanın sürtüşme yaratan noktalarını sormasına karşılık da “Kıbrıs Rum tarafı açıklamaya, müzakere masasında konuşulması gereken konuları enjekte etmek istiyor” dedi, şunları ekledi: “Biz kısa süre önce, ortak kabul görebilecek, iki tarafın zorluklarını da dikkate alan bir ortak açıklama taslağı sunduk. Rum tarafı maksimalist metinler sunarak cevap verdi. Buna karşın meseleye uzlaşıcı şekilde yaklaştık. Maalesef şu ana kadar Rum tarafı tezlerinde ısrar etmeyi sürdürüyor. Müzakereler bu nedenle başlamıyor.”
Bu arada Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis AB üyesi ülkelerin Kıbrıs’taki büyükelçilerini bilgilendiren bir toplantı yapmıştır. Bilgilendirme sırasında, ortak açıklamada mutabakat sağlanmazsa müzakerelerin başlayamayacağını söyleyen Anastasiadis BM kararlarının Türk tarafınca sorgulanmasının ve bunun prosedürü etkilememesinin mümkün olmadığını belirtmiştir.
Anastasiadis’in seçilmesi uluslararası camiada Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili iyimserlik ortamı oluşturmuştur. Maalesef Anastasiadis son 6 ayda olumlu hiç bir adım atmamıştır. Müzakerelerdeki temsilcisini atamak için 6 ay harcamış, şimdi de ortak açıklama konusunda bin bir dereden su getirerek uzlaşmaz tavrını sürdürmektedir. BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, yakın zamanda yaptığı açıklamada iki tarafın görüş birliklerinin yüzde 70-80’e dayandığını söylemiştir. Rum tarafı bu görüş birliklerini de kabul etmemektedir. Bu uzlaşmaz tavır yüzünden bütün meseleleri yeniden ele almak da mümkün değildir. Netice itibarı ile bir türlü başlayamayan müzakereler başlasa da netice alınması mümkün değildir. Daha önce de belirttiğim gibi Anavatan Türkiye bir an önce bir deklarasyon yayınlayarak belirlenecek bir takvime göre müzakerelerden sonuç alınamaması halinde KKTC’nin tanınmasını isteyeceğini hemen açıklamalıdır.

Yazarın Diğer Yazıları