Otokrasi-demokrasi savaşı

Sovyetler Birliği''nde 15 ülke vardı. 1990-1991 yıllarında Sovyetlerin dağılmasından sonra, 9 üye bağımsız devletler topluluğu oluşturuldu. 6 üye; Estonya, Letonya, Litvanya, Ukrayna, Gürcistan, Türkmenistan, Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi olmadı.

1.Bağımsız Devletler Topluluğuna üye olmayan ülke halkları demokrasi istiyor.

Bu ülkelerden Baltık ülkeleri, Freedom House (Dünya Özgürlükler evi) endeksine göre insan hakları ve demokratik özgürlükler olarak, özgür ülke statüsündedir. Fert başına gelirleri yüksektir. Sovyetlerden ayrıldıktan sonra halk demokrasinin, özgürlüğün ve refahın tadını aldı.

Gürcistan ve Ukrayna halkı da tam demokrasi ve özgürlük istiyor.

5 Ocak 2008''de Gürcistan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aynı zamanda NATO''ya katılım konusunda bağlayıcı olmayan referandum yapıldı. Halkın yüzde 77''si ''''NATO''''ya girelim'''' dedi. Bu şartlar altına Rusya''nın NATO ile komşu olmak istemiyorum diye bir halkın siyasi hürriyetini engelleme hakkı var mı?

Ukrayna''da 2019 seçimlerinde Volodimir Zelenski ve görevdeki cumhurbaşkanı Petro Poroşenko arasında ikinci tur seçim yapıldı. Zelenski 73.23 oranında oy alarak Cumhurbaşkanı oldu. Rusya''nın seni istemiyorum, Batı yanlısı olmayan ve Rus yanlısı olan bir iktidar istiyorum diye ülkeyi işgal etme hakkı var mı?

Kaldı ki, Stalin 1932-1933 arasında, Ukrayna köylüsünü zorla kolhozlara dahil etmek istemiş, ceza olsun diye, suni olarak yaratılan kıtlık sebebiyle yaklaşık olarak 8 milyon insanın ölümüne neden olmuştur. Holomodor (Aç bırakarak öldürme) denilen bu kırımın, Hitler''in Yahudi soykırımı ile ne farkı var? Ukrayna halkından Ruslara biat etmesini nasıl beklersiniz?

Türkmenistan 1881 yılında Rus İmparatorluğu tarafından işgal edildi ve ilhak edildi. Türkmen halkı daha sonra Orta Asya''daki Bolşevik karşıtı harekette önemli rol oynadı.

Enver Paşa, Bolşeviklere karşı başlayan ayaklanmaya yardımcı olmak üzere Türkistan''a gitti. Daha sonra Türkistan''da savaşırken Ruslar (Bolşevikler) tarafından vurularak öldürüldü. Türkmenler bu acıları nasıl unutur?

Öte yandan Bağımsız Devletler Topluluğu''na girmeyen eski Sovyet ülkeleri, hem demokraside hem de fert başına delir seviyesi olarak daha iyi durumdadır.

2. Bağımsız Devletler Topluluğu üyelerinde otokrasi var. Rusya otokrasiyi koruyor.

Bağımsız Devletler Topluluğu''nun 9 üyesi içinde, insan hakları ve demokratik özgürlükler olarak, özgür statüde ülke yoktur. Demokrasi yoktur. Putin de demokrasi karşıtı olan otokrat liderleri koruyor.

Rusya tarihi boyunca, eşit şartlarda ilişki istemedi. Her zaman başka ülkeleri işgal ve ilhak etti. Gerek Sovyet döneminde ve gerekse bugün, ülke kaynaklarını, petrol ve gaz gelirlerini halkın refahı için değil, savaş potansiyelini artırmak için harcadı.

Bu gün de Bağımsız Devletler Topluğu üyeleri içinde demokrasi olarak özgür ve iktisadi açıdan gelişmiş ülke yoktur.

Geçmişte, Stalin 1945 yılında Türkiye''den Kars, Ardahan ve Artvin yöresini alarak bu toprakları Gürcistan ve Ermenistan Cumhuriyetlerine vermek istedi. O zaman sınır kasabası olan Çıldır''da halkın gece yarısı yollara çıktığı, ertesi gün döndükleri anlatılır.

Bugün de; Türkiye doğal gazda Rusya''ya bağımlıdır. Dahası Rusya''ya karşı her sene 20 milyar dolar üstünde dış ticaret açığı veriyoruz.

Türkiye, Rusya''nın Ukrayna''da öldürdüğü çocukları görmezden geldi ve Avrupa Konseyi üyeliğinin askıya alınmasında çekimser oy kullandı. Nedeni ilişkiler bozulmasın. Gerçekte ise Türkiye insan hakları ve demokrasiyi ülke ilişkilerinde ilk sıraya koymalıdır. Demokrasi olmayan ülkelerde halkın geleceği yoktur.

Yazarın Diğer Yazıları