Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Osmanlı’nın yasından Atatürk’ün Türkiyesine

Kaçmaktan kovalamaya fırsat bulamadığım için kitap okumaya fazla vakit ayıramıyorum. Yalancı Şahitler Kahvesi benzeri bir kitap üzerine aylardır çalışıyorum. Diyarbakır’da devam etmekte olan aralarında Albay Cemal Temizöz ve Cizre Belediye Başkanı Kamil Atalı’nın bulunduğu dava ile ilgili ilginç ipuçlarına ulaştım. Tarihe not düşebilme gayretiyle bu çalışmayı bitirebilmek adına mahkeme tutanakları, tanık ve sanık ifadeleri ile Temizöz’ün hemen her duruşmada yaptığı ibretlik savunmalarını okuyup notlar çıkarmak doğrusu hiç de kolay olmuyor. İmzalanıp dostlar tarafından gönderilen kitaplar yığıldıkça rahatsız oluyorum. Değerli dostum Dr. Ali Güler yönetimindeki Berikan Yayınlarının birbirinden güzel kitaplarını inceleyebilmek için sabırsızlanıyorum.
Daha önceki yazılarımda sanal alemle aramın iyi olmadığını belirtmiştim. Ancak başta Odatv olmak üzere avaztürk, gerçekgündem, aykırıhaber, haber x, varanhaber ve haberint adlı haber sitelerini mutlaka ziyaret ediyorum. Soner Yalçın yönetimindeki Odatv’yi okumadığım gün hayatımda eksiklik hissediyorum. Saygıdeğer dost Müyesser Yıldız’ın olağanüstü gayretleri, tecrübeli gazeteci Ahmet Takan’ın katkılarıyla üç ay gibi kısa bir sürede avaztürk, internet gazeteciliğinin yıldızı haline geldi. Bir süre sonra internet televizyonculuğu alanına girerek ciddi boşluğu kapatacak olan avaztürk’ü ve onun hamisi Alaaddin Aldemir’i kutluyorum. İnternet aleminde idealistçe mücadele veren gazetecilere başarılar diliyorum.
Kitap okumaya fırsat bulamıyorum dediysem hiç okumuyorum anlamı çıkarmayın. Gazetemizin yazarı, ART’nin başarılı yapımcısı Nuriye Atabey “Osmanlı’nın yasından Atatürk’ün Türkiyesine” adını verdiği onarıcı liderlik ve politik psikoloji konusunu Vamık Volkan ile yaptığı söyleşileri kitap haline getirmiş. Yeni olmasına rağmen fikir dünyamıza zengin eserler kazandıran Kripto Yayınlarını peşinen tebrik edelim.
Tıp doktoru olduğu halde politik psikoloji konusunda dünyanın en önemli bilim adamı olan Vamık Volkan’ı bu sütundan anlatabilmek imkansız. Volkan’ın bazı fikirlerine katılır veya katılmazsınız. Ama alanında dünyanın bir numaralı otoritesinin derin ufkundan ve entelektüel birikiminden yararlanmak her fikir insanının ihtiyacıdır.
Nuriye, 2005 yılından itibaren yaptığı röportaj ve televizyon programlarıyla kalmamış. Titiz araştırmalarla hazırladığı soruları, Vamık Hoca’ya yöneltip müthiş bir kitap hazırlamış. Prof. Dr. Abdülkadir Çevik’in takdim yazısıyla başlayan eseri elinize aldığınızda, mutlaka bir de not defteri edinin. Hemen her satırının altını çizeceksiniz. Gayriresmi diplomasi metoduyla başlayan söyleşi Arap-İsrail savaşını psikolojik faktörleriyle ele alıyor. Toplumlararası çatışmayı ilk kez tıp bilimi ile anlatan Volkan, ABD-SSCB arasındaki gayriresmi diplomasiye ışık tutuyor. Toplumu psikanalist gözüyle çözme ve anlama konusundaki görüşleri, olaylara yaklaşım tarzımızda devrim yaratacak nitelikte.
Atatürk ile ilgili görüş ve kitaplarıyla dünya liderlerine pusula görevi yüklenen Vamık Volkan’ın Atatürk’ün onarıcı lider kişiliği, Gazi ile Enver Paşa mücadelesi, Atatürk’ün modernleşme, din ve Türk kimliği konusundaki görüşlerinin yanında Türklük ağacını, Türk kimliğini koruma zorunluluğunu dile getirirken Mustafa Kemal’in mutluluğuna farklı bir bakışı var.
Etnik kimlik ve toplumlar, Ermeni meselesine kadar değişik konuların işlendiği kitapta ABD’yi ve yönetim tarzını çok iyi bilen Vamık Volkan, “Win-Win” yani kazan kazan politikasının saçma bir sistem olduğunu ortaya koyuyor. Politik psikoloji açısından tarikatları mercek altına alan Volkan, sahte demokrasi örtüsünü de meydana çıkarıyor. Türkiye’nin İslam ülkelerinde kendi politik yansımalarını inceleyerek diplomasi yapması gerektiğinin altını çizerken Obama/Bush farkını da anlatıyor.
Başucu kitabı niteliğindeki bu eseri Türk okuyucusuna kazandıran Nuriye Atabey’i yürekten alkışlıyor, yeni kitaplarını bekliyorum.
Kitap için 0312 432 19 23 numaralı telefon ve www.kriptokitaplar.com adresine ulaşmanız yeterli.

Yazarın Diğer Yazıları