'Öcalan’a yeni resmi nikah kıyacaklar'...

İşi tam manasıyla zıvanadan çıkardılar. Herkes saf onlar kurnaz!.. “İmralı’ya giden BDP’liler Öcalan’la neler konuşulduğunu söylemiyor” diyorlar, bir yandan da “yol haritaları” açıklıyorlar. Zaten karışık olan kafaları iyice allak bullak ediyorlar. Kirli oyunların en klasik taktiklerini uygulamaktan hiç çekinmiyorlar..
“İmralı diyalogları”nı MHP’nin uzman ismi Iğdır Milletvekili Sinan Oğan’dan değerlendirmesini istedik. Her cümlesini lütfen dikkatlice not edin. Önce genel bir değerlendirme;
 “Burada birkaç husus var. Birincisi; Başbakan idam tartışmasını açtığında da BDP’lilere ‘dokunulmazlıklarını kaldırırız’ dediğinde aslında halkı kandırıyordu. O günlerde bile bu görüşmeler sürüyormuş aslında. Başbakan bu tartışmaları açarak hedef şaşırtıyor ve bu günlere hazırlık yapıyordu. Öncelikle bunun altını çizmek lazım. İkincisi; bu görüşmelerde Başbakan sürekli diyor ya; ’Biz görüşmüyoruz devlet görüşüyor’. Türk halkını bu kadar fazla hafife almaması lazım. Kendini bu kadar akıllı diğerlerini bu kadar akılsız görmemek lazım. Başbakan’ın herhangi bir genel müdürlüğü, müsteşarlığı, bakanlığı bir hizmet yaptığında ‘biz yapmadık bilmem ne genel müdürlüğü yaptı’ demiyor, ‘biz yaptık’ diyor. Üçüncüsü ki; bana göre en önemli nokta budur, Başbakanı şuna inandırmışlar; ‘PKK terör örgütü artık savaşma noktasının ötesine geçmiş’. Bu hareket şunu gözlemliyor. Irak’ın kuzeyi belli bir noktaya geldi. Zaten baktığınız zaman Irak’ın kuzeyinin o bağımsız yapısının güçlenmesine yönelik Türkiye’nin politikaları var. Türkiye bilinçli bir şekilde Irak’ın kuzeyini güçlendiriyor. Irak’ın kuzeyi ile merkezi hükümet arasındaki ilişkilerin bozulmasını da destekliyor. Buradan bir yapı ortaya çıkıyor. Suriye’nin yine aynı şekilde kuzeyinde de kuzey doğusunda da benzer bir yapının ortaya çıkacağı artık aşikâr. Muhtemeldir ki, Suriye’den sonra sırayı İran’a getirecekler. İran’da da benzer bir yapı ortaya çıkacak. Türkiye’ye, ‘bu üç bölge sizin Misak-ı Milli sınırlarınızdır, petrolünüz gazınız artık buradan gelecek’ deyip bu üç bölgeyi Türkiye’ye entegre etmeye çalışacaklar. Tabii AKP zihniyeti ile baktığınızda yeni Osmanlıcılık büyüyen Türkiye gibi gözüküyor. Dışarıdan baktığınızda da kulağa çok hoş geliyor.  Ama aslında bu öyle değil. Böyle olunca ne olacak?.. Türkiye’de Kürtçe üniversite yok. Türkiye’de Kürtçe eğitim veren lise, ilkokul yok ama hemen bir yüz kilometre ötede Erbil’de, Süleymaniye’de bunlar var. Ve entegrasyonun tamamlanması için bunlara ihtiyaç var. Türkiye’de bir federal bölge kurdum desen bile onun altyapısı şu an yok.”
--Beşir Atalay’ın söylediği entegre strateji bu olsa gerek..
“Tamamen bu. Nedir bunun altyapısı?.. Bir defa adam para basmış orada. İlkokul, ortaokul, lise, üniversite açmış orada. Burada yok. Orada devlet kurumlarını oluşturmuş. Bir tane orada bir tane burada kur. O da mümkün değil. Ne yapacaksınız?.. Mevcut var olan sistemle diğer parçaları birleştireceksiniz. Bunun için de savaşmaya değil entegre stratejilere ihtiyaç var. Şu an yapılan şey aslında budur. Türkiye’nin Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesiyle önce Irak’ın kuzeyi, ardından Suriye ve İran’daki bölgeler arasında entegrasyon sağlanacak. Çocukları götürecekler orada eğitim yaptıracaklar vs.. vs.. Bu esnada da Türkiye’de Anayasaya ve yargı paketlerine KCK’lıların serbest bırakılmasından tutun Öcalan’ın yakın bir süre içerisinde bir dönem avukatlığını da yapmış birisiyle resmi olarak evlenmesini.. Ondan sonra bu yeni anadilde savunma hakkı ile CMK 202’de değişiklikler yapılıyor biliyorsunuz, burada Öcalan dahil bütün suçlular belirlenen zamanlarda eşleriyle birlikte olma imkanı sağlanacak. Öcalan’ın şahsi hayatı, cinsel arzuları falan bunlar da.. Öcalan’ı bu arada yarı açık cezaevine alacaklar. Dikkat ederseniz, Öcalan yeni suçlardan yargılanmıyor. Bu ne demektir?.. Mevcut suçunun bir süre sonra üçte ikisini yattı, indirimlerle falan zaten bir sürü formül arıyorlar ki ‘Öcalan belli bir süre suçunun cezasını çekti’ deyip bırakacaklar. Bütün hesaplar bunun üzerine. Bunların böyle bir hesabı var ama Türk milletinin hesabını da unutuyor bunlar.”
--Kış ,PKK’nın doğal eylemsizlikleri aylarıdır.Bu süreç TSK’nın elini kolunu bağlamıyor mu?
 “Doğrudur. Son dönemlerde TSK’nın, güvenlik güçlerinin, polis özel harekâtın, jandarma özel harekâtın çok başarılı operasyonları oldu. Diğer taraftan da KCK’ya yönelik de başarılı operasyonlar var. O açıdan baktığınızda İçişleri Bakanlığı’nın ciddi başarısından söz edebiliriz. Ama bu telaşla, biran önce ateşkese varalım... Bir tarafında da çözülme belirtileri gösteren veya darbe alan PKK’yı da korumayı da amaçlıyor. Yeni 4. Yargı paketi çıktığında KCK’lıların önemli bir kısmı bırakılacak.”
--Barzani’yi bu oyunun neresinde görüyorsunuz?
“Bu oyunun tam ortasında görüyorum. Çünkü bu oyun Barzani’ye yarayacak bir oyun. Muhtemeldir ki Barzani’nin oradaki etkinliğini daha da artıracaktır.” 
--Öcalan’ın değil de Barzani’nin talimatları uygulanıyor gibi..
“Barzani bu konuda etkin. Hükümetle birebir ilişkide. Zaten Türkiye’nin, Başbakanının Barzani’yi bu kadar önemsemesi, Irak Merkezi hükümetine karşı korumasının altında yatan sebep budur. Barzani’nin oradaki hem ticari etkinliğine PKK sıkıntı çıkarıyor hem siyasi etkinliğine. PKK’yı da tamamen devre dışına çıkarmayacaklardır ona da bir etkinlik alanı verilecektir süreç içerisinde. Çünkü PKK’nın sadece silahlı etkinliği yok ticari etkinliği de var orada. Orada kaçakçılığı yönetiyor Barzani ile PKK. Sigaraya, çaya vs.. yapılan son zamlar da PKK’ya yaramıştır. Onu da söyleyeyim.”

Yazarın Diğer Yazıları