Mustafa Turan’a saygı günleri...
Halk oyunları, milletlerin kültür kimliğinin önemli öğesidir. Söz gelimi bir yabancı, Türk Halk Oyunları’nı izlerken, karşısında Türk milletini görür. Ekip, sahnede oynarken, o yabancı, Türk kültüründeki derinliği, inceliği anlar; Türk kişiliğindeki görkeme tanık olur...
Türk Halk Oyunları, Rıza Tevfik’in (Bölükbaşı) 1900 yılında basında bu konudan söz eden yazısıyla toplum gündemine girdi denilebilir. Daha sonra Cumhuriyetimizle beraber; Selim Sırrı Tarcan, Abdülkadir İnan ve arkadaşları, konuyla ilgilendiler. İlkin Türk Ocakları’nda, sonra Halk Evleri’nde ekipler kuruldu; halk benimsedi. Bu süreç de Devlet az da olsa destek verdi. Ama ben bu konuda iki kişiyi çok önemli görürüm. Birincisi, Türk Halk Oyunları’nı notaya alarak 1948’de kitabını yayımlayan-1985’te yitirdiğimiz- Ruhi Su... İkincisi ise, 1975’te Devlet Halk Dansları Topluluğu’nun kuruluşuna önayak olarak, ‘Türk güzelliği’ni tüm dünyaya tanıtan; topluluğun ilk Genel Yönetmeni Sayın Mustafa Turan’dır... Turan, Halk Oyunları’nın bir büyük dehası! O, Elazığ’ın Türk kültürüne bir güzel armağanı!
Mustafa Turan yönetimindeki Devlet Halk Dansları Topluluğu 65 Ülkede, 1500’ün üzerinde temsil verdi. Devletimiz, Sayın Turan’ı 1991 yılında “Devlet Sanatçılığı” unvanı ile ödüllendirdi. 25 Şubat 1991’de ise UNESCO Uluslararası Dans Konseyi Millî Komitesi üyeliğine seçildi... Halen UNESCO bünyesindeki yarışmalarda jüri üyeliği yapıyor. Türk Halk Dansları’nın bilge kişisi bu güzel insan, çalışmalarını halen yılmadan sürdürüyor.
Elazığ bir başka şehir... Bu kente ‘Türk kültürünün üretim merkezi’ diyesim geliyor. Bu görkemli kent, bağrından çıkarttığı Mustafa Turan adlı üstün yeteneğin 50. Sanat yılını günlere ve şehirlere yayarak ilginç bir biçimde kutladı. Elazığ’da 19 Mayıs 2014’te başlayan, üç gün süren “Sanat Hayatının 50. Yılında Mustafa Turan” günlerini; Elazığ Valiliği, Elazığ Belediye Başkanlığı, Fırat Üniversitesi Rektörlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Radyo Televizyon Üst Kurulu, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası, MÜSİAD Elazığ Şubesi destekledi. Üç gün boyunca Elazığ’da Mustafa Turan adına çok anlamlı bir vefa rüzgârı esti. Toplantılar, paneller, konserler kentte adeta harmanlandı. Eğitimci Yurdal Demirel “Çaydaçıra Işığında Bir Ömür Mustafa Turan” adlı kitabı yayımladı. Eğitimci Hadi Önal, yaşamını öyküleştirdi...
“Mustafa Turan Günleri” Ankara’ya da sıçradı... “Sanat Hayatının 50. Yılında Mustafa Turan’a Saygı Gecesi” 23 Mayıs 2014’te Gençlik Parkı Belediye Tiyatrosu’nda gerçekleştirildi. Durul Gence’den, Mehmet Özbek’e kadar tüm dostları, tanıyanları, salonu doldurdu. Devlet Halk Dansları Topluluğu, eski yönetmenleri onuruna, yörelerimizin tüm oyunlarını alkışlar arasında sundu... Türk Halk Müziği Sanatçıları, Mustafa Turan için okudu... (İliştiri: Emekli Müsteşar Yardımcısı Sayın Aytuğ İzat, konuşması sırasında: “Koroların, Devlet Halk Dansları Topluluğu’nun kaldırılması konuşuluyor. Kaldırırsanız bu ülkeye kötülük edersiniz. Yurt dışında Devlet Halk Dansları Topluluğu’nu izleyen NATO subayları bana ‘Türklerin yüksek kişiliğini danslarınızdan öğrendik’ dediklerini, hatırlattı.”
Bir şey daha oldu...
26 Mayıs 2014 günü akşamı Ankara-Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Başkanı Sayın Mehmet Çağlar’ın gayretleriyle TRT Ankara Arı Stüdyosu’nda Adana-Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası -ilk kez türküleri senfonik formda düzenleyerek- “Harput Senfonisi” ni sundu.
Ülkemizin değeri Sayın Mustafa Turan’a uzun ömürler diliyorum. Böylesi büyük bir etkinliği projelendiren Sayın Şener Bulut’u gönülden kutluyorum.
Esen kalın efendim.