“Millî İttifak” da potada
7 Haziran 2015 seçimlerine “Millî İttifak” başlığıyla, Saadet Partisi çatısı altında girecek olan Büyük Birlik Partisi’nin Genel Başkanı Mustafa Destici ile yüz yüze ilk tanışmamız. Dün YENİÇAĞ’ı ziyareti vesilesiyle uzun uzun konuşma fırsatımız da oldu. İlk izlenim önemli, dolayısıyla bu bir ilk izlenim özeti;
Destici’nin temas kurduğu kişi/kitleleri iknada güçlük çekmediği belli. Açık, net ama kontrollü bir dili var; karşısındaki, “makul” bulup kolaylıkla benimseyebilir yani.
Konuk, BBP’nin Genel Başkanı olunca, Destici her ne kadar “O konu kapandı, bitti, şimdi artık önümüzde bir seçim var ve biz barajı geçmeye odaklandık” dese de kalabalık sohbet ortamında lafın dönüp dolaşıp geldiği yer tabii ki MHP’yle -bir kere daha yapılamayan- ittifak denemesi.
En kısa ve öz haliyle “Elimden gelen her şeyi yaptım” diyor Destici; olmamış.
Sorularımız cemaatlerle görüşüp görüşmedikleri, dini gruplardan destek sözü alıp almadıklarında yoğunlaşınca, bize de sitem etti:
- Kendimi bildim bileli bu davanın içinde olan biriyim. 13 yaşından beri teşkilatlardayım. Benim bir ülkücü olarak ülkücülerden, Türk Milliyetçilerinden oy istemeye hakkım yok mu?”
Sık kullandığı bir benzetme var Destici’nin:
- Anket şirketleri Nasreddin Hoca’nın düdüğü gibi, parayı veren düdüğü çalıyor...
Dediğine göre yaptırdıkları üç ayrı anketin neticesinde “barajı geçme potansiyeline sahip “ olduğu sonucu çıkıyor Saadet-BBP ittifakının; iş, bu potansiyelin var olduğunu millete hissettirebilmekte.
Televizyonlarda, gazete sayfalarında hayli görünürler şu ara ama asıl beklentileri mitinglerine, gezilerine yer verilmesi. “O yan yana sallanan bayrakları, dolu meydanları görebilseler, buna paralel ’barajı geçerler’algısı da oluşur zaten kamuoyunda” diyor ve bu adaletsiz seçim sistemiyle mücadelede medyadan da destek istiyor BBP Genel Başkanı; en azından HDP’ye verdikleri kadarını!
Bu seçim madem “vaatler çıktı meydana” ve madem “Millî İttifak” da iddialı olduğunu söylüyor bu yarışta, o zaman vaatlerine bakalım biraz da;
Bir kere “Faizli kredilerin tamamında faiz borçlarını silmeyi” taahhüt ediyorlar. MHP’nin Hilal Kart’ını anımsatan, yoksulların kredi kart borçlarını sıfırlayıp ihtiyaçlarını karşılayabilmek için “limit dahilinde” kullanabilecekleri bir “Bereket Kart” tasarlamışlar. 18 yaş altı her çocuk için 100 lira artırmak üzere anneler için ayda 300’TL’den başlayacak bir “Şefkat Fonu” oluşturmayı planlıyorlar. Diğer muhalefet partileri gibi taşeronlara kadro, ücretsiz sağlık hizmeti, kentten köye tersine göçü teşvik programları Millî İttifak’ın seçim beyannamesinde de var. İşçi, emekli ve memura yüzde 50 zam öngörüyorlar. Dikkat çekici başlıklardan biri de “vatandaşa kanun teklifi hakkı” vermeleri.
“Saadet’e gel” diyen BBP’de durum bu, seçim öncesi...