Kayseri, Kırşehir, Kırıkkale Nevşehir ve Niğde de durum
Anadolu’daki gönül yolculuğumuz esnasında seçmenin nabzını tutup, partilerin durumunu da mercek altına almaya çalışıyoruz. Milletvekili aday sıralaması, halkın beklentisi derken sokaktaki vatandaşlarla mini kamuoyu yoklaması fırsatı buluyoruz. Seçime giren partilerin hemen hepsi varlığını kanıtlamak için seçim bürosu kurup bayrak ve flamalarını asmışlar. Adaylar fikir namusu adına kazanamayacağını bile bile meydanlara çıkmaktan geri durmadıkları gibi para da harcıyor. İsim vermeyelim ama yüzde bir bile bulamayan partilerin aday ve destekçileri ısrarla milletvekili çıkaracaklarını iddia ediyor. “Umut yoksulun ekmeği ye babam ye” durumu. Memleketim Kayseri’nin toplam 9 milletvekili var, partilileri dinleyecek olsak 30’dan fazla çıkarıyor sanacağız. Oysa Kayserili sayı saymasını bir çoğundan iyi bilir. AKP’nin ağır topları üç dönem kuralına takıldı. Üstelik Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de yok. Üstelik Gül’ün Başbakan Davutoğlu ile girdiği Pensilvanya görüşmesi polemiği geniş yankı uyandırmış. Kayseri’deki çeşitli kuruluşlar Abdullah Gül’ü kente getirip AKP’ye destek mesajı verdirmek istese de başarabilmiş değiller. AKP’nin liste başında Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki var. Belediye seçimlerinde bir ara yüzde 70’lere kadar oy almıştı. Ama kazın ayağı bu defa öyle değil. Erkilet’te yapılan kazılar, ihaleler, yolsuzluk iddiaları yıpratmış. Özhaseki her ne kadar Erdoğan tarafını tercih etmiş görünüyorsa da Gül faktörünü kenara atmış değil. Yıllardır iş ortaklığı bilinen Gül’ün kardeşi Macit Gül’ü meydanlara çıkarıp avantaj sağlamaya çalışacağı belirtiliyor. Bakalım Abdullah Bey kardeşine izin verecek mi? Tayyip Erdoğan’ın pazar günü açılış bahaneleri ile yaptığı mitingde “Isırırım, yalarım” diye seviyeyi çukurlaştıranlara bakmayın, Kayserili uyanıktır iktidara ders vermeye kararlı. Geçtiğimiz seçim ikinci milletvekilliğini 600 oy ile kaybeden MHP müthiş atakta. Yusuf Halaçoğlu’dan sonra listenin ikinci sırasında olan Hasan Ali Kilci 70’li yılların ülkücülerinden ve uzun yıllar Ticaret Odası Başkanlığı yaptı, iyi de çalışıyor. Üçüncü sırada Süleyman Korkmaz da ipi göğüslemiş durumda. MHP liler “4 garanti” deseler de, köylerde parti değiştirmek zaman aldığı için oy artışı yetmeyebilir. CHP nin Kayseri’de ciddi bir tabanı vardır. Geçmiş yıllarda bakan ve belediye başkaları çıkardı. Ön seçim partiyi tetiklemiş. İlk sıradaki Dr. Çetin Arık halk tarafından seviliyor. İki dönem Ankara’ya giden Şevki Kulkuloğlu yerine başkentte temsilci olması garanti. İkinci sıradaki Ali Paşa Tan da vekillik biletini alabilir.
Ankara-Kayseri hattında Kırıkkale’ye de uğradım. Bir dönem MHP’nin kalelerinden olan Kırıkkale’de son seçimde Mustafa Pekdoğan partisinin oylarını yükseltmişti. AKP’nin 3-0 yaptığı Kırıkkale şehir merkezi MHP diyor. CHP ise köylerdeki potansiyeli harekete geçirmiş. MHP’nin biri garanti, CHP az farkla kaybederse yazık olur kanaati hakim.
Kırşehir’in vekil sayısı ikiye düştü. MHP’nin bu ilde 15’ten fazla aday adayı vardı. Birinciliğe sürpriz olarak Prof. Dr. Cemil Yıldırım Türk geldi. İkinci sırada eski Tunceli Valisi Mustafa Erkal var. İkincinin umudu olmasa da Mustafa Erkal gece-gündüz çalışıyor. MHP’nin biri garanti. CHP ise oyunu artırma gayretinde.
Nevşehir 3 vekil çıkarıyor ve bu defa üç parti arasında paylaşılacak gibi. MHP’nin adayı Mehmet Varol ilçelerde üstünlüğü kapmış. CHP başta Hacıbektaş olmak üzere seçime asılıyor ve kendilerine güveniyor. Birer olursa sürpriz sayılmamalı.
Niğde’ye gelince. Son belediye seçiminde çıtayı yükselten Fikret Çıtırgı başından beri sahada. MHP’nin birinci sıra adayı Vedat Bayram, İstanbul Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü’nden tanırım başarılı bir siyasetçi. Kısa sürede halkın gönlüne girmeyi başarmış. Üç vekili olan Niğde’de 1 MHP, 1 AKP, 1 CHP diyenlerin sayısı çok. Anadolu turuna devam edip izlenimlerimizi paylaşacağız.