İşte kalp dostu besinler. Kalbini seven bol bol tüketsin

İşte kalp dostu besinler. Kalbini seven bol bol tüketsin

Diyetisyen Özden Örkcü, kan şekeri seviyesinin istenen aralıkta tutulmasının ve bunun için de kalp sağlığını koruyan yiyecek seçimlerinin yapılması gerektiğini vurguladı.

CNN Türk’ün haberine göre; Diyetisyen Özden Örkcü, kalp sağlığı ve beslenme arasındaki ilişkinin önemine işaret ederek önemli açıklamalarda bulundu.

BALIK VE DERİSİZ BEYAZ ET TERCİH EDİLMELİ

Diyetisyen Özden Örkcü, et, tavuk, balık ve kuru baklagil grubunda tüketilmesi gerekenleri ve daha az tercih edilmesi gereken gıdaları sıraladı.

İşte o gıdalar:

En iyi seçim: Her türlü balık ve diğer su ürünleri

Tavuk hindi ve diğer kanatlı hayvanların derisiz beyaz eti

Zeytinyağlı, kuru baklagiller yemekleri

İyi seçim: Tavuk, hindi ve diğer kanatlıların siyah eti

Orta seçim: Etli kuru baklagiller yemekleri.

Sakınılması gerekenler:

Etten yapılan ürünler (sucuk, salam, sosis, kavurma vb), yağlı koyun ve sığır eti. Kızartılmış etler. Tavuk ve diğer kanatlıların derisi

 

 

 

TAM BUĞDAY, BULGUR PİLAVI VE KAYNAMIŞ MISIR İYİ SEÇİM

Diyetisyen Özden Örkcü tahıl grubunda en iyi seçimlerden sakınılması gerekenlere kadar olan gıda maddelerini sıraladı.

İşte onlar:

İyi seçim: Kepek ekmek, tam buğday unu ekmeği, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği.

Bulgur pilavı, zeytinyağlı kuru baklagiller-bulgur- sebze karışımı yemekler

Yulaf ezmesi Patlamış mısır, taze kaynamış mısır

Orta seçim: Zeytinyağı, sıvı yağ veya mercimek soslu makarna, spagetti, mantı gibi yemekler.

Sakınılması gerekenler: Yağ ve şeker içeren her türlü unlu mamuller, bisküviler, krakerler, beyaz ekmek.

SÜT GRUBUNDA YAĞI AZALTILMIŞ ÜRÜNLER TERCİH EDİLMELİ

İyi seçim: Yağı ayrılmış veya azaltılmış (light) süt, yoğurt

Yağı ayrılmış sütten yapılan çökelek, lor ve diğer peynirler.

Yağsız veya az yağlı sütten yapılan dondurma

Yağsız veya az yağlı sütten yapılan sütlü tatlılar

Sakınılması gerekenler: Tam yağlı süt- yoğurt

Yağlı peynirler

Kremadan yapılan dondurmalar Çikolata eklenmiş tatlılar pudingler

YAĞ GRUBU SEÇİMLERİ NASIL OLMALI?

Kalp hastalıklarından korunmada kullanılabilecek yağ gruplarına işaret eden Diyetisyen Özden Örkcü bunları şöyle sıraladı:

En iyi seçim: Zeytinyağı, kanola yağı, zeytin

İyi seçim: Trans yağ içermeyen yumuşak margarin, enerji değeri düşürülmüş bitkisel sterol eklenmiş özel margarin, fındık, fıstık, ceviz, yağlı tohum içi.

Orta seçim: Fıstık ezmesi (şekersiz), mayonez, soya sosu, diğer salata sosları.

Sakınılması gereken: Tereyağı, iç yağı, margarin, şekerli fındık, fıstık ezmesi.

MEYVEDE PORTAKAL MANDALİNA TERCİH EDİLMELİ

Diyetisyen Özden Örkcü meyve ve sebze grubunda da en iyi seçimlerin olabileceğini belirterek meyve grubunda en iyi seçimin portakal, mandalina, greyfurt, kiraz, çilek, kivi olduğunu söyledi.

Sebze grubu

En iyi seçim: Yeşillikler: Marul, tere, roka, maydanoz Lahana türleri, pırasa, karnabahar, domates, brokoli

İyi seçim: Patates dışındaki diğer tüm taze sebzele

TATLI GRUBU

Orta seçim: Pekmez, bal, reçel, marmelat

Sebze ve meyveli tatlılar

Sakınılması gerekenler: Çikolatalı ve tereyağı eklenmiş ağır tatlılar

İlgili Haberler