Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüseyin Macit YUSUF
Hüseyin Macit YUSUF

İslam ülkelerinden başlayarak tanınma istemeliyiz

KKTC Dışişleri Bakanlığı ile İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İslam Kalkınma Bankası ortak organizasyonunda “fırsatlar adası” sloganıyla düzenlenen “Kuzey Kıbrıs’ta Yatırım” konulu forum 12-13 Nisan tarihlerinde Girne’de gerçekleşti. KKTC’deki yatırım potansiyelini yabancı yatırımcılara tanıtmayı amaçlayan foruma, İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İİT) üye ve gözlemci ülkelerde faaliyet gösteren ticaret ve sanayi odaları başkan ve üyeleri ile yatırımcı ve işadamları katıldı. İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve İslam Kalkınma Bankası Başkanı Dr. Ahmad Mohammed Ali, Forum’a bizzat katılarak destek verdiler.
İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu, adaya ayak basar basmaz Ercan Havaalanı’nda verdiği demeçte, geçen Kasım ayındaki ziyaretinin ardından yeniden KKTC’ye gelmekten çok mutlu olduğunu belirterek, arka arkaya ziyaretlerinin hedefinin KKTC’deki insanların maruz kaldıkları haksız ve yersiz ambargoların delinmesi ve İslam dünyasının Kıbrıs Türk halkıyla dayanışmasını göstermek olduğunu söyledi. İİT bünyesindeki İslam Kalkınma Bankası’nın organizasyonunda düzenlenen yatırım toplantısının çok önemli olduğunu dile getiren İhsanoğlu, “Bugün artık Kuzey Kıbrıs’ta canlanmaya başlayan ekonomi ve kısa süre sonra yeni bir ufka kavuşacak tarım için yeni imkanlar doğacaktır” dedi.
İhsanoğlu, “Kıbrıs davası her gün yeni dostlar kazanmaktadır. Biz teşkilat olarak alınan, Dışişleri Bakanları ve zirve kararları istikametinde Kıbrıs Türklerinin yanında duracağız, durmaya devam edeceğiz” dedi. Yatırım forumunun, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Cidde’de İİT genel merkezine geçen hafta yaptığı ziyaretin hemen arkasından düzenlenmesinin çok önemli olduğuna işaret eden İhsanoğlu, “Bu da İslam dünyasının Kıbrıs davasına artan ilgisini göstermesi bakımından çok önemlidir ve anlamlıdır. Sayın Cumhurbaşkanı’nın teşkilatımızı ve bize bağlı olan İslam Kalkınma Bankası’nı ziyareti, Cidde’de temaslar yapması İslam dünyasında çok önemli yankılar yaratmıştır. Kıbrıs Türkünün haklı davasını daha iyi şekilde tanıtma imkanı yaratmıştır” diye konuştu.
Rum tarafının anlaşma istemediği ortadadır. Son elli yılı müzakere masasında boşu boşuna geçirdiğimiz de açıktır. 1983’te kurduğumuz devletimiz KKTC’nin tanınmasını talep etmek yerine, müzakere yolunu seçmemizin yanlışlığı artık kabullenilmelidir. Bundan sonra yapılması gereken, dış temasları artırmak ve İhsanoğlu’nun da belirttiği gibi Kıbrıs davamıza sempati duyan yeni dostlarla yolumuza devam etmektir. Bu dost kardeş ülkelerden tanınmamızı istemek Kıbrıs Türkünün hakkıdır. Anavatan Türkiye’deki AKP iktidarına düşen görev, bundan böyle Kıbrıs’taki müzakerelerden herhangi bir sonuç alınamayacağını anlamak ve KKTC’nin tanınmasını sağlayacak adımları atmaktır.

Yazarın Diğer Yazıları