İslamın altın çağının en önemli doktoru İbn-i Sina'dan 20 şifa önerisi
07 Nisan 2023 / 10:16
Düzenleme: 07 Nisan 2023 / 17:21
Kaynak: Haber Merkezi
Batılıların "Hâkim-i Tıb", yani "hekimlerin piri" olarak tanımladığı İbn-i Sina, doğu ve batı hekimliğiyle günümüz tıbbına önemi faydalar sağladı. İbn-i Sina'nın "şifasız hastalık yoktur, değersiz bitki yoktur" sözünün anlamı bir kez daha ortaya çıkmış oldu.
1 /25
Editör: Bengü ZORLU
2 /25
Pandemi döneminde yaşanan sorunlardan sonra sağlık konusu hepimiz için önemini biraz daha artırdı.
3 /25
Pandemi öncesinde sağlığımıza ne kadar dikkat ediyorsak artık onun katbekat üstünde dikkat eder oldu. Yaz ve kış dönemlerinde de hastalıklardan korunmak için yapmamız gerekenler bu haberde yeniden derlendi.
4 /25
İbn-i Sina'nın araştırmaları sonucu sağlığa büyük katkı sağlayacak olan 20 maddeden oluşan bu reçete, özellikle havaların gelgitli olduğu zamanlarda işe yarayacak.
5 /25
Tabii ki İbni Sina için de dengeli ve doğru beslenmek en önemli olan şey olarak açıklanmıştı. Eğer çok fazla doktora gitmek istenmiyorsa şu 20 doğal yöntem uygulanmalı.
6 /25
1- Yeşil çaya biraz kakule ekleyerek tüketmek öksürük belirtilerini önemli ölçüde azaltır
7 /25
2- İbn-i Sina, astım hastaları için bal ve badem karışımını öneriyor. Bademi iyice ezip bal ile karıştırıp tüketmek, astım hastalığının tedavi edilmesinde büyük rol oynuyor.
8 /25
3- İbn-i Sina'ya hastalıkların en önemli nedeni sorulduğunda ise; 'Bir yediğini sindirmeden önce yeniden yemek yemektir' cevabını vermiştir.
9 /25
4- İbn-i Sina, vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan acıyı dindirmek için ise hacamat yaptırmayı önermiştir.
10 /25
5- İbn-i Sina böbrek taşı, kumu ve diğer böbrek hastalıkları için kabuksuz karpuz çekirdeği, çekilmiş üzüm çekirdeği, kereviz veya anason çekirdeği tüketilmesini öneriyor.
11 /25
6- Sürekli baş ağrısı çeken kişilerin kan vermesi ya da düzenli olarak yumurta yemesi halinde ağrıları bir süre sonra kesileceği de İbn-i Sina'nın önerileri arasında yer alıyor.
12 /25
7- İbn-i Sina böbrek taşı, kumu ve diğer böbrek hastalıkları için kabuksuz karpuz çekirdeği, çekilmiş üzüm çekirdeği, kereviz veya anason çekirdeği tüketilmesini öneriyor.
13 /25
8- Yemek yediğin vakit az miktarda ye ve yemekten sonra 4-5 saat yemek yeme. En büyük şifa hazımdadır.
14 /25
9- Depresif duygular içerisindeki kişinin rahatlama sağlaması için, çorba türü sıvı yiyeceklerle bedeninin nemlendirilmesini tavsiye eder.
15 /25
10- Uçuk ve mantar tedavisine bölgeye uygulanacak olan ilaç, sarı terminalia tohum özü, meyan kökü yaprağı karışımının ezilmesi bölgeye sirke yağ ve petekle sürülmesidir. Gıda hafifletilir.
16 /25
11- Uyku organları dinlendirir ve yemeklerin sindirilmesini sağlar. Kişiyi ve nefsi korur. Yeterli miktarda uyumak gerekir.
17 /25
13- Kısa sürede zayıflayanlar yine kısa sürede kilo alabilirler. Uzun sürede zayıflayanlar ise uzun sürede şişmanlar.
18 /25
14- Tek çeşit değil, farklı çeşit yemekler yenilmeli.
19 /25
15- Tatlılar kan yapar, enerjiyi pozitif etkilidir. Ancak hamurlu tatlıların sindirimi ağır olup damarları tıkar.
20 /25
16- Tansiyona karşı kanı dengeleyen en güçlü besinin kabak suyudur.
21 /25
16- Yemekte su içmek susuzluğu giderir ama yemekten çok olmamalıdır. Ayrıca ılık su faydasızdır.
22 /25
17- Vücutta çeşitli nedenlerle görülen kemik ve kas ağrısı için günde bir avuç siyah kuru üzümün faydalıdır.
23 /25
18- - Boğaz ve akciğerlerideki mukoz azaldığında kişi nefes almakta zorlanır. Bu da genellikle virüslerden kaynaklı mukozlardaki nem oranının azalmasına yol açar. Nefes aldıkça göğüs sıkışması ve öksürük krizleri beraberinde gelir. İbn-i Sina bunu önlemenin en iyi yolunun ısırgan otu olduğunu söyler.
24 /25
19- K vitamini bakımından zengin nadir besinlerden biri olan çam fıstığını özellikle kismi ya da yüz felci geçirmiş kişilerin tüketmesini söyler.
25 /25
20- İçerdiği salisik asitler sayesinde damarların yapısını güçlendirir. Özellikle kalbin kas yapısını yenileyen elma, kalp ve damar hastalıkların yaşanmasını engeller.
Bunlar da İlginizi Çekebilir